17-årigt skak-talent gør det igen: Vandt flere partier alene end resten af holdet tilsammen

Jonas Bjerre fra Skanderborg Skakklub vandt guld for bedste præstation på tredjebrættet foran verdensklassespillerne Gawain Jones fra England og Jorden van Foreest fra Holland.

Artiklens øverste billede
17-årig Jonas Buhl Bjerre overgik de vildeste forventninger og vandt guld for bedste præstation på tredjebrættet foran verdensklassespillerne Gawain Jones fra England (th) og Jorden van Foreest fra Holland (tv). Foto: Sune Berg Hansen

Skanderborg Skakklub har som eneste skakklub i Danmark været udklækningssted for ikke bare én, men hele tre ud af 15 danske stormestre i skak.

De to yngste, Mads Andersen og Jonas Buhl Bjerre, er sammen med andre unge talenter hyperaktive på både den nationale og internationale skakscene. Derfor var begge med på det fem mand store landshold, Dansk Skak Union i midten af november sendte til hold-EM i den slovenske by Catez.

Der er ingen tvivl om, at Jonas Bjerres præstation er den bedste danske skakpræstation siden Bent Larsens stormløb mod russernes VM-titel tilbage i 1960’erne

Torkild Salling, formand for Skanderborg Skakklub

I Slovenien var det danske landshold på forhånd seedet ca. midt i det 38 hold store felt, og der var næppe mange, der havde regnet med, at Danmark ville spille nogen stor rolle i det stærke felt.

Stærkt felt

Verdensmesteren Magnus Carlsen og hans udfordrer, russeren Ian Nepomniatchchi, sad ganske vist i Dubai med deres respektive delegationer og forberedte sig på den kommende måneds VM-dyst mellem de to giganter, men en stor del af resten af den europæiske elite var på plads for at slås om laurbærrene.

Naturligvis med russerne som de evige favoritter, men også Ukraine, Azerbaijan, Tyskland og Frankrig måtte tilskrives gode chancer for at blande sig.

Forventningerne skulle vise sig at holde meget godt, for Ukraine vandt de eftertragtede guldmedaljer et kvart mulehår foran Frankrig og med Polen på bronzepladsen. Trods et hold af ene verdensklassespillere skuffede russerne og måtte tage til takke med en placering længere nede i tabellen.

Overgik alle forventninger

Individuelt var det også fra favoritholdene, man ville forvente de største præstationer, men en enkelt dansker spillede så godt, at han nåede helt op blandt de individuelle præmietagere: Jonas Buhl Bjerre.

Jonas blev udnævnt til stormester i 2019 i en alder af kun 15 år, og nu, i en alder af 17, lykkedes det ham at præstere den bedste score af alle på tredjebrættet - og den tredjebedste af alle i hele holdturneringen.

»Det er altid svært at sammenligne præstationer på tværs af generationerne, men der er ingen tvivl om, at Jonas Bjerres præstation er den bedste danske skakpræstation siden Bent Larsens stormløb mod russernes VM-titel tilbage i 1960’erne,« vurderer formand for Skanderborg Skakklub, Torkild Salling, i en pressemeddelelse.

Fortjent guld til Jonas

»Jonas’ imponerende bedrift var eneste lyspunkt på det danske hold. Mads Andersen gjorde det aldeles rimeligt på det hårde førstebræt, men resten af holdet scorede noget dårligere end forventet, og holdet måtte tage til takke med en placering midt i feltet. Faktisk vandt Jonas Bjerre alene flere partier (6) end resten af holdet tilsammen,« tilføjer han.

»Og tænk, det startede alt sammen i Skanderborg Skakklub, hvor Jonas som syvårig dukkede op i selskab med sin skakspillende far, Tavs Bjerre. Heldigvis for os andre dødelige rummer klubbens ca. 55 medlemmer spillere fra alle hylder, både i forhold til alder og styrke, så det er ikke svært at finde ligesindede at spille med,« understreger Torkil Salling.

Skanderborg Skakklub har klubaften hver uge, ofte både tirsdag og torsdag. Der arrangeres skaktræning og turneringer på alle niveauer, og gennem hele vintersæsonen dyster klubben på det tavlede bræt mod andre klubber i det meste af Jylland.

»Faktisk spiller Skanderborgs bedste hold - naturligvis med Mads Andersen og Jonas Bjerre i spidsen - i den nationale superliga, som dyster med topklubber rundt om i hele Danmark. Men Skanderborg Skakklub har også fire andre hold, der spiller på et knap så uopnåeligt niveau,« lyder det fra formanden.

bo

Læs også

Del artiklen