OL i skak og konkurrenter i verdensklasse: 17-årig stormester ser frem til 2022

Jonas Bjerre har haft et godt år i 2021 og et forrygende efterår. Nu ser han frem mod 2022 og håber, at succeserne fortsætter.

Artiklens øverste billede
Jonas Bjerre er 17 år og stormester. Som femårig introducerede hans far ham til skak, og som otteårig deltog han i sit første Danmarksmesterskab. Foto: Privat/Ellen Fredericia Nilssen

Som professionel skakspiller er præmierne typisk penge, medaljer og nogle gange store trofæer.

Men den vildeste præmie, Jonas Bjerre nogensinde har spillet om, var muligheden for at tage et slag skak med verdensmestren Magnus Carlsen.

Jonas Bjerre tabte dog kampen, men på grund af et afbud fik han alligevel lov til at sidde over for verdensmesteren i Cirkusbygningen i København.

»Det var fedt. Det var en opvisningskamp, hvilket betyder, det var på en scene med tilskuere og kortere tid end normalt. Jeg havde ikke en chance for at vinde, men det var en god oplevelse alligevel,« erindrer han, der til dagligt spiller i Skanderborg Skakklub.

Man skal være ret god for at leve godt af skak i Danmark.

Jonas Bjerre

Jonas Bjerre har spillet skak, siden hans far introducerede ham til spillet som femårig. I en alder af 15 år erhvervede han sig stormestertitlen som den yngste dansker nogensinde. På verdensranglisten ligger han som nummer 268 i en alder af 17 år.

Siden han gik ud af folkeskolen i sommeren 2020, har han satset fuld tid på sin skakkarriere. Dog har covid-19 udfordret mulighederne for virkelig at kunne udfolde sig på den internationale scene, og mange af de udenlandske turneringer er blevet udskudt eller forhindret af rejserestriktioner.

EM i lange baner

Derfor har han haft ekstra meget fokus på sin træning. Han forklarer, at som skakspiller går træningen ud på blandt andet at løse opgaver fra skakbøger eller computeren. Det kunne f.eks. være, at han får en skakopstilling, og så skal han finde det næste træk. Han kigger også på tidligere kampe og analyserer dem.

I efteråret 2021 begyndte turneringerne dog igen at blive mulige, og så var han klar.

Han startede med individuel EM, hvor han fortæller, at han klarede det godt. Senere på året var han klar til europamesterskaberne igen, denne gang med hold.

»Det er altid specielt at spille på landsholdet. Vi er gode venner og har et godt fællesskab, så det er sjovt at være afsted. Normalt er skak jo en enkeltmandssport, så det er sjovt at spille på et hold og repræsentere Danmark sammen. Når man forbereder sig, snakker man sammen inden og bagefter og hjælper hinanden. Men det er lidt sjovt både at være holdkammerater og konkurrenter, fordi når man er til holdturneringer, så deler man jo sine strategier, selv om man spiller mod hinanden til DM året efter.«

2022 bringer OL og store turneringer

Jonas Bjerre håber på, at 2022 kan bringe lige så mange succeser, som efteråret har gjort. I januar skal han spille med i Tata Steel Chess-turneringen, hvor verdensmesteren også deltager – dog i turneringens øverste gruppe, som er et niveau over Jonas Bjerres. Han er i udfordregruppen, og hvis han vinder, sikrer han sig en plads i elitegruppen til næste år.

»Det kommer til at være en af de største turneringer, jeg har været med i. Jeg har været inde i en god stime på det sidste, så jeg håber, jeg kan spille med i toppen. Det er ikke umuligt, men jeg skal spille godt,« siger Jonas Bjerre.

Derudover skal han til OL i skak til sommer, som også blev rykket et år på grund af covid-19.

På lang sigt drømmer han om at kunne leve af at spille skak.

»Man skal være ret god for at leve godt af skak i Danmark. Der er nogle danske skakspillere, som lever af det, men de underviser også og skriver bøger. Hvis jeg skal kunne leve af det om 20 år, så skal jeg blive ved med at udvikle mig.«

Læs også

Del artiklen