Stjær Boldklub mangler frivillige – omstillinger på vej

Stjær Boldklub ønsker sig flere trænere samt frivillige til at varetage de administrative opgaver i foreningerne. Frivillighedsprojekt skal hjælpe dem i mål med projektet.

Artiklens øverste billede
Grethe Lund Pedersen, frivillig instruktør og formand for gymnastikafdelingen i Stjær Boldklub. Foto: Marie Hulgaard

»Udfordringen består ikke i at finde nogen, der vil hjælpe til i Stjær Boldklub. Udfordringen er at finde nogen, som er villige til at binde sig og bidrage i foreningen mindst én gang om ugen,« fortæller Grethe Lund Pedersen, frivillig instruktør og formand for gymnastikafdelingen i Stjær Boldklub, i en pressemeddelelse.

Sammen med fire andre idrætsforeninger fra Skanderborg Kommune, er Stjær Boldklub med i et frivillighedsprojekt. Projektet skal hjælpe med at løse en af de helt store udfordringer inden for idræts- og foreningslivet: Hvordan bliver foreningerne bedre til at tiltrække frivillige?

Der er rift om de frivillige, som hele tiden har tusind ting at se til. De fleste er på ingen måde afvisende overfor ideen om at blive frivillig, men derfor kan det stadig godt være svært at finde tid til det i en i forvejen presset hverdag med skole, job og venner

Grethe Lund Pedersen, frivillig instruktør og formand for gymnastikafdelingen i Stjær Boldklub

Tid er en udfordring

Frivillighedsprojektet har kørt i lidt over et år, og Stjær BK er efterhånden nået dertil i processen, hvor de har fået indsigt i, hvad der skaber udfordringerne med at tiltrække frivillige. Tiden er en af de helt store udfordringer, fortæller Grethe Lund Pedersen:

»Der er rift om de frivillige, som hele tiden har tusind ting at se til. De fleste er på ingen måde afvisende overfor ideen om at blive frivillig, men derfor kan det stadig godt være svært at finde tid til det i en i forvejen presset hverdag med skole, job og venner.«

Det er Grethe Lund og Stjær BK’s erfaring, at de fleste gerne hjælper til med frivilligt arbejde til enkeltstående og kortere arrangementer, mens det er de længerevarende indsatser, der kan være svære at tiltrække frivillige til.

Der er rift om de frivillige, også i Stjær, hvor et frivilligheds-projekt skal hjælpe med at løse udfordringen med at tiltrække nye frivillige. Pressefoto

Nye dynamikker

Mange vælger i dag at være frivillig i en kortere periode – ofte i forbindelse med, at deres barn mangler en træner – hvortil de efterfølgende stopper igen. Mange vælger også at skifte klub og forening flere gange i livet, alt efter hvor de bor samt hvilken type fællesskab, de søger.

Dynamikkerne ser Grethe Lund Pedersen på mange måder stå i stor kontrast til tidligere tiders foreningsliv, hvor mange forblev i den samme forening det meste af livet, og derfor også blev hængende som frivillig over en længere periode:

»Vi skal acceptere de nye foreningsdynamikker og bruge dem til vores fordel. Nogle af de gamle foreningsfolk må sluge nogle kameler, for der er behov for, at vi som idrætsforening skal være noget mere omskiftelige end tidligere – både i vores koncepter og blandt frivillige.«

Selvom frivillighedsprojektet kører videre et lille år endnu, er Stjær BK nu ved at have snævret sig ind til, hvad det er, som de skal arbejde videre med i fremtiden, for at blive bedre til at tiltrække frivillige.

»Vi skal gøre det lettere og mere tydeligt at finde ud af, hvad vi som klub og forening står for. Vi skal være bedre til at kommunikere, hvad vi kan tilbyde til både frivillige og udøvere, samt hvad vi forventer den anden vej. Der venter os derfor et stort arbejde den kommende tid med at opdatere vores hjemmeside og sociale medier samt udvikle video og foldere til foreningen, som kan understøtte alt dette,« slår Marie Hulgaard fast.

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.