Mark 1 og Mark 2 på KærligHeden klokken 12 mandag 12. august. Foto: Peter Ib Hansen

Mark 1 og Mark 2 på KærligHeden klokken 12 mandag 12. august. Foto: Peter Ib Hansen

Unge svinede mindre:

"Der er en bølge i gang, og vi skal ride med"

Meldingen fra oprydderne på Smukfest er positiv: Det har været lettere i år, og flere telte er taget med hjem

Af
Christina S. Johansen

Skrald "KærligHeden, det er lossepladsen for 'køb-og-smid-væk'-generationen."

Sådan lød meldingen fra en følger af Facebook-gruppen 'Skanderborg - Danmarks Smukkeste Festivalby', da de sidste campister havde forladt området.

Man kommer da heller ikke uden om, at der mandag 12. august klokken 12 var visse ligheder mellem campingområdet KærligHeden og en losseplads, men faktisk har de unge oppet sig i år, når det gælder skraldet. Det fortæller, Peter Ib Hansen, der står for at koordinere oprydningsarbejdet.

"Vi har gjort rigtig meget for at kommunikere ud og opfordre til, at man tager sine ting med hjem, og vi kan faktisk se, at langt flere har taget deres telte med sig. Tilbagemeldingen fra alle de frivillige foreninger, der rydder op, er, at det er lettere i år," siger Peter Ib Hansen.

Hyld dem, som rydder op

Blandt andet har der været genbrugsstationer på campingpladserne, der har været genbrugsguider, uddeling af skraldeposer og primitive skraldestativer, konkurrence om festivalbilletter mod at donere telte/soveposer/tæpper til hjemløse og masser af andre tiltag.

Eksempelvis også en lille ting som et klistermærke til teltet, så man kan vise, at man bruger det år efter år. Og fyldte man en pose med pant, kunne man få is med sig tilbage.

Vagterne har desuden ikke været blege for at opfordre lejrene til at rydde lidt op - og det er blevet taget pænt i mod, fortæller Peter Ib Hansen.

"Selvfølgelig er der efterladt meget lort. Nu har vi lært de unge i 40 år, at de bare kan svine derude, nu skal vi så bruge ti år på at lære dem at købe noget ordentligt grej, som kan genbruges. Der er en bæredygtig bølge i gang, og den skal vi selvfølgelig bare ridde med på, og tager det så ti år, så tager det ti år. Vi kan se, at det nytter at kommunikere med campisterne, og vi giver ikke op," siger oprydningsministeren og fortsætter:

"Nu skal vi holde op med at sparke på alle dem, som ikke gør noget, og i stedet hylde dem, som faktisk rydder op efter sig. Så tror jeg på, at det vender."

Billedet er efter kun et døgn. Allerede her var langt det meste af det grove sorteret i fire fraktioner. Foto: Peter Ib Hansen

Billedet er efter kun et døgn. Allerede her var langt det meste af det grove sorteret i fire fraktioner. Foto: Peter Ib Hansen

Publiceret 15 August 2019 17:45