Barndomsvenner leverer brød til døren: »Vi ved ligesom, hvor vi har hinanden«
Livet som nystartet iværksætter er spændende. Alligevel kræver det nogle store ofre engang imellem. Især når der er klassefest, og der kun er to, der kan tage med.
»Hvis jeg nu synes Anders laver noget rod, så kan jeg nemt sige det til ham, fordi vi har kendt hinanden for evigt.«
Der er en ny virksomhed i Skanderborg. Virksomheden hedder Bagværk til fordøren, og bag den står tre 18-årige gymnasiegutter fra Højvangen. Konceptet er enkelt: de leverer morgenbrød til dig, så du selv slipper for at skulle ud af døren.
»Vi kunne se, at folk gerne ville bestille madlevering om aftenen. Måske var der et marked for at levere morgenbrød om morgenen, hvor det måske er hårdere at komme ud af døren?«
Lucas Hougaard Steffensen er manden bag idéen. Rasmus Kjær Nielsen kom på navnet, og Anders Lundgaard-Madsen spottede, at der var en ny bager i byen. De tre ingredienser blev opskriften på Bagværk til fordøren, og de tre venner er blevet blæst bagover af den positive respons fra lokalområdet. Det hele startede med første besøg hos Malte Simonsen i HM Bakery.
»Vi præsenterede idéen kort, og han var bare klar fra start af,« fortæller Rasmus Kjær Nielsen, mens Anders Lundgaard-Madsen tager over.
»I det hele taget har vi været meget overraskede over den positive respons; hvor mange der syntes, det var en fed idé.«
Opstarten har dog ikke været uden udfordringer.
Forældrenes bil
De tre venner har kendt hinanden siden de begyndte i folkeskolen, og går i samme klasse på Skanderborg Handelsskole. Der er både fordele og ulemper ved at starte virksomhed med ens venner.
»Det kan jo både være farligt, fordi man nok godt kan blive irriteret på hinanden, når man arbejder sammen. Samtidig er det også fedt, at man kender hinanden så godt,« fortæller Lucas Hougaard Steffensen, og uddyber.
»Vi er stadig lidt i introfasen, så vi har ikke fordelt opgaverne som sådan. Vi gør meget det hele sammen. Det er jo også læreprocessen, der er sjov i det her.«
De tre venner har måtte trække på deres netværk for at få drømmen om at starte en virksomhed op til at gå i opfyldelse. Når man er 18 år, bor hjemme og er på SU, hænger pengene nemlig ikke på træerne. Derfor er det deres forældres biler de kører i, når de på skift leverer brød i weekenderne. Da de bliver spurgt, hvad forældrene får for at låne deres biler ud, falder svaret prompte:
»De får gratis brødlevering.«
Leverer i Skanderborg
Selve leveringsdelen er da også det element, der har krævet mest arbejde at planlægge – især i forhold til hvilken rute, der er den mest optimale baseret på weekendens ordrer.
»Det er afgørende, at det er effektivt. Vi har jo kun et vindue på 2,5 time, hvor vi leverer,« fortæller Anders Lundgaard-Madsen, og fortsætter.
»Det er også udfordrende, fordi der selvfølgelig er mange, der har et specifikt tidspunkt, hvor de gerne vil have leveret deres ordre. Der kan det være svært at gøre alle tilfredse.«
Et eksempel på dette kan være, at de modtager 10 ordre en søndag, som alle ønsker at få leveret 08.30. Det er de facto umuligt, med de ressourcer de råder over. Derfor har de også gjort meget ud af at gøre det klart for kunderne.
»Vi siger jo, at vi ikke kan garantere et bestemt tidspunkt, men at vi leverer mellem 07.30 og 09.30. Vi vil selvfølgelig gøre alt for at ramme et ønsket tidspunkt, men vi kan ikke love noget andet end, det bliver indenfor den tidsramme,« fortæller Lucas Hougaard Steffensen.
De fortæller også, at den eneste negative feedback de for alvor har fået, er fra folk, der er trætte af, at de ikke leverer udenfor Skanderborg.
»Nogle gange har vi forbarmet os lidt, og er kørt udenfor de grænser vi har tegnet, men det giver ikke mening, hvis vi kører i et for stort område. Det vil jo gå ud over vores andre kunder, når vi leverer i et kort tidsrum,« siger Rasmus Kjær Nielsen.
Klassekammerater
Bagværk til fordøren slog bildørene op 12. februar. Opstarten har været en god oplevelse, og nu handler det om at sætte et fast aftryk på byen i weekenden.
»Vi startede rigtig godt ud med en del ordre den første weekend, men vi kan godt mærke, der lige har været vinterferie. Vi begynder allerede at se tydelige indikationer på, at søndag er den mest populære dag,« fortæller Lucas Hougaard Steffensen.
I det hele taget virker de tre venner til at besidde en enorm mængde gå-på-mod og optimisme. Alligevel må det være svært at være 18 år gammel, gå i samme gymnasieklasse og have startet en virksomhed, der kun er åben lørdag-søndag. Der er nemlig noget, der hedder gymnasiefester. Spørgsmålet er, hvad de gør, når det sker? Tager de en fælles weekendvagt, eller er der en der trækker nitten?
»Det har vi også snakket om,« fortæller Anders Lundgaard-Madsen med et smil.
»– Det er faktisk den største udfordring,« tilføjer Rasmus Kjær Nielsen, og så bryder de tre venner sammen af grin. Lucas Hougaard Steffensen skynder sig dog at tage forretningsbrillerne på igen.
»Vi går jo alle i samme klasse, så jo der er da nogle udfordringer. For vi skal jo til alle de samme fester, men det er jo sådan det er. Man må jo tage det sure med det søde.«
I første omgang fokuserer de tre venner bare på at levere en god service og skabe en god oplevelse for deres kunder.
»Det er jo egentlig bare en proces, hvor vi hele tiden lærer. Vi har ikke noget specifikt mål. Vi tager det meget som det kommer. Hvem ved om det her er den gode ide eller ej? Vi giver det i hvert fald alt vi har.«