Kræft-skandale koster to chefer jobbet

Ved pressemøde tirsdag morgen blev offentligheden informeret om seneste udvikling.

Artiklens øverste billede
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og regionsdirektør Pernille Blach Hansen. Foto: Region Midtjylland.

To direktører på Aarhus Universitetshospital, Claus Thomsen og Poul Blaabjerg, har underskrevet fratrædelsesaftaler efter en undersøgelse om ventetiderne på Aarhus Universitetshospitals i afdeling for mave- og tarmkirurgi.

Det kom tirsdag morgen frem på et pressemøde med regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og regionsdirektør Pernille Blach Hansen.

DR har afslåret, at kræftpatienter på hospitalets afdeling for mave- og tarmkirurgi har måttet vente op til otte uger på en operation, på trods af de har krav på det efter to, som er den såkaldte behandlingsgaranti. 

Juridisk vurdering fra advokatfirma og konsulentvirksomhed.

Forretningsudvalget modtog på et ekstraordinært møde den 1. maj 2023 en uddybende orientering om kræftsagen om lange ventetider for patienter med mave- og tarmkræft på AUH. 

»Der er tale om både mange og meget lange overskridelser af de maksimale ventetider,« siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Han mener, at der er brug for forandring:

»Vi anerkender, at vi ikke har været dygtige nok både i den politiske og administrative ledelse. Rapporten fra Implement viser med tydelighed, at der er behov for at vi får set indad og sikrer en langt mere responsiv ledelse,« siger Anders Kühnau.

Der blev givet en juridisk vurdering fra advokatfirmaet Poul Schmith (Kammeradvokaten) og en foreløbig ledelsesmæssig vurdering fra Implement Consulting Group.

I umiddelbar forlængelse gav direktionen deres ledelsesmæssige vurdering af, om der kan placeres et ansvar i sagen om mange og lange ventetider til behandling for mave- og tarmkræft på Aarhus Universitetshospital. 

To fratrædelsesaftaler

Efter mødet i Forretningsudvalget er der indgået fratrædelsesaftaler med to direktører på Aarhus Universitetshospital.

Poul Blaabjerg får 4.041.461 kroner, og Claus Thomsen får 3.447.282 kroner i fratrædelsesgodtgørelse. Det fremgår af en aktindsigt fra Region Midtjylland.

»Som kontaktdirektør for den pågældende afdeling har Claus Thomsen haft det overordnede ledelsesmæssige ansvar, og vi har på den baggrund set det som nødvendigt at afbryde samarbejdet,« siger regionsdirektør Pernille Blach Hansen.

Claus Thomsen. Foto: Region Midtjylland.

Også hospitalsdirektør Poul Blaabjerg skal nu se sig om efter et andet job. 

Der ud over er det direktionens vurdering, at der er brug for en ny tilgang til ledelse på hospitalet.

Et enigt Forretningsudvalg tog direktionens vurdering til efterretning.

Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg. Foto: Region Midtjylland.

Økonomi over rettigheder

Advokatrapporten beskriver, at Aarhus Universitetshospital i administrationen af de maksimale ventetider på Mave- og Tarmkirurgisk afdeling i den undersøgte periode har prioriteret hensyn til hospitalets økonomi foran opfyldelsen af patienternes rettigheder. Det vurderes som en klar og meget grov retlig fejl.

Sammenfattende er det advokatfirmaets vurdering, at Aarhus Universitetshospitals administration af sundhedslovgivningens regler om maksimale ventetider i den undersøgte periode har været behæftet med en række retlige fejl. Disse fejl må karakteriseres som endog meget grove, henset til reglernes betydning for patienternes helbredelse, at der er tale om livstruende sygdomme, omfanget af involverede patienter, fejlenes antal, klarhed og alvor samt det forhold, at hospitalet begik fejlene med overlæg. 


jro

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.