Lokal klub investerer massivt: De slår et slag for cricketsporten

Traditionsrig sport fylder 125 år med direkte appel til ungdommen.

Artiklens øverste billede
Fra venstre formanden for den jubilerende Skanderborg Cricket Klub, Chris Kleis, og Ryan Cartwright fra Sydafrika. Foto: Erland Rasmussen

Det skal være sejt at spille cricket igen for unge mennesker i Skanderborg.

Sådan lyder den korte version af missionen hos Skanderborg Cricket Klub, der lørdag 3. juni fejrer, at det er 125 år siden, engelske jernbanearbejdere på arbejdsvisit på banen i Skanderborg bragte den traditionsrige sport til byen.

Mange DM-trofæer

Selv om det langt fra er alle borgere i Skanderborg, som er klar over, at der lige siden 1898 har været en cricketklub i byen, så er det en kendsgerning, at den findes og faktisk hører til blandt byens ældste og mest vindende foreninger, ligesom klubben i dag kan mønstre et hold i både elitedivisionen såvel som i 3. division.

Skanderborg Cricket Klub fylder 125 år og spiller opvisningskamp mod Svanholm ved Brøndby for at fejre det. Foto: Peter Peck

Derimod kan den lokale cricket klub ikke stille et ungdomshold, ligesom der til klubbens store ærgrelse endnu ikke er piger blandt spillerne.

»Men det skal der laves om på,« forsikrer Chris Kleis, formand for Skanderborg Cricket Klub.

En storoffensiv

Kælenavnet for Skanderborg Cricket Klub er "Stingrays", som betyder rokke på engelsk. Foto: Peter Peck

Formanden for de lokale cricket-helte bebuder netop i jubilæumsåret en storoffensiv for sporten.

»Det er et stort år for os, dels fordi vi fejrer vores 125 år med topkamp og åbent hus på hjemmebane for vore medlemmer, frivillige og alle i byen, som har lyst til at se cricket fra øverste hylde,« konstaterer Chris Kleis.

Formanden understreger, at man gerne vil vise hele byen, hvad cricket-sporten kan, og man forsøger især at appellere til unge drenge og piger for at gøre dem interesseret i at spille cricket og nyde fællesskabet i klubben.

Hjælp fra udlandet

Klubben har til formålet hyret hjælp fra udlandet. En tidligere professionel cricket-spiller fra en af sportens store bastioner, Sydafrika, Ryan Cartwright, er på plads.

»Ryan skal være med til at sparke liv i vores ungdomsafdeling, ligesom vi samtidig også investerer kraftigt i at vores anlæg bliver istandsat med nye faciliteter,« siger Chris Kleis. 

Chris Kleis konstaterer, at cricket-sporten specielt i Jylland har været en sport, der har haft svært ved at tiltrække unge. I modsætning til Sjælland, hvor sporten mærker et stort opsving i ungdomsmedlemmer.

»Det vil vi gerne gøre op med nu, og det her år er ret skelsættende for os, fordi vi har satset alt, vi kan for at gøre klar til noget ungdomscricket. Vi vil rigtig gerne have unge mennesker herned og lære dem om den her ældgamle, men superflotte sport,« uddyber formanden.

Klubben har søgt fonde om midler til at nybygge de kastegårde, som hører til baneanlægget, dertil kommer, at klubbens indendørsfaciliteter totalrenoveres til efteråret, klubhuset får nyt tag og den store tur indvendigt.

Skanderborg Cricket Klub spiller i blå dragter. Cricket minder om rundbold. Foto: Peter Peck


En god strategi

Ryan Cartwright, 31 år, er født i Durban på Sydafrikas østkyst, men familien flyttede siden til Johannesburg og videre til Pretoria, hvor han blev professionel efter studier på universitetet.

Den sydafrikanske cricket-træner er enig i den strategi, der er lagt i Skanderborg.

»Det er nødvendigt at få den yngre generation med, hvis vi vil have sporten til at blive ved med at vokse og udvikle sig, ligesom det også er nødvendigt at få klubånden omkring spillet bygget op,« forklarer Ryan Cartwright.

De forbedrede faciliteter bliver et stort plus for klubben, mener Ryan Cartwright, som håber, at indendørsfaciliteterne efter ombygningen bliver de bedste i Danmark og i hvert fald i Jylland.

»Jeg er meget optimistisk. Der er mange muligheder for vækst her,« mener Ryan Cartwright.

Klar ambition

Den fremtidige ambition i Skanderborg er at have op til to ungdomshold og et kvindehold. 

»Men det største mål er at have en virkelig stærk klubånd, så man elsker at være i klubben, hvor det skal føles hjemligt og som at have en ekstra familie,« betoner Chris Kleis.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.