FC Skanderborg: Glimmerdrys i dansk amatør- og lokalfodbold

Fodboldsitet Mesterbold.dk har lavet et portræt af FC Skanderborg

Artiklens øverste billede
Fodboldsitet Mesterbold.dk stiller skarpt på FC Skanderborg. Arkivfoto

Mesterbold.dk

I uddelingen af glimmerdrys til de lokale, passioneret og frivillige kræfter bag Danmarks lokalfodbold er turen kommet til FC Skanderborg - mens vores første glimmerdrys gik til den københavnske klub FC Sunshine.

Der er geografisk langt fra København til Skanderborg, men ikke desto mindre handler artiklerne om at kaste glimmerdrys over de ildsjæle i vores lokale fodboldklubber rundt om i Danmark, som til dagligt sørger for at fodbolden bliver en mulig sport for alle aldre og køn.

FC Skanderborg – mere end bare fodbold

Og det er nok smukheden i det enkelte, som skiller vandene mellem amatørerne fra eliten. FC Skanderborg repræsenterer mere end bare fodbold. Værdigrundlaget kommer gennem 3 nøgleord:

• Fællesskab

• Respekt

• Socialt samvær

Disse tre ord betyder at boldklubbens overordnet værdier er: At fodbold er for alle uagtet køn, talent eller bredde.

Og visionen hos FC Skanderborg ses bestemt gennem klubbens mange aktiviteter. Siden den første boldklub blev stiftet i 1895 har foreningen kontinuerligt formået at udvikle sig i forhold til den eksterne efterspørgsel i samfundet, og samtidig formået at forny sig gennem stærke interne visioner og strategier.

Når modvind giver medvind

I 1897 forlod boldklubbens stifter Johan Hansen Skanderborg som betød at klubben gik i stå. Året efter i 1898 tiltrådte nye kræfter og d. 8. april blev Skanderborg Boldklub stiftet.

Og hvorfor er det historiske perspektiv interessant? Fordi det fortæller om mennesker med stærke visioner bag klubben. Mennesker med en passion der genskaber, samler og skaber muligheden for videre vækst, hvor fællesskab og sport rækker sig ud til lokalsamfundet.

Fra et forretningsmæssigt perspektiv kan ovenstående elementer måske ikke virke videre imponerende, dog er forskellen fra erhvervslivet og foreninger, at der ikke er de samme ressourcer til rådighed hverken økonomisk eller menneskeligt.

Og når det er ens fritiden man bruger på at drive en stor boldforening, så fortjener det i høj grad glimmerdrys for indsatsen.

Og FC Skanderborg er bestemt bemærkelsesværdig, både inden og efter stiftelsen i 2006. På bare seks år har foreningen formået at blive udpeget til:

• Fair Play Klub fra DBU Jylland

• Klubben bliver årets klub i Danmark til DBU Fodbold Awards.

• DBU giver FC Skanderborg T–licens.

• Samt herreholdet rykker op i 2. division (vest)

Og FC Skanderborgs succes stopper ikke her, for i 2014 stemmer UEFA enstemmigt om at klubben er årets breddeklub i Europa og i 2016 modtager klubben DBU Jyllands uddannelsespris.

Økonomiske udfordringer

Selv om succesen ingen ende ville tage, så havde FC Skanderborg en lidt andet økonomisk status i 2016. Dette betød blandt andet, at kommunen kom klubben til undsætning og lånte klubben 750.000 kroner via et forskud med krav om, at beløbet skulle tilbagebetales frem til 2020. FC Skanderborg kom på hårdt arbejde, men dette har båret frugt, da klubben kom ud med et overskud på 665.000 kroner i 2017 og valgte at betale kommunen det resterende beløb, som man skyldte.

FC Skanderborg er i 2018 gældfri og har aftaler på plads i dette år, som gør, at man har en likviditet og kan drive foreningen økonomisk sikkert.

At FC Skanderborg er mere end fodbold, kan vi bestemt give klubben ret i. For ud over sportsaktiviteterne, ligger FC Skanderborgs baner og anlæg til afholdelsen af Danmarks smukkeste festival.

For det kræver noget af en omstrukturering og planlægning når boldbanerne, Sølund, Skovlunden og KærligHeden modtager godt 27.000 partoutgæster og 20.000 enkeltdagsgæster fordelt på 5 dage. Som efterfølgende også skal klargøres – og igen viser de frivillige kræfter i FC Skanderborg, at intet arrangement er for stort - så længe der bliver løftet i flok.

Og det er dette sammenhold, og fællesskab om medansvar som FC Skanderborg har skabt internt, men også i det omgivende samfund – det er beundringsværdigt. Det lyder simpelt i teorien, men FC Skanderborg og borgerne i Skanderborg er et pragteksemplar på hvordan, stærke visioner og kulturværdier når langt ud over et fodboldanlæg.

At se mulighederne for udvikling og samarbejde, uden at miste fællesskabet og villigheden i at løfte i folk, selvom det ulønnet arbejde både ligger i weekenderne og efter de normale arbejdstider.

Et lokalt fodboldhold hvis kultur strækker sig langt ud i samfundet

FC Skanderborg er den anden lokale fodboldklub, vi har valgt at kaste glimmerdrys over, ved at fortælle om de passioneret frivillige kræfter, der gør det muligt for alle at spille fodbold og som samtidig skaber en stærk kultur, der påvirker det omgivende samfund med sine stærke værdier. Og vi håber at FC Skanderborg kan virke som en inspiration til, at de få ressourcer betyder mindre end ildsjælene bag visioner.

Vi stillede formanden for FC Skanderborg, Christian Gelvad Marcussen (CGM), følgende spørgsmål:

Hvad betyder og indebærer det, at "FC Skanderborg er mere end bare fodbold?"

CGM: Mottoet mere end bare fodbold afspejler, at vi også ser Foreningen som en institution der ansporer vores medlemmer til en sund og aktiv livsstil. Vi lærer ikke kun medlemmerne at spille fodbold, men også at udvise ansvarlighed, at begå sig i et fællesskab og tage et ansvar.

Hvad ønsker I specielt at udvikle i de kommende år? Har I nogle spændende projekter i sigte?

CGM: Vi har ikke decideret nogle projekter i sigte, men udvikler selvfølgelig løbende foreningen inden for de områder vi i forvejen favner.

Hvor meget betyder det frivillige arbejde i FC Skanderborg?

CGM: Det frivillige arbejde i foreningen er uvurderligt. Det er vores frivillige, der er rygraden i foreningen. Uden dem ingen forening. Vi ville selvfølgelig stå stærkere, hvis flere støttede op om eksempelvis vores aktiviteter i forbindelse med Smukfest. Når alt kommer til alt er det hen ved 20-25 procent af foreningens indtægter der stammer herfra.

Mesterbold kan følges på www.mesterbold.dk.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.