Skole fejrede jubilæum med hessian-tapet og demonstration mod atomkraft
Fokus på 1970'erne, da Niels Ebbesen markerede 50 års fødselsdag.
Batik, hessian-tapet, råkost og nej til atomkraft!
Ovenstående er ord og begreber, som de fleste folkeskoleelever ikke kender meget til. Det er nemlig noget, der var populært i 1970’erne og dermed mere hører deres bedsteforældres ungdom til.
Men sådan er det ikke længere blandt eleverne på Niels Ebbesen Skolen i Skanderborg. De havde nemlig featureuge, hvor temaet netop var 1970’erne, og derfor ved de nu alle noget om den tid.
Åbent hus
Featureugen er en tradition på skolen, men i år havde den fået et ekstra festligt twist, idet den nemlig samtidig markerede, at Niels Ebbesen Skolen blev bygget for 50 år siden.
Det var nærmere betegnet i august 1973, at skolen åbnede dørene, og hvad var mere nærliggende end netop at fejre den store folkeskole på Højvangens Torv med et kæmpe tema om netop det årti.
Festlighederne kulminerede, da skolen torsdag eftermiddag havde inviteret forældre, bedsteforældre og pårørende til åbent hus, hvor eleverne viste en masse ting fra 70’erne, som de havde lavet i løbet af ugen.
Historisk tema
»I år var det tid til at have et historisk tema, og da det i år er 50 år siden, at Niels Ebbesen Skolen blev bygget, så har vi valgt at have temaet 70’erne og valgt at fejre skolen samtidig,« forklarer lærer Marie Hersom, som samtidig har været koordinator på featureugen og temaet.
Det er alle elever fra 0.-9. årgang, som har været involveret med alle mulige aktiviteter. Eleverne har eksempelvis indrettet et helt hjem i 7o’er-stil med kakkelbord og hessian-tapet.
Nogen har malet pop-art, der er lavet mad fra den tid, batik og stoftryk, ligesom der også blev danset diskodans.
Helt i den daværende tidsånd var der også arrangeret en demonstration imod atomkraft, som jo var holdningen dengang.
Eleverne stiftede også bekendtskab med nogle af de danske musiknavne fra dengang som Kim Larsen, Shu-bi-dua og svenske ABBA.
Godt gang i den
Der var god stemning rundt på gangene, da Uge-Bladet blev vist rundt for at opleve 70’er-stemningen på skolen.
»Jeg har indtryk af, at eleverne har hygget sig meget i den her uge og har nydt at prøve at lave andre ting,« siger Marie Hersom.
Børnene var indtil 6. klasse på forskellige værksteder i løbet af ugen, så de også prøvede forskellige ting som at lave smykker af kokosnødder eller muleposer med tryk på.
De store elever har arbejdet med happenings og med at fremstille alle fem årtier på video.
En mere enkel tid
Marie Hersom, som selv har været lærer på skolen i 23 år, fremhæver, at 1970’erne for børnene var deres bedsteforældres tid. Der er også en del af børnene, som har været hjemme og spørge bedsteforældrene, om de kunne låne noget tøj fra den tid.
Og beder man Marie Hersom om at sammenligne 1970’erne med i dag, så kommer svaret straks.
»På mange måder var det en enklere tid. F. eks. var man selvfølgelig modstandere af atomkraft. Man havde ikke alle nuancerne med. Vi gik i seng klokken 22, og vi fik slik om lørdagen. I dag kan børnene hele tiden gå op og købe, og se noget hele døgnet rundt. På den måde er der også i dag lagt mere over på børn og unge, som de selv skal tage sig af, hvor der var mere, som var bestemt for os. Det var måske lidt nemmere at være barn og ung i 70’erne,« siger Marie Hersom.