Skanderborg Dagpleje vil skabe madmod og madglæde: »Det giver et stort håb for de fremtidige generationer«
De første hold fra Skanderborg Dagpleje har afsluttet kurset 'Grøn Omstilling, Madmod og Madglæde'.
Kurset har haft til formål at gå i en mere bæredygtig retning, øge mængden af økologiske fødevarer, reducere madspild og styrke madmodet og madglæden i dagplejen. Det fremgår af en pressemeddelelse.
Af de gennemførte kursister, serverer mere end halvdelen i dag over 75 procent økologisk kost til deres dagplejebørn.
»Før kurset serverede jeg ikke økologisk kost, men i dag serverer jeg over 90 procent økologisk kost. Det har været en helt vild spændende proces at være med i, og jeg havde overhovedet ikke forestillet mig, at jeg ville rykke så meget på økologiprocenten,« fortæller Christina Erfort, der er dagplejer i Galten.
Jeg fik pirret min nysgerrighed omkring, hvordan hele måltidet kan tænkes ind i den styrkede læreplan samt vigtigheden af mig som rollemodel også i madlavningen og måltidet.
»Det har været dejligt at få masser af inspiration til, at få udskiftet det traditionelle pålæg til rugbrødet, tips til at nytænke mellemmåltiderne samt til at servere grød og det varme måltid i dagplejen,« fortsætter hun.
Mette Hedemann, der er leder i dagplejen og af projektet er stolt af de dagplejere, der har gennemført kurset:
»De har gået foran deres kolleger og har også været medvirkende til at hele Skanderborg Dagpleje har bevæget sig i en mere økologisk og bæredygtig retning. Når dagplejerne desuden involverer børnene så meget i og omkring måltidet hver dag, så øger de børnenes bevidsthed om madens betydning allerede fra en meget ung alder. Det giver et stort håb for de fremtidige generationer - og det har dagplejerne en kæmpe indflydelse på,« fortæller hun.
På kurset blev dagplejerne klogere på at skabe madmod og madglæde, samt vigtigheden af børnenes inddragelse i maden og måltidet. Kurset blev afsluttet på Designmejeriet i Stilling med overrækkelse af kursusbeviser og oplæg fra Ellen Ravn Habekost, lektor og master i sundhedspædagogik.
»Jeg fik pirret min nysgerrighed omkring, hvordan hele måltidet kan tænkes ind i den styrkede læreplan samt vigtigheden af mig som rollemodel også i madlavningen og måltidet,« siger Anni Laursen, dagplejer i Stilling om aftenen.
Anni fortæller yderligere, at udover at tænke på selve kosten er det også meget vigtigt for hende, at børnene lærer, hvor de forskellige frugter og grøntsager kommer fra.
På baggrund af succesen med det nu afsluttede holdkursus, oprettes yderligere tre hold for dagplejere i Skanderborg Kommune i 2023 som startede med første hold tirsdag 7. marts.
sas