Ny rapport: Massive problemer blandt ensomme og udsatte ældre
Digitale krav, tab af ægtefælle og brudte relationer presser +65-årige.
En ny rapport om ensomme og udsatte ældre i alderen plus 65 år i eget hjem peger på en række store problemer for den gruppe af borgere i Skanderborg Kommune.
Generelt må man sige, at det digitale bliver en stadig større udfordring for mange af vores borgere og herunder også i den her målgruppe.
Opsøgende team
Rapporten, som netop er forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget, kommer fra det opsøgende team Lotte Nygaard og Kim Henriksen.
Teamet, som består af en sundhedsfaglig og socialfaglig medarbejder, har på et år haft kontakt med mere end 100 borgere fra målgruppen i kortere eller længere forløb.
Der handles på baggrund af henvendelser fra socialsygeplejersker, brobyggere, naboer, pårørende, boligforeninger, hjemmeplejen samt eksempelvis politi og andre myndigheder.
Af rapporten fremgår det, at de opgaver, der har præget den opsøgende indsats i 2022 har kan opsummeres i en række punkter som digitale krav, psykiatri, misbrug, sorg og flytning.
Digitale krav
Det er således de stigende digitale krav, som er en udfordring for de ældre i denne målgruppe. Det er umuligt at have digital kontakt til kommune, sundhedssystem, bank med mere, og det kan få indflydelse på vigtige aftaler med boligforeninger, sundhedsvæsen, betalingsfrister og vigtige svar i e-boks.
»Vi oplever hvordan borgere i værste fald er tæt på at blive sat ud af en bolig, eller i risiko for, at forsyningsselskabet afbryder forbindelsen,« lyder det i rapporten fra Lotte Nygaard og Kim Henriksen.
Det understreges samtidig, at mange af de ældre oplever det som et tab af selvstændighed, ligesom nogen føler sig ekskluderet af samfundet.
På det seneste har et samarbejde med Borgerservice, der jo i forvejen kender til de digitale udfordringer for borgerne fra indførelsen af Mit ID, dog været en succes, fordi det opsøgende team sammen med Borgerservice har kunnet tilbyde hjemmebesøg og hjælpe borgeren i eget hjem.
Svære problemer
I 2022 har der igen været borgere med både lette og svære psykiske udfordringer. Her har teamet sat kraftigt ind på et etablere en bæredygtig kontakt, hvor de ofte fungere som netværk for en borgergruppe, som ofte ikke ønsker kontakt til behandlingspsykiatrien, ligesom mange af disse borgere lever med brudte relationer til deres pårørende.
Her prøver det opsøgende team også at motivere og støtte i forhold til at finde meningsfulde aktiviteter og fællesskaber, som de ældre kan blive en del af.
Den lange corona-periode har for mange øget følelsen af ensomhed, og nogen har mærket følgerne af ikke at kunne deltage i en ugentlig aktivitet.
Rapporten fastslår, at ensomhedsfølelse ofte har meget negative konsekvenser. Det er krævende og måske uoverskueligt at få genetableret tabte relationer.
»Vi møder ofte borgere der lever med depression, misbrug og selvmordstanker,« rapporteres det.
Misbrug og hjælp
Det opsøgende team hjælper også mange ældre borgere, der må flytte fra deres bolig. En del bor ofte i kaotiske, uhygiejniske og usunde boliger præget af samlermani.
I mange af disse tilfælde er flytning uoverskuelig, fordi de ældre lever uden netværk og pårørende, og det er her, at det opsøgende team hjælper med at koordinere.
Der er også stor fokus på borgere, der oplever livs-kriser efter eksempelvis at blive alene efter et dødsfald.
Her er alkoholmisbrug er også et problem, som man møder blandt især ældre mænd, der lever alene. De er oftere disponeret for misbrug efter tab af ægtefælle, job eller brudte relationer til voksne børn, hedder det.
Det er for svært
Formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Jens Szabo (V), fremhæver på baggrund af udvalgets drøftelse af rapporten fra det opsøgende team, at der er etableret et godt samarbejdet med Borgerservice om at prøve at mindske de ældres udfordringer med det digitale.
»Generelt må man sige, at det digitale bliver en stadig større udfordring for mange af vores borgere og herunder også i den her målgruppe. Vi glæder os over, at der er kommet et godt samarbejde med Borgerservice, og så må vi konstatere, at vi har en politisk udfordring, at vi skal prøve at påvirke nogle af lovgiverne på området, at det simpelt hen ikke duer det her. Det er simpelt hen for svært for nogle af vores borgere,« konstaterer Jens Szabo.
Indsats for mænd
Udvalgsformanden fremhæver i forhold til rapporten også et andet område, og det er ulighed i forhold til sundhed og specielt for mænd. Det skal således i højere grad tænkes ind i det forebyggende arbejde.
»Vi har talt om, at vi skal prøve at lave noget forebyggende for mænd. Kvinder er lettere at få til at komme til aktiviteter, hvorimod mænd er lidt sværere at få ud af busken og bare mødes for at snakke. Der skal ligesom helst være en konkret aktivitet, og her vil vi se på, hvilke særlige indsatser, vi kan gøre for at få fat i mænd og få dem ind i nogle fællesskaber som en måde at bekæmpe ensomhed på,« uddyber Jens Szabo.
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede tillige at arbejde for, at det samlede Byråd arbejder med den digitale udfordring under strategisporet en kommune, hvor alle er med i.