Flere personer har fået afluret deres personoplysninger ved at svindlere har installeret såkaldte keylockers på computere på Skanderborg Bibliotek. Arkivfoto

Flere personer har fået afluret deres personoplysninger ved at svindlere har installeret såkaldte keylockers på computere på Skanderborg Bibliotek. Arkivfoto Katarina Sundelin / PhotoAlto

Skanderborg Bibliotek misbrugt til databedrageri:

29-årig svindlede med stjålne data

29-årig mand er på anklagebænken, tiltalt for at have svindlet for 449.816 kr.

Af
Marie Louise Andersen

JP Aarhus

Skanderborg Databedrageri af grov beskaffenhed, personelfalsk, dokumentfalsk, tyveri, bedrageri ...

Står anklageskriftet mod en 29-årig mand til troende, er det noget af et synderegister, han har fået opbygget. Sagen imod manden består af 26 anklagepunkter og skal køre i Retten i Aarhus over tre retsdage i november.

Her vil specialanklager ved Østjyllands Politi, Jan Østergaard, forsøge at overbevise retten om, at manden blandt andet har haft det, han kalder en "medvirken" i den såkaldte keylogger-sag, der er blevet optrevlet i Esbjerg. Samtidig har han angiveligt bedraget privatpersoner og banker for knap en halv mio. kr.

En keylogger er et stykke software, der registrerer tryk på tastaturet, for eksempel brugernavn og adgangskoder. Hovedtiltalen imod den tiltalte 29-årige går på, at han sammen med fire andre har installeret såkaldte keyloggere på Skanderborg Bibliotek.

Dermed har han kunnet afluret flere personers personlige data og brugt dem til at oprette og udsende nye NemID-nøglekort til sig selv, hvorved han kunne udstede og få tilsendt nye kreditkort i de forurettedes navne.

Misbrugte andres konti

"Sagen er jo interessant, fordi den er resultatet af en stor efterforskning i Syd- og Sønderjyllands Politi, som handler om, at almindelige mennesker får kompromitteret og misbrugt deres konto ved, at uvedkommende skaffer sig adgang til dem via nettet," siger Jan Østergaard.

"Det er noget, der er blevet opdaget, fordi de forurettede har mistet en masse penge. Så går anmelderen til sin bank, som går til politiet, der kan konstatere, at der er nogen, som har udnyttet kreditkortoplysninger. Men sagen er speciel, fordi de forurettede ikke opdager det med det samme," siger specialanklager Jan Østergaard og forklarer, at mønstret er, at den forurettede på et tidspunkt opdager, at vedkommendes nøglekort ikke virker.

Mislykket NemID-snyd

To somaliske brødre, Guleed og Nuur Mohamed Warsame fra Aarhus, blev dømt i det større sagskompleks i februar i år. De fik hhv. fem og tre års fængsel for databedrageri for flere millioner kroner og hacking af 15 personer landet over, dog ikke i Skanderborg.

Det er først med tiltalen mod den 29-årige mand, som ikke har en fast bopæl, men ifølge politiet har befundet sig i det østjyske, at Skanderborg Bibliotek nævnes.

Specialanklager Jan Østergaard arbejder i øjeblikket på to sager mod de andre fra gruppen, der forventes at skulle for Retten i Aarhus senere på året, mens den 29-åriges sag kører i retten 11., 12. og 18. november.

Han nægter sig skyldig, men ifølge anklagemyndigheden bestilte han i fællesskab med de andre i gruppen, to Eurocard Platinum-kreditkort i forskellige forurettedes navne og forsøgte ad to omgange forgæves at bruge dem til at købe et Rolex-ur til 266.000 kr. hos en juveler i København og guldkæder til en værdi af ca. 47.000 kr. hos en guldsmed i Sverige.

Forsøgte at hæve 1,4 mio.

Med en tredje persons NemID forsøgte han og gruppen at overføre 1,4 mio. kr. til flere andre konti mhp. at kunne hæve dem. Det lykkedes heller ikke.

"Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt de får penge ud af det. Kernen i det, og det strafbare, er uberettiget adgang til og misbrug af personoplysninger. Så er det et eller andet sted lige meget, om pengene er kommet ud eller ej," forklarer anklageren.

Det, der til gengæld lykkedes den 29-årige tiltalte, er ifølge anklagemyndigheden at indkassere i alt 449.816 kr. gennem flere tilfælde af databedrageri, bedrageri, tyveri og indbrud.

Metaldetektor og Bjørn Borg-underbukser

Den 19. marts 2018 brugte den 29-årige angiveligt stjålne kreditkortoplysninger til at bestille og betale for en metaldetektor til 11.995 kr.

Og 4. april 2018 skal han med andre stjålne kreditkortoplysninger have bestilt tre par Bjørn Borg-underbukser samt en T-shirt for i alt 1.099 kr.

Den helt store vinding opnåede den 29-årige dog ved i august 2017 at hæve i alt 196.000 kr. fra to mænds konti – konti, den 29-årige kunne få adgang til, fordi han uberettiget havde bestilt NemID med de andre mænds brugernavn og adgangskode.

Anklager Jan Østergaard går efter det, han kalder "en længere ubetinget fængselsstraf" uden dog at ville komme nærmere ind på, hvor mange år det drejer sig om. Samtidig er der nedlagt påstand om erstatning til de forurettede, som både er almindelige mennesker og banker, der har oplevet tab.

Den 29-årige nægter sig skyldig.

Publiceret 22 October 2019 11:15