Nu skal Emma Østergaard bestige Mount Everest: »Det er skideskræmmende«

Om lidt over en uge rejser 26-årige Emma Østergaard fra Højbjerg til Nepal for at udleve sin drøm. Endemålet for rejsen er verdens højeste bjergtop, Mount Everest.

Artiklens øverste billede
28. marts rejser 26-årige Emma Østergaard fra Højbjerg til Nepal for at udleve sin drøm om at bestige verdens højeste bjerg, Mount Everest. Hun har trænet i tre år for at blive klar til ekspeditionen. Privatfoto.

»Nu vil jeg bare gerne på det fly,« siger 26-årige Emma Østergaard fra Højbjerg. 

Tre års forberedelse og flere tusinde timers træning skal stå sin prøve, når hun 28. marts rejser til Nepal for at udleve sin drøm om at bestige Mount Everest, 8.848 meter over havets overflade.

Planlægning, fysisk træning, barske ekspeditioner og en intens jagt på sponsorstøtte har fyldt hendes hverdag i tre år. Og nu er tiden endelig kommet. 

»Jeg kan ikke sammenligne den her følelse med noget, jeg har prøvet før. Det er et virvar af følelser, som både er skræmmende, hårde og positive, og jeg lever inde i min egen intense boble,« fortæller hun.

Projektet har hun kaldt ’Emmas Everest’. Det skal skal inspirere og bidrage til et fællesskab af stærke kvinder.  »Projektet handler ikke om feminisme eller ligestilling, men om at vise, at vi kvinder er stærke og har viljen og styrken til at kaste os ud på dybt vand og bestige livets bjerge,« fortæller Emma Østergaard.

»Det er skideskræmmende, men det er de følelser, der er eventyret. Dem har jeg lært at favne, og nu glæder jeg mig bare helt vildt.«

Hvis det lykkes at nå toppen, kan Emma Østergaard bryste sig af at blive den yngste danske kvinde, der har besteget Mount Everest. Kun tre danske kvinder har gjort det før hende. 

Det er skideskræmmende, men det er de følelser, der er eventyret. Dem har jeg lært at favne, og nu glæder jeg mig bare helt vildt.

Emma Østergaard.

»Det har aldrig været målet at slå en rekord. Jeg gør ikke det her for at få en titel, men fordi jeg brænder for det,« siger Emma Østergaard. 

I sit livs form

Emma Østergaard har trænet benhårdt i tre år for at for at blive klar til turen. 

»Jeg er i mit livs form. Det sværeste for mig lige nu er at holde vægten, for jeg skal helst have noget af give af på bjerget,« fortæller hun. 

Emma Østergaard har trænet hårdt i tre år for at for at blive klar til turen. I 2023 har hun trænet i op til fire timer om dagen seks dage om ugen. Træningen har både stået på klatring, trekking, løb, cykling og styrketræning. Privatfoto.

Projektet har kostet hende nærmest alt. Turen er et fysisk, mentalt og økonomisk tungt projekt, som løber op i mere end 600.000 kroner, og som derfor i høj grad afhænger af samarbejdspartnere og sponsorer. 

Hun har sat sin uddannelse på hold, opsagt sin lejlighed, solgt alt af værdi, og 14 dage før afrejse mangler hun fortsat 150.000 kroner.

»Finansieringen er noget af det, der har fyldt mest for mig. Men jeg har sendt penge afsted til Nepal, så jeg kommer afsted uanset hvad. Om det så er med en kæmpe gæld,« siger hun. 

Selvom hun har nået nogle af verdens højeste bjergtinder, har jordforbindelsen aldrig været truet. Det treårige projekt, som hun har kaldt ’Emmas Everest’, er nemlig et projekt, som skal inspirere og bidrage til et fællesskab af stærke kvinder. 

»Projektet handler ikke om feminisme eller ligestilling, men om at vise, at vi kvinder er stærke og har viljen og styrken til at kaste os ud på dybt vand og bestige livets bjerge. Man kan egentlig tage bjergbestigning ud af ligningen,« forklarer hun. 

Emma Østergaard har allieret sig med Jakob Urth, som er professionel bjergbestiger og foredragsholder. Han har før besteget Mount Everest, og han har været med i projektet 'Emmas Everest' fra start. Han vil være Emma Østergaards guide på turen. Privatfoto.

Familien følger med

Hjemme i Højbjerg følger Emmas mor, Tina Østergaard, med i sin datters vej til toppen. Det er med ambivalente følelser, at hun sender sin datter afsted, fortæller hun. 

»Det er både glæde, spænding og uro på samme tid. Glæde og spænding fordi det endelig er tid for hende i forhold til det kæmpe arbejde, hun har lagt i det. Og uro og nervøsitet over om alt går efter planen.«

Det er med blandede følelser, at Tina Østergaard sender sin datter afsted mod bestigningen af Mount Everest. »Det er både glæde, spænding og uro på samme tid,« fortæller hun. Privatfoto.

... kommer der en træls besked, så kan tankerne bestemt stikke af, og så vil jeg bare have hende ned fra det bjerg.

Tina Østergaard, mor til Emma.

Ekspeditionen forventes at vare mere end to måneder, og Emma Østergaard har en åben flybillet hjem 3. juni. 

Det tager måneder at bestige så højt et bjerg, fordi det er altafgørende, at kroppen langsomt vænner sig til højderne. Muligheden for at nå toppen ligger i akklimatisering, som er en proces, hvor kroppen tilvænnes iltmanglen. En proces som Emma Østergaard har prøvet flere gange før, og som tilsyneladende ikke skræmmer hende.

Mount Everest kan være et ekstremt farligt sted af opholde sig. Det gælder om, så hurtigt som muligt, at komme i sikkerhed uden for det, der kaldes ”dødszonen”, som er over 8000 højdemeter. Heroppe er der ikke plads til fejl. 

Emma Østergaard vil løbende opdatere fra ekspeditionen på sociale medier, så længe signalet rækker. Derefter vil hun være udstyret med en GPS-tracker, så venner og familie kan følge hende hele vejen til toppen, og hvor de kan sende små beskeder til hinanden.

»Det er dejligt at kunne følge med, men kommer der en træls besked, så kan tankerne bestemt stikke af, og så vil jeg bare have hende ned fra det bjerg. Men jeg holder ud og vil bestemt ikke undvære GPS-trackerens funktion,« fortæller Tina Østergaard og fortsætter. 

»Jeg håber og tror på, at Emma får indfriet sin drøm og passion. Det fortjener hun. De tre år forud for bestigningen af Mount Everest har udviklet og lært hende så meget. Læring, som hun altid vil have med i bagagen fremover,« siger Tina Østergaard. 

Hvornår Emma Østergaard vifter med det danske flag på toppen af verden, er ikke til at sige. Vejrvinduer afgør, hvornår holdet forsøger at gå mod toppen, men de forventer, at det bliver i midten af maj måned. 

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.