Elever bag moderne udgave af Klods Hans: Sådan går det, når skolens "Hottie" bliver single

Alle på Skanderborg STU arbejdede med teater i en hel uge.

Artiklens øverste billede
Tre af eleverne i gang med at spille skuespil. Fra venstre Mico Bagner, Niclas Damm Knudsen og Michal Nygaard. Foto: Erland Rasmussen

Der var en stemning af eventyr over Skanderborg STU på Ryhavegårdsvej i sidste uge.

Det skal forstås helt bogstaveligt, fordi skolens undervisere og elever nemlig havde ryddet skoleskemaet for de sædvanlige fag for i stedet at forberede og øve teater i en hel uge.

Alle elever ”shiner” på hver deres måde. De har været så seje, og vi har bare været så stolte af dem.

Michael Damkær Jensen, underviser

Nyfortolket udgave

Eventyrstemningen på skolen kom sig af, at det var H. C. Andersen-klassikeren ”Klods Hans”, der var på plakaten. Men det var i en moderne, nyfortolket og lidt skæv udgave, som eleverne selv havde været med til at forfatte og forberede både bagved og foran scenen.

Der blev således knoklet igennem af skolens 35 elever i både værksteder, redigerings- og musikrum samt i køkken og andre steder på skolen for at gøre klar til kulminationen på ugen, som fandt sted i fredags, da forældre og familie var inviteret til den store premiere på stykket ”Nørdede Niels”.

Uge-Bladet fik lov til at følge nogle af de sidste forberedelser inden premieren. Og det var tydeligt, at det ikke kun var handlingen om Klods Hans og prinsessen, som var rykket nærmere vor tidsregning og således var skiftet ud med unge mennesker på vej til en gymnasiefest. 

En fin morale

Det var imidlertid også hele opsætningen, der var i tidens ånd. Det var nærmest totalteater med multimedieshow omfattende både skuespillere live på scenen i flotte kulisser, men samtidig også som en del af handlingen en i forvejen optaget film, der kørte på storskærm ved siden af, og som eleverne også spillede med i.

Der var naturligvis også var en fortæller, som over højtaleren bidrog med mere ægte eventyrstemning under stykket. Dertil kom elevernes eget band, som bidrog yderligere til dramatikken med stemningsfuld musik.

Og der var apropos det oprindelige eventyr om de mange bejlere til prinsessen en klar og også moderne morale i stykket, nemlig at det hverken er en stor pengepung eller et flot udseende med store muskler, som afgør, om man i sidste ende får fat på en pige.

Musikerne i bandet i øvelokalet før premieren. Foto: Erland Rasmussen

Første gang

Det er første gang, eleverne og deres undervisere river en uge ud af kalenderen og laver en teaterforestilling, og underviser og pædagog på Skanderborg STU, Michael Damkær Jensen, fortæller, at det er foregået fra bunden mandag morgen, hvor man involverede alle på skolen i forberedelserne.

Eleverne har også hjulpet med at skrive Klods Hans om.

»Eleverne har været en stor del af arbejdet med at skrive stykket om. De har været delt i fire grupper og har skrevet fire scener og kommet med ideer til det. Vi spiller Klods Hans, som jo er en kærlighedshistorie, som handler om at vælge og vælge fra, og vores udgave handler om skolens ”Hottie”, som lægger op på facebook, at hun er blevet single,« forklarer Michael Damkær Jensen, som sammen med to kolleger har sammenskrevet stykket.

Hele skolen har været en del af teaterugen. Der blev malet kulisser, lavet programmer og plakater, bagt lækkerier, som blev nydt under de travle forberedelser, andre har filmet med iPad, mobiltelefon og drone, og endelig er der lavet rekvisitter og spillet skuespil.

Roser eleverne

Hver dag i løbet af ugen har der været møde med elever og underviser om, hvor langt man var nået med de mange forberedelser, hvordan det gik i grupperne, og hvad mangler nu? Dermed er der også blevet øvet i at samarbejde og arbejde på tværs.

»Vi har også fået indlagt nogle gode pauser, for det er jo nyt for os. Det er jo hele skoleskemaet, der blev taget væk,« konstaterer Michael Damkær Jensen.

Han og resten af underviserne roser i den forbindelse eleverne for at have gået ind i teaterprojektet med stor engagement.

»Vi har jo set, at alle har nogle kundskaber og egenskaber, som pludselig kommer frem i lyset. Alle elever ”shiner” på hver deres måde. De har været så seje, og vi har bare været så stolte af dem,« fastslår Michael Damkær Jensen.

Der var også travlhed i redigeringsrummet, fordi der var både billeder og lyd som effekter i teaterstykket på STU. Foto: Erland Rasmussen

Fedt at være med

»Det har været ret fedt, fint og sjovt at være med,« lød det fra eleverne Mico Bagner, 18 år, Niclas Damm Knudsen, 20 år, Michal Nygaard, 22 år, og Lica Pedersen, 20 år, som henholdsvis var skuespillere og redigeringstekniker på teateropsætningen.

Nogle af dem havde været lidt nervøse, da de skulle øve første gang i kantinen, men fælles for alle var, at de glædede sig meget til premieren, hvor forældrene skulle se stykket.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.