14-årige Jonas Bjerre er med på det danske hold til skak-OL. Foto: Claus Qvist Jessen

14-årige Jonas Bjerre er med på det danske hold til skak-OL. Foto: Claus Qvist Jessen

Jonas skal repræsentereDanmark ved skak-OL

Den kun 14-årige spiller har haft et forrygende skak-år

Når der fra 23. september til 6. oktober spilles skal-OL i den georgiske sortehavsby Batumi, er det med 14-årige Jonas Bjerre fra Skanderborg Skakklub som deltager på det danske hold. Det fortæller klubben.

I en alder af kun 14 år har Jonas allerede passeret det meste af Danmark i spillestyrke og er nu nået helt op i vore allerøverste luftlag. Jonas’ resultater i 2018 har mildest talt været imponerende. Ved årets danske mesterskab stillede den på det tidspunkt 13-årige knægt op som den absolut yngste deltager nogensinde og endte på en flot, delt 2.-3.-plads - og fik ved samme lejlighed sin tredje og sidste nødvendige norm til den internationale mestertitel (IM) – endda overgået med et helt point.

Kort efter vandt han Danpumps internationale turnering i Kolding foran et stærkt felt af både en stormester og flere internationale mestre. Endnu bedre var andenpladsen i Copenhagen Chess Classic, med 7 point af 9 mulige, foran hele seks stormestre og flere internationale mestre. Så det var ingen overraskelse, da Eliteudvalget hos Dansk Skak Union (DSU) valgte at medtage Jonas i den danske landsholdstrup, som i slutningen af september skal forsvare de rød-hvide farver til skak-OL.

I mellemtiden var der lige plads til, at Jonas lagde vejen forbi Danmarks største skakturnering, Xtracon i Helsingør, samt ungdomseuropamesterskaberne i Letland.

Disse ungdomsmesterskaber domineres traditionelt af russere og østeuropæere – og så lige Jonas. I 2016 blev Jonas således den første danske medaljetager i et par årtier (U12-klassen), og i 2017 strøg han helt til tops i U14-klassen som den første danske guldvinder nogensinde. Den titel skulle så forsvares i år og blev det – næsten. Helt guld blev det nemlig ikke til, men derimod en flot bronzemedalje, den tredje medalje i træk Jonas. Blandt horder af toptrænede russiske og rumænske juniorer er det intet mindre end fantastisk.

Sidste skud i sommerens bøsse var to partier i en lille træningsmatch mellem det danske OL-hold og et udvalgt hold af andre talentfulde danskere. Jonas fik her skovlen grundigt under sin personlige modstander, da københavnske Victor Haarmark blev effektivt besejret 2-0. Så det går kort sagt ikke så ringe endda, og det skal blive spændende at følge Jonas debut som OL-spiller.

cns

Publiceret 21 September 2018 10:00