Intet at komme efter: Tryg og Rema gjorde fælles front mod beskyldninger om særbehandling

Begge parter fremhævede, at både Brugsforeningen Tryg og Skanderborg Kommune har begået fejl. Det har dog ikke givet Tryg en fordel i forløbet, lød det samtidig.

Artiklens øverste billede
Der var fuldt hus i Brugsforeningen Trygs lokaler i Udsigten i Ry onsdag 1. februar, hvor bestyrelsesformand i Brugsforeningen Tryg, Carsten Bank-Mikkelsen og udviklingsdirektør i Rema 1000, Stephan Sørensen var mødt op for at redegøre for nogle af de verserende historier i sagen om Rema 1000s ankomst i Ry. Foto: Mark Sigetty

Uroen har ulmet i Ry Øst den seneste måned. I et Facebook-opslag 2. januar i gruppen For Os Der Bor i Ry og Omegn advarede bestyrelsesformand i Brugsforeningen Tryg, Carsten Bank-Mikkelsen, om, at DR var på vej med et kritisk »TV-indslag om Ry og Brugsforeningen Tryg.« 

Indslaget ville ifølge formanden spekulere i »om Brugsforeningen Tryg først har forsøgt at modarbejde etableringen af en tredje dagligvarebutik i Ry Øst, og dernæst har haft for stor indflydelse på placeringen af den.« I et forsøg på at inddæmme noget af kritikken proklamerede han sidst i opslaget, at brugsforeningen havde planlagt et dialogmøde med byens borgere. Onsdag 1. februar løb dette møde så af stablen.

Der var fuldt hus i Brugsforeningen Trygs lokaler i Udsigten i Ry onsdag 1. februar, hvor bestyrelsesformand i Brugsforeningen Tryg, Carsten Bank-Mikkelsen og udviklingsdirektør i Rema 1000, Stephan Sørensen var mødt op for at redegøre for nogle af de verserende historier i sagen om Rema 1000s ankomst i Ry. Foto: Mark Sigetty

Selvom dialogmødet nærmere havde karakter af et to timer langt dementi, så lykkedes det Brugsforening Tryg at tage luften ud af flere af beskyldningerne og insinuationerne i artiklerne. Det skyldtes i høj grad en bestemt faktor: fremmødet af – og opbakningen fra – konkurrenten Rema 1000.

Falsk præmis

Carsten Bank-Mikkelsen startede mødet med en anekdote fra familiens skiferie, som tilfældigvis faldt sammen med offentliggørelsen af TV-indslaget på DR. Det han bed mærke i, da han efterfølgende læste artiklerne på nettet var formuleringer i overskrifterne »brugsforeningen kan have forsøgt at presse kommunen med støtte« og »kommunen kan have tilsidesat loven.« Kan have. 

Det forbehold var centralt perspektiv for formanden, der mente, at artiklerne bundede i spekulationer og antagelser, som har floreret i Ry gennem mange år. Samtidig opfordrede han de tilhørende til i løbet af aftenen at overveje en bestemt præmis:

Det er klart, at Tryg fylder noget – på den gode måde – her i Ry, men har de fået en uforholdsmæssig stor fordel? Det synes jeg ikke, de har.

Stephan Sørensen, udviklingsdirektør, Rema 1000

»Det er ikke kommunen, der retter ind efter Tryg. Det er Tryg, der har rettet ind efter kommunen. Allerede i 2018 fremsætter kommunen et ønske om, at der skal laves en centerløsning omkring et torv og med ordentlige trafikale muligheder. Det er den løsning, vi ender med at beslutte mange år efter. Det skal man huske på.«

Ude af proportioner

Hvor debatten på Facebook har været skinger, så forløb onsdagens dialogmøde i Udsigten i Ry Øst i ro og orden. Stemningen var afslappet, og der blev ved flere lejligheder både grint og klappet. 

Et slående eksempel på det, var da udviklingsdirektør i Rema 1000, Stephan Sørensen, blev spurgt om, hvad han syntes om beskyldningerne imod Tryg i TV-indslaget, hvorefter han svarede med et glimt i øjet: »De er helt rimelige,« hvilket høstede en varm latter hos de fremmødte. 

Stephan Sørensen fulgte kommentaren op med at fremhæve, at samarbejdet med Carsten Bank-Mikkelsen og brugsforeningen har været godt.

»Det er klart, at Tryg fylder noget – på den gode måde – her i Ry, men har de fået en uforholdsmæssig stor fordel? Det synes jeg ikke, de har,« sagde Stephan Sørensen.

Det var tydeligt, at Tryg og Rema mest af alt ser dette, som en sag, der er blæst helt ud af proportioner. Alligevel var der dog to områder, hvor begge parter mente, at der var blevet begået fejl – både fra kommunen og fra Trygs side.

Et dumt tilbud

En af beskyldningerne fra DR er, at en række borgere i Ry har den opfattelse, at Tryg med støttekroner og opkøb af grunde er for magtfuld en aktør i kommunen. Det blev pure afvist af Carsten Bank-Mikkelsen, der forklarede, at blot fordi man donerer penge til en byfest, så har man ingen indflydelse på kommunens anliggender. Samtidig stillede han sig uforstående over, at foreningens opkøb af grunde skulle være usædvanligt.

»Sådan er det vel at drive forretning. Man forsøger at beskytte sine aktiver, og det gør man ved at lave nogle strategiske tiltag engang imellem«

Det var i det hele taget positionen i sagen både fra Tryg og Remas side. Virksomheder kæmper altid for at få den bedst mulige forhandlingsposition. Begge parter understregede, at Tryg ikke havde fået særbehandling i forløbet med undtagelse af en situation: videresendelsen af Rema 1000s tilbud til en udbygningsaftale fra Skanderborg Kommune til Tryg. Her var begge parte igen enige.

»Det ser dumt ud. Vores medarbejder skulle ikke have spurgt om han kunne få lov at se det tilbud.« 

Holdningen blev fulgt op af Stephan Sørensen.

»Det er stærkt kritisabelt og fuldstændigt tåbeligt, men det har ikke haft en påvirkning på sagen.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.