Peder Vejsgaard stopper som sportslig ansvarlig i Ry Håndbold - men fortsætter som træner. Foto: Sonne

Peder Vejsgaard stopper som sportslig ansvarlig i Ry Håndbold - men fortsætter som træner. Foto: Sonne

Ildsjæl drosler ned i Ry Håndbold

Peder Vejsgaard slipper tøjlerne som sportslig ansvarlig i Ry Håndbold

Af
Claus Sonne

Håndbold Som neutral 'håndboldbetragter' er det umuligt ikke at være imponeret af Ry Håndbold. Selv om klubben er klemt inde mellem storklubber som Silkeborg-Voel KFUM og Skanderborg Håndbold, kan man mønstre over 250 ungdomsspillere, mens klubben er repræsenteret på alle årgange. Det er altså flot.

Bag det flotte ligger en stor og dedikeret indsats fra mange mennesker, men det er umuligt at komme uden om, at Peder Vejsgaard som sportslig ansvarlig har haft en kæmpe rolle.

Nu har Peder Vejsgaard helt udramatisk trukket stikket som sportslig ansvarlig, men han fortsætter dog som U15-pigetræner i klubben - i øvrigt sammen med Kristian Gjessing, som håndboldfolket også vil kende.

"Jeg slipper tøjlerne som sportsligt ansvarlig med en god mavefornemmelse - og med en erkendelse af, at det er tid til, at der kommer nye kræfter til. Jeg er ikke tilhænger af, at man overlever sig selv på en post. Og jeg er glad for det, jeg kan aflevere. Skelettet, fundamentet, er der," lyder det fra Peder Vejsgaard.

Tro mod konceptet

Samtalen finder sted på terrassen et solidt hopskud fra hallen i Gl. Rye. Her flyttede Peder Vejsgaard og den bedre halvdel Anne-Mette Bugtrup til - og fandt en håndboldklub uden den helt vilde aktivitet.

Sammen med bl.a. de to tidligere landsholdsspillere Kristina Svensson og Lone Mathiesen Laugesen fik Peder Vejsgaard sat skub i klubben, der efter nogle år smeltede sammen med Ry Håndbold.

"Det gik faktisk ret gnidningsfrit," siger Peder Vejsgaard, der som sportslig ansvarlig i Ry Håndbold har haft en række fokusområder for sin klub.

"I min optik er det vigtigt, at man som klub finder ud af, hvilken vej man vil gå og får det kommunikeret ud. Det er vigtigt, at vi som klub og trænere kigger på alle spillere med de samme øjne. Alle skal tilbydes de samme oplevelser og have den samme opmærksomhed, ikke kun de dygtigste. Det kan lyde som noget, man som klub skal sige, man har fokus på, men det har vi i Ry. Og de trænere, vi har, skal være tro mod konceptet. Og der er streg under skal," siger Peder Vejsgaard, der har fået sin håndboldopdragelse i Tvis KFUM, har spillet på ungdomslandsholdet og har tre håndboldspillende børn.

For dårlige trænere

Han noterer sig med et hovedryst, at mange børne- og ungdomstrænere har fokus på at vinde for enhver pris. Og at forældres ambitioner for deres børn ofte skinner for meget igennem.

"Man må selvfølgelig gerne vinde, men man efter min bedste overbevisning nødt til at kigge længere frem end her og nu og fx få alle spillere med. Jeg mener, at der er alt for mange for dårligt uddannede håndboldtrænere, og jeg kunne godt tænke mig en form for certificering af klubberne, også i forhold til trænere," siger Peder Vejsgaard og tilføjer:

"Og jeg fatter ganske enkelt ikke, hvorfor man insisterer på, at alle skal spille kamp hver weekend. Lad dog de mindste hold på stor bane spille et stævneformat, så der er luft til andre ting også.

Publiceret 07 July 2020 18:30