Nye beregninger: Potentiale for op til 30 procent CO2-reduktion på landbrug 

10 landmænd i Odder og Skanderborg kommuner med i klimaprojekt.

Artiklens øverste billede
De første beregninger fra et projekt i Odder og Skanderborg kommuner hos 10 landmænd viser potentiale for CO2-redaktion. Arkivfoto

Nu er de første beregninger klar fra 10 landmænd, der i efteråret sagde ja til at få beregnet deres CO2-aftryk og potentiale for reduktion. Nu er de første beregninger klar.

Nu har vi fået de første beregninger, der peger på mellem 10 og 30 procents reduktionspotentiale ude på gårdene.

Ole Larsen, formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg

Landboforeningen Odder-Skanderborg og Odder og Skanderborg kommuner står bag initiativet i et fælles projekt. 

»Nu har vi fået de første beregninger, der peger på mellem 10 og 30 procents reduktionspotentiale ude på gårdene. Systemet, vi regner i, er dog ikke færdigudviklet endnu, så i realiteten kan der måske blive tale om endnu mere,« siger Ole Larsen, formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg, i en pressemeddelelse.

Godt fra start

Frands Fischer borgmester i Skanderborg Kommune er glad for, at samarbejdet er kommet godt fra start. 

»I både Skanderborg og Odder Kommuner arbejder vi for at omsætte målsætningerne i Paris-aftalen. Hvis vi skal nå målet om at blive CO2-neutrale inden 2050 kræver det, at landbruget er med. Derfor glæder det mig også, at de første delresultater nu er klar, og at landmændene er rigtig godt i gang med at inspirere og dele konkrete erfaringer med hinanden,« lyder det.

Borgmester i Odder Kommune Lone Jakobi glæder sig også over projektet: 

»Det er spændende nu at se, hvor det enkelte landbrug har bedst mulighed for at reducere sin klimabelastning. Det er jo et vigtigt første skridt i det samarbejdet mellem kommunerne og landbruget - og forudsætningen for at reelle reduktioner kan finde sted,« siger hun.

Komplekst område

Siden 1990, som er baseline for de beregninger, der er politisk vedtaget, har landbruget reduceret sin klimabelastning med 16 procent. Hvis man alene kigger på produktaftryk, er reduktionen dog nærmere på 25 procent, fordi produktionen er steget betydeligt i perioden. 

Et af stederne, hvor der ifølge rapporten er en stor CO2-reduktion at hente, er ved udtagning og især vådlægning af lavbundsjord. Men det er et komplekst område, der kræver en koordineret indsats mellem landmændene og kommunerne, hvor det er vigtigt med hurtig og smidig sagsbehandling. 

»Det er ikke overraskende, at vådlægning og grøn energiproduktion er blandt de tiltag, som gør forskel for landbrugets reduktioner og som også kræver kommunernes medvirken. Begge dele er noget, som Kommunalbestyrelsen i Odder er meget opmærksomme på og arbejder med,« siger Lone Jakobi, borgmester, Odder Kommune.

Fokuserer på løsninger

Regneværktøjet, man bruger til at udregne CO2-aftryk på gårdene er helt nyt og bliver fortsat udviklet. 

»Lige nu medtager systemet for eksempel ikke gevinster ved at have skov, og en række andre ting. Derfor er beregningerne stadig lidt umodne, men de giver en indikation,« siger Ole Larsen, Landboforeningen Odder-Skanderborg.

En del af virkemidlerne er omkostningstunge og kræver investeringer for landmanden, der også støder på dilemmaer, når der skal tages beslutninger om at hjælpe klimaet. 

»For eksempel tæller det positivt, hvis vi nedmulder halm i marken, men ikke, hvis vi leverer halmen til et fjernvarmeanlæg. Men hvis vi stopper med at levere halm til fjernvarme, så skal det nogle steder bare erstattes af fossil brændsel i stedet,« forklarer Ole Larsen. 

Formanden mener dog, at man skal bruge den viden, der er lige nu, til at ændre adfærd, der hvor det giver mening. 

»Vi kan sagtens finde mange problemstillinger ved regnemetoden, men jeg tror, vi i dette projekt skal fokusere på at finde løsninger og give landmanden et overblik,« lyder det fra Ole Larsen. 

Udveksle erfaringer

Videndeling om resultater og virkemidler samt inspiration til andre landmænd er en stor del af projektet.  

»Jeg vil gerne sige tak til de landbrug, som medvirker i projektet. For de går forrest, har forpligtet sig på handling og på at sprede deres gode erfaringer fra projektet til andre landbrug, så vi samler os om de fælles mål, siger Lone Jacobi,« borgmester, Odder Kommune.

Løbende dialogmøder med de ti landmand, hvor der udveksles erfaringer sammen med Odder og Skanderborg Kommune og Landboforeningen vil fortsætte, både for at opretholde samarbejdet og drøfte nye tiltag, efterhånden som regneværktøjet udvikles og de grønne resultater tikker ind. 

ear

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.