Kaffe i toiletvognene på Smukfest
Smuklingerne kan vaske deres hænder med et stykke bæredygtig sæbe, baseret på kaffegrums fra kaffebrygningen
Er du tissetrængende i bøgeskoven kommer du måske forbi et toilet, hvor der er kaffe. Ikke som en varm opkvikker eller med mælk. Nej, kaffen indgår i den sæbe, du vasker dine hænder i.
Kaffe-sæben er ét af de nye initiativer, som festivalen har igangsat i år for at nedbringe affaldsmængden.
Opbygningen af Smukfest tager måneder, og særligt i de sidste uger er der tryk på med mange frivillige.
I den forbindelse brygges der også meget kaffe, hvilket uvilkårligt resulterer i en stor mængde kaffegrums. 15-20 kilo dagligt. Det er denne kaffe, som er indsamlet og brugt som basis for sæben.
Kaffe-sæben er et pilotprojekt som Agro Business Park står bag som led i Innovationsnetværket for Biomasse og projektet CØ-Hub.
Peter Larsen Kaffe har leveret bønnerne, og virksomheden Kaffe Bueno har raffineret kaffegrumsen og fremstillet sæben.
"Sæben er ikke kun en gimmick," understreger Jacob Mogensen fra Agro Business Park og netværksleder for Innovationsnetværket for Biomasse (INBIOM).
Han ser store potentialer i projektet og forudser, at flere kommercielle virksomheder udnytter potentialerne i affaldet fra danskernes favoritdrik i løbet af kort tid.
"I dag ved alle damebladslæsere at kaffegrums er godt til at vaske hår i, plante blomster i og så videre. I fremtiden vil der være kommercielle kræfter – også danske - som udnytter dette.
Produktet kan, som det ligger der på vasken i bøgeskoven, ikke konkurrere på pris med alternativerne. Men det kan noget andet, ifølge Jacob Mogensen.
"Udover at demonstrere, at genanvendelse kan finde sted alle steder – selv i en skov, hvor håndtering og logistik er en udfordring - så fortæller det en historie og minder os om at tænke lidt mere over vores ressourceforbrug på en lavpraktisk og sjov måde."
At det kan blive big business at genanvende kaffe er én af projektets øvrige partnere, Kaffe Bueno, ikke i tvivl om.
Faktisk sidder direktør Juan Medina, som musikken spiller der i Bøgeskoven, hjemme i København og prøver at rejse finansiering til udvidelse af Skandinaviens første kafferaffinaderi.
Jacob Mogensen og resten af Agro Business Park tror på idéen – faktisk så meget, at de i 2017 præmierede idéen i regi af Agro Business Parks innovationskonkurrence.
"Som i alle andre bio-baserede koncepter skal der skabes stordrift – herunder også, at der er godt styr på håndtering og logistik - men så er der også gode muligheder for succes," mener Jacob Mogensen.