Skrappe krav styrker de lokale håndværkere

Lokalt byggeri med energibesparelser styrker konkurrenceevnen, siger håndværkerformand

Artiklens øverste billede

Når Skanderborg Kommune ved nybyggeri lægger vægt på fremtidssikret byggeri med lavt energiforbrug, er det med til at styrke konkurrenceevnen for de lokale håndværkere.
Det fastslår formanden for Skanderborg Service og Håndværk, Jørgen Frost Larsen, men samtidig kommer han med en advarsel til politikerne.
"Det er vigtigt, at politikerne sørger for, at budgetterne følger med, så man for eksempel ikke blot fremskriver budgetter, der er baseret på traditionelt byggeri med andre energinormer. For det er ikke gratis at spare energi. Kvalitet kommer ikke af ingenting. Noget andet er så, at pengene kan være hurtigt tjent hjem igen," siger Jørgen Frost Larsen.
Skanderborg Byråd har netop besluttet, at en ny daginstitution i Skovby skal opføres efter energikrav, som formentlig først vil gælde fra 2020. Samme koncept ventes anvendt i en kommende institution i Hørning, og Jørgen Frost Larsen ser store muligheder i den politik.
"Vi kan blive både dygtigere og mere konkurencedygtige - også udadtil - ved at få opgaver med byggeri, som opfylder fremtidens krav. Det er væsentligt," siger Jørgen Frost Larsen.
Skanderborg Service og Håndværk har omkring 100 medlemmer fra alle dele af kommunen, og meget tyder på, at de får mange flere energiprojekter at byde ind på.
Der arbejdes lige nu med en politik for fremtidige krav til kommunalt byggeri, og formanden for kommunens miljø- planudvalg, Claus Leick, håber, at også private og erhvervsliv vil følge op.
"Vi redder ikke verden som kommune, men vi må gå foran, når vi som myndighed er ude med krav til andre. Byggeriet i Skovby viser, at det på sigt er en god investering, og hvad institutioner og skoler angår, er det oplagt at bruge energivinklen i det pædagogiske arbejde," siger formanden.
Men det er ikke alene nybyggerier, der er i kommunal fokus. Der arbejdes også med planer om at minimere energiforbruget i eksisterende bygninger.
"Der er ikke tvivl om, at vi skal optimere. Spørgsmålet er, hvordan det skal finansieres, om vi selv kan, eller om private skal kunne gå ind og betale mod at få fortjenesten de første år," siger Claus Leick.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.