I 50 år har Fischer været aktiv i Gl. Rye IF

Jens Erik Fischer har sjældent jubilæum i Gl. Rye Idrætsforening.

Artiklens øverste billede
Jens Erik Fischer har været aktiv i 50 år i Gl. Rye Idræftsforening. Pressefoto

Jens Erik Fischer – eller bare Fischer - fejrer i 2022 et imponerende jubilæum. I 50 år har han været idrætsleder i GRIF, som bestyrelsesmedlem i fodboldafdelingen og hovedafdelingen, som formand for motionisterne og ikke mindst som træner i flere idrætsgrene, først og fremmest fodbold.

Der skulle være generalforsamling i GRIF på kroen, og de havde sagt til Niels Jørgen Bjertrup og mig, at vi skulle komme, fordi de gerne ville have os med i bestyrelsen. Da vi mødte op, var der ingen mennesker, ikke nogen generalforsamling, men i ugen efter fik vi at vide, at vi var kommet i bestyrelsen.

Jens Erik Fischer, 50 års jubilar

Begyndte i 1972

»Der skulle være generalforsamling i GRIF på kroen, og de havde sagt til Niels Jørgen Bjertrup og mig, at vi skulle komme, fordi de gerne ville have os med i bestyrelsen. Da vi mødte op, var der ingen mennesker, ikke nogen generalforsamling, men i ugen efter fik vi at vide, at vi var kommet i bestyrelsen,« fortæller Fischer.

Arveligt belastet

Det er med andre ord lidt uklart, hvordan han blev valgt ind i bestyrelsen, når der nu ikke var nogen generalforsamling. Til gengæld er det helt tydeligt, at det næsten ikke kunne være anderledes. Hans far, lærer Jensen fra Emborg, dyrkede også alle mulige slags idræt, og så trænede han drengene i Gl. Rye, blandt andre sønnen Jens Erik, som syv år gammel begyndte at spille fodbold i 1957.

»Vi kom, sparkede lidt til hinanden – og så stod vi ellers og trippede for at komme til at spille kamp. Der var ikke så meget træning i at sparke, kaste indkast og heade. Det måtte komme, når vi spillede. Det gik vi ikke så meget op i,« siger Fischer.

I hans barndom havde klubben træningsbaner oppe ved skolen, mens stadion, hvor kampene mod andre hold foregik, lå der, hvor Stejlehøjvej ligger nu. Skolebørnene gik også den lange vej ned gennem byen, når de havde fri idræt eller atletik på skemaet. Området var samtidig et oplagt sted at bygge flere huse, og derfor besluttede kommunen at flytte stadion op til skolen.

Gift med Susanne

Dengang voksede der skov, hvor stadion ligger i dag. Træerne blev fældet, rødderne fjernet og grunden planeret. Inden græsset kunne sås, var der lige en enkelt opgave tilbage, og den fik skolebørnene.

»Der var fyldt med sten, og dem skulle vi samle sammen, så vi kravlede på vores række og puttede stenene op i spande,« fortæller Fischer.

Et af de andre skolebørn, der samlede sten, var en pige, som hedder Susanne. Siden 30. juni 1976 har hun heddet Fischer til efternavn. Jens Erik og Susanne fik to drenge, lillebror Dan og den førstefødte med fornavnet Frands, som nu er borgmester i Skanderborg Kommune.

I dag begynder mange forældre først med at træne fodbolddrenge eller –piger, når deres egne børn er i den rigtige alder. Det kunne Fischer ikke vente på. Han startede som træner nogenlunde samtidig med, han kom ind i GRIF-bestyrelsen. På det tidspunkt havde han været på idrætshøjskole i Sønderborg, hvor han blandt andet fik undervisning at træne fodboldspillere. Derfor var hans træning på et noget højere niveau, end det han en gang havde været udsat for fra sin far.

»De lærte at sparke med vrist og inderside, at tæmme med brystet, kaste indkast og alt muligt andet, så de kunne blive bedre.«

Franskmænd ville købe

Træningen hjalp, og mange af Fischers hold og spillere blev gode. Hans egne drenge var nogle af dem, der viste evner. Yngstemanden Dan var også med, da Jens Erik og Susanne og nogle andre ledere rejste ned og besøgte Ry Kommunes venskabsby i Frankrig, Gleizé.

»Det var et fantastisk ophold, selvom vi ærligt talt ikke rigtigt kunne snakke med dem. Fem af de spillere, vi havde med, var rigtigt gode, og vi kunne da forstå, at franskmændene sagde, at de gerne ville købe en af dem. Det var selvfølgelig kun sagt i sjov, men drengen begyndte at græde, fordi han havde hjemvé og slet ikke kunne forestille sig at blive i Frankrig,« fortæller Fischer.

Sætter ting i gang

Trænergerningen har altid fyldt mest for Jens Erik. Til gengæld har han aldrig brugt mange timer på bogholderi, at skrive dagsordener, og hvad der eller hører til af administration i bestyrelsen for en idrætsforening.

»Det gider jeg ikke. Jeg vil hellere være med til at sætte noget i gang. Jeg er den, der ringer til den ene og spørger, kan du gøre det? Og til den anden og spørger, kan du skaffe det? Når vi er færdige med et projekt, siger de andre til: Hva’ så Fischer? Hva’ skal vi nu i gang med?«

Jens Erik Fischer har blandt andet været med til at sætte gang i at skaffe penge til klubhuset oppe ved hallen. Han stod også i hullet og gravede, da byggeriet stod på.

»Klubhuset er stort set bygget om lørdagen hen over to-et-halvt år, hvor vi var et hold, der hver uge kom og arbejdede med hjælp fra forskellige andre.«

Et andet projekt med et stort Fischer-aftryk er stadionhuset, der også er blevet bygget af frivillige.

Formand for første gang

Da Jens Erik kunne mærke, at kroppen ikke længere kunne holde til at spille fodbold, tog han initiativ til motionistafdelingen, hvor en af aktiviteterne er en fast dartaften om onsdagen for mænd.

»Vi plejede at spillede oldboys onsdag aften, men vi har flyttet aktiviteterne ind til dartskiven. Onsdag aften har også den fordel, at der tit er en god fodboldkamp i fjernsynet, som vi kan se sammen.«

Billard, bordtennis, petanque og krolf er andre af de sportsgrene, som motionister – både mænd og kvinder - deltager i. Og så hygger de.

»Da det nu var mig, der tog initiativet, er jeg blevet formand for motionisterne. Det er faktisk første gang i de 50 år, jeg har været med i GRIF, at jeg er formand for noget.«

Jens Erik understreger, at når han aldrig har været formand, er det fordi, han aldrig har haft lyst. Selvom han nu har fået en formandspost, er lysten til at deltage i foreningens liv ikke blevet mindre.

»Men jeg vil ikke love, at jeg tager 50 år mere,« siger han.

Jens Erik Fischer holder reception 24. august fra kl. 16 til 20 i Grifs Klubhus.

ear

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.