Klostermølle til salg: Adgang forbudt fremover?

Staten sætter Klostermølle til salg uden at give garanti for, at den offentlige adgang til området bevares.

Artiklens øverste billede
Kloster mølle består af en række gamle bevaringsværdige bygninger, blandt andet Tørreladen, som er Danmarks længste træbygning. Foto: Michael Møllgaard

Hvis du har padlet ned ad Gudenåen, så er der en god chance for, at du også har tilbragt en nat på lejrpladsen ved Klostermølle, det gamle benediktinerkloster med rødder tilbage til 1100-tallet. Et naturskønt område med et rigt fugleliv og en række gamle bevaringsværdige bygninger. Området er et yndet udflugtsmål, og besøges hvert år af godt 50.000 mennesker.

Men det kan være slut nu, for naturstyrelsen har besluttet sig for at afhænde området, og statens ejendomsselskab, Freja, sætter det til salg til sommer tilsyneladende uden betingelser om, at offentlighedens adgang til området skal bevares. 

Du og jeg kan ikke være sikre på, at vi i fremtiden må færdes på arealerne. Det er derfor, vi nu forsøger at råbe miljøministeren op

Lars Søgaard-Jensen, formand DN Skanderborg

Det har rystet en række grønne organisationer, der i et åbent brev til miljøminister Magnus Heunicke forsøger at få trukket planerne om et salg tilbage, eller som minimum sikre, at der også i fremtiden bliver offentlig adgang til området og overnatningsmuligheder på teltpladsen til kanosejlere, som der er i dag. 

»Det vi frygter er, at en velhaver køber området for at sikre sig et naturskønt beliggende sommerhus og lukker af for adgangen til området, så man fremover bliver mødt med »Adgang Forbudt«-skilte. Det vil være et stort tab,« understreger Lars Søgaard-Jensen, formand for Danmarks Naturfredningsforening Skanderborg, der er medunderskriver på henvendelsen til miljøministeren.

I følge ham er det ikke nyt, at Klostermølle skal sælges. 

»Det blev vi opmærksomme på allerede for et par år siden. Naturstyrelsen har af Miljøministeriet fået besked på at afhænde ejendom, der ikke er nødvendige for Naturstyrelsens drift og ikke giver et overskud. Men nu ved vi, at Klostermølle bliver overdraget til Freja til sommer, og dermed er det stensikkert, at området bliver sat til salg. Alle og enhver kan købe det, og så er det privat ejendom, og køberen er i sin gode ret til at sætte skilte op, der forbyder eller begrænser adgang,« forklarer han.

Hvem der ejer Klostermølle er i princippet uden betydning. Det, det handler om, er bekymringen for afgangen til området.

»Det, der er problemet, er, at man ikke på forhånd vil lave en klausul om, at offentligheden fortsat skal have adgang til området. En køber skal naturligvis leve op til fredningsbestemmelserne, og der følger en stor renoverings- og vedligeholdelses forpligtelse med i købet. Men du og jeg kan ikke være sikre på, at vi i fremtiden må færdes på arealerne. Det er derfor, vi nu forsøger at råbe miljøministeren op og få salget sat i bero,« konstaterer Lars Søgaard-Jensen.

»Det er paradoksalt, at nu hvor folk virkelig gør brug af de rekreative muligheder på Klostermølle, som var det der tilbage i 1975 lå til grund for statens køb af Klostermølle, så vil staten afhænde ejendommen. Og det uden at sikre, at folk også fremover har mulighed for frit at kunne bruge stedets rekreative muligheder og opleve de store naturværdier, som findes her,« tilføjer han. 

Ud over henvendelsen til miljøministeren arbejder de grønne organisationer på at etablere en venneforening for Klostermølle samt på at få etableret en fond, der kan overtage stedet og udvikle det. 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.