Kan Låsby rumme to butikker?

Skanderborg Kommune indleder nu arbejdet med at få endnu en dagligvarebutik til Låsby. Hvis der er kundegrundlag og opbakning vel at mærke.

Artiklens øverste billede
Som det ser ud nu har Skanderborg Kommune bragt det firkantede område i spil til det såkaldte aflastningsområde. Illustration: Skanderborg Kommune.

Nu ser der snart ud til at ske noget, hvad angår en ny dagligvarebutik i Låsby. Skanderborg Kommune inviterede i forrige uge til tidlig dialog i Låsby Forsamlingshus for at fornemme stemningen omkring en ny dagligvarebutik i byen.

Mellem 60 og 70 borgere var mødt op til borgermødet i Låsby Forsamlingshus, hvor borgmester Frands Fischer (S) sammen med lederen for plan- og byudvikling i Skanderborg Kommune, Esben Obeling, præsenterede de spæde tanker med at lave et såkaldt aflastningsområde ved rundkørslen ved Gl. Århusvej og Hammelvej. 

Det hele begyndte med Byernes Vækst, der i 2016 fremsatte et ønske om en ekstra dagligvarebutik i Låsby. Et års tid senere meldte Rema 1000 sig på banen som interesserede i at etablere en butik. I omegnen af seks år efter de spæde ønsker fra Byernes Vækst ser der omsider ud til at ske noget.

»I arbejdet med Byernes Vækst kom der et forslag om et område langs Ole Rømers Vej. Det har man fra kommunens side ændret en smule, så det bliver mere firkantet, og fordelen ved det er, at det bringer området lidt tættere på byparken og på den måde binder byen lidt mere sammen. Vi ved godt, det er ændret i forhold til det oprindelige forslag fra Byernes Vækst, og det er også en af grundene til, at vi nu har haft en meget tidlig dialog med borgerne i Låsby,« forklarer borgmester Frands Fischer (S).

Gode spørgsmål

Borgmesteren melder om et godt møde med gode spørgsmål og overvejende positive tilkendegivelser.

»Det, jeg hørte, var, at flere borgere var ret positive. Selv nogle af de borgere, der bor tæt på området virkede positive. Der var selvfølgelig nogen, der stillede spørgsmålstegn til, hvad der skal ske med de huse, hvor grunden kommer til at være på området,« lyder det fra Frands Fischer, der forsikrer om, at man afholder et møde for alle berørte naboer.

En anden person nævnte på mødet sine tanker om, at den afmærkede grund ville skråne for meget i den ene del.

»Det tager vi selvfølgelig med os i det videre arbejde, og vi har også siden mødet været ude at kigge på stedet, og det er rigtig nok, at det skråner i den vestlige del - og det skal vi selvfølgelig have kigget på. Det er også derfor, vi holder den slags dialoger med borgerne, inden vi går i gang med planarbejdet,« lyder det fra Frands Fischer.

Godt med to butikker

Helt konkret var der ifølge borgmesteren et udbredt ønske fra borgerne om endnu en butik i byen. En af borgerne i Låsby, som er positivt stemt for to butikker i byen, er Claus Bloch, der sidder i byrådet for Venstre. Det er dog ikke afgørende for ham, om det er Rema 1000 eller en anden discountbutik.

»Det kunne lige så godt være en anden discountbutik. Jeg ville være ked af at få Rema 1000 til byen, hvis det betød, at Meny så måtte lukke. Men hvis der er grundlag for to butikker, tror jeg det er godt med en discountbutik, så man har mulighed for både at købe specialvarer i Meny og handle mere basis i discountbutikken. Der blev fremlagt tal på mødet, som viser, at en del borgere i Låsby kører til andre byer for at handle discount, så det tyder jo på, at det er det, borgerne efterspørger,« siger Claus Bloch.

Han er vokset op i området, som lige nu er i spil til det såkaldte aflastningsområde. For ham er det vigtigt, at der i projektet også tænkes stisystemer ind.

»Det er nødvendigt, at der bliver lavet en forbindelse til midten af Låsby, så man ikke er afhængig af at have en bil for at kunne kunne handle i butikken. Ellers bliver det for mig at se ikke en butik for borgerne i Låsby, men for alle de trafikanter, der i forvejen kører forbi rundkørslen - og det er mange efterhånden,« lyder det fra Claus Bloch.

Skeptikere i lokalet

Mens de fremmødte Låsbyborgere ifølge borgmesteren virkede overvejen positive, stillede to udefrakommende personer sig kritiske over for projektet.

Det drejer sig om Anders Bertram, som har investeret i bygningen, hvor Meny holder til og en person fra Dagrofa, som er Menys leverandør. Anders Bertram har udtrykt sine synspunkter i et debatindlæg på side 38.

Han mener blandt andet, at Skanderborg Kommune - hvis de havde handlet efter bogen - skulle have undersøgt både trafikken og om der er kundegrundlag til to butikker i Låsby, inden man begynder at tale om en Rema 1000 i Låsby.

Til det svarer borgmesteren, at kommunen har handlet efter planlovens paragraf 25c. Og at man på baggrund af borgernes input og ideer til projektet går videre med at screene for trafikken i området og får lavet en detailhandelsanalyse for at finde ud af, om der er kundegrundlag for en ekstra butik byen.

Er det ikke tilfældet venter man med at få endnu en butik i byen til Låsby er stor nok. Han nævner dog Langvad Bakker som et eksempel på, at Låsby er i en rivende udvikling.

»Der kommer både en ny daginstitution og et kæmpe boligudvidelsesprojekt, som er med til at gøre Låsby endnu større i løbet af de næste 10 år,« siger Frands Fischer.

I første omgang skal høringssvarene give kommunen et endnu større indblik i borgernes syn på projektet om en ekstra butik i Låsby. Fristen for at sende ideer og forslag er 9. marts.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.