Restprodukt fra vandværket kan løse problem i spildevandsrør

Et forsøg hos Skanderborg Forsyning har vist spændende perspektiver for okkerslam som svovlbrintebekæmper.

Artiklens øverste billede
Kim Thørring Thomassen har i et bachelorprojekt undersøgt potentialet i at anvende okkerslam til at reducere forekomsten af svovlbrintegas i spildevandstrykledninger. Pressefoto

Hvert år kører Skanderborg Forsyning godt 300 kubikmeter okkerslam fra fem vandværker til deponi. Det er dyrt og kræver mange ressourcer.

Det skriver Skanderborg Forsyning i en pressemeddelelse og spørger ledende: Så kunne man ikke bruge det okkerholdige overskudsprodukt fra drikkevandsproduktionen lidt smartere?

Jo, siger maskinmester Kim Thørring Thomassen fra Hørning. Man kan bruge det til at fjerne giftig gas.

Forsøget viser, at okkerslam under de rette omstændigheder kan erstatte jernklorid som effektiv svovlbrintebekæmper. Pressefoto

Potentiale i genanvendelse

I et bachelorprojekt har Kim Thørring Thomassen i samarbejde med sin medstuderende Christian Hvolby undersøgt potentialet i at anvende okkerslam, som er et spildprodukt fra vandværker, til at reducere forekomsten af giftig svovlbrintegas i spildevandstrykledninger.

Svovlbrinte er en gas, der i små koncentrationer lugter af rådne æg, og som i store koncentrationer er lugtfri og dødelig. I dag håndterer man typisk gassen i spildevandsledningerne ved at tilsætte jernklorid.

»Forsøget viser, at okkerslam under de rette omstændigheder kan erstatte jernklorid som effektiv svovlbrintebekæmper. Det er ikke uden udfordringer, men der er helt klart et potentiale i at genanvende okkerslam i spildevandshåndteringen,« siger Kim Thørring Thomassen, der har testet effekten af okkerslam i spildevandsledninger to steder i Skanderborg Kommune – på en mindre ledning i Javngyde og en større i Låsby.

Kræver store mængder

En af udfordringerne med at anvende okkerslam som svovlbrintebekæmper er, at man skal bruge store mængder for at opnå den ønskede effekt.

For eksempel viste forsøget i Låsby, at okkerslam kan halvere frigivelsen af svovlbrinte til luften, men at det ville kræve mellem 700 og 1000 liter slam om dagen at opnå den effekt.

»Det er ikke realistisk. Men på en mindre ledning som den i Javngyde, er der et reelt potentiale. Hvor en tank med 1000 liter okkerslam kun ville holde én dag i Låsby, ville den kunne vare mellem 14 og 21 dage i Javngyde,« forklarer Kim Thørring Thomsen.

Analyse og omrøring

Inden man kan anvende okkerslam til svovlbrintebekæmpelse, er det vigtigt at få foretaget en analyse af produktet for at sikre, at slammet ikke indeholder arsen eller andre tungmetaller.

Samtidig skal man – for at beregne hvor meget okkerslam, der skal doseres – kende både slammets tørstofindhold og jernindhold.

Da okkerslam har tendens til at bundfælde, er det desuden vigtigt med omrøring i tanken, fortæller Kim Thørring Thomassen, der i sine forsøg prøvede med både konstant omrøring og med omrøring i intervaller.

»Det kan sagtens fungere med omrøring i intervaller, og med en længere forsøgsperiode kan man bestemme, hvor lange intervallerne skal være for at undgå bundfældning og samtidig ikke bruge mere strøm end nødvendigt,« siger han.

Skal okkerslammet benyttes året rundt, bliver man desuden nødt til at frostsikre det i vinterperioden.

Nye perspektiver

På Skanderborg Forsyning har chef for drift og projekter på renseanlæg, Kristian A. H. Larsen, fulgt forsøgene med stor interesse.

»Forsøget er spændende, fordi det gør et affaldsproblem til et hjælpemiddel. Det understøtter vores ambition i Skanderborg Forsyning om bæredygtig drift, og det erstatter en kemisk tilsætning, som ellers er nødvendig i dag. Det, vi har set, giver nye, spændende perspektiver på vores arbejde, og der er grundlag for at prøve processerne af i større skala,« siger Kristian A. H. Larsen.

Ifølge vandselskabernes brancheorganisation Danva, peger internationale undersøgelser også på, at anvendelse af okkerslam i spildevandsanlæg er interessant. Okkerslam har desuden været brugt i biogasanlæg i en del år.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.