21 år og nybagt professionel golfspiller: »Drivkraften er hård træning og stræben efter næste niveau«

Bjørn la Cour Søborg, der bor i Skanderborg og spiller i Lyngbygaard Golf i Aarhus, vil leve af sin sport.

Artiklens øverste billede
Bjørn la Cour Søborg, 21 år, er netop blevet professionel, og han træner ofte på Golf Arena Aarhus i Hørning. Foto: Erland Rasmussen

Den kun 21-årige golfspiller Bjørn la Cour Søborg fra Skanderborg, som til daglig spiller for Aarhus-klubben Lyngbygaard Golf, kan nu skrive professionel på visitkortet fra sæsonen 2023, og han kan samtidig prale af, at han er den eneste spillende golf-pro, som bor i Skanderborg Kommune.

Dermed har det unge golftalent taget hul det benhårde arbejde på at realisere sin drøm om at kunne leve af sin sport og store passion for golf.

Golf har mange facetter. Du kan kun give dig selv skylden for, om det går godt eller dårligt? Og så foregår meget af golf-spillet oppe i hovedet.

Bjørn La Cour Søborg, professionel golfspiller

»Det er det, jeg har trænet henimod i mange år,« siger Bjørn la Cour Søborg.

Stor omvæltning

Lige nu knokler det unge golftalent med hård træning på simulatorbanerne hos Golf Arena Aarhus i Hørning, hvor han også har et deltidsarbejde, afbrudt af både træning og turneringer i ind- og udland som eksempelvis i Spanien, hvor han netop spiller i denne uge.

Men dertil har Bjørn la Cour Søborg også måttet sande, at der følger en ny og lang to-do-liste med som professionel, der handler om det forretningsmæssige rundt om sporten. 

Således har han nu startet eget firma, fordi han som selvstændig golfspiller blandt andet skal afregne moms på sponsorater.

Og den side af det professionelle liv har været den største omvæltning.

»Jeg har altid været vant til at træne meget. Men det er en ny verden at skulle snakke med sponsorer og lave regnskaber. Og så har niveauet på golfbanen selvfølgelig fået et nøk op,« tilføjer Bjørn la Cour Søborg.

Begyndte som barn

Bjørn la Cour Søborg, som i øvrigt har haft hele sin opvækst i Skanderborg og gået på Morten Børup Skolen, gik oprindeligt til fodbold. Men familien spillede golf, og det skulle Bjørn også lige prøve. Det var i Skanderborg Golfklub.

»Jeg var 7 år dengang, og i begyndelsen spillede jeg både fodbold og golf. Først nogle år senere begyndte jeg at spille golfturneringer udenfor klubben, og derfra blev jeg mere og mere grebet af golf,« husker Bjørn.

I Skanderborg Golfklub var Bjørn med til juniortræninger, siden deltog han i elitetræninger. I 7. klasse kom han på Dansk Junior Golf Akademi i 2015 og deltog her indtil december 2019.

Den første større succesoplevelse var i 2015, da han blev nummer tre i Overgangsmesterskaberne i Skanderborg, som er DM i den årgang, man tilhører.

Drivkraften bag

Bjørn fik i 2017 mulighed for at skifte til Lyngbygaard Golf i Aarhus. Det var et naturligt skifte, dels fordi en af Bjørns trænere fra golfakademiet, også var træner her, dels fordi det højere eliteniveau ville være godt for Bjørns videre udvikling. 

Glæden ved at træne og evnen til at finde træningspartnere, der var både ældre og bedre, har været en drivkraft bag Bjørn la Cour Søborgs udvikling.

»Jeg har haft for øje at finde næste niveau, og så kom jeg i gang med de rangliste-turneringer, hvor jeg vandt den første i 2019, da jeg gik på efterskole. Det var på det tidspunkt, at det hele tog rigtig fart,« siger han.

Med helt fremme

Bjørn la Cour Søborg startede derefter på Aarhus Business College i Viby i sportsklasse med Team Danmark-godkendelse, og her havde han en rigtig god sæson i 2020, selv om den var kort og præget af corona. Det var første gang, Bjørn kom ud som amatør og spillede i professionelle turneringer og var med helt fremme.

I 2021 blev han ramt af skader i sit håndled. Men opnåede siden fine resultater i flere udenlandske turneringer. Hjemme i Danmark blev han nummer 4 i det officielle DM for amatører. De efterfølgende uger var Bjørn i to førerbolde i træk først i en stor international turnering i Holland, efterfulgt af en i Ecco Tour turneringen i Aalborg. Til sidst sluttede Bjørn sæsonen af med at vinde sæsonafslutningen i oktober på Lyngbygaard.

I 2022 var højdepunktet, da Bjørn la Cour Søborg vandt den store danske amatørturnering, Lübker Championship.

Flere og flere lag

De seneste års resultater og snak med trænerteamet førte til, at Bjørn la Cour Søborg, følte, at timingen var rigtig for at blive professionel.

Livet som professionel udspiller sig dog ikke kun på lækre golfgreens iført smart golftøj. I sæsonen har Bjørn 5-6 timers golftræning om dagen i gennemsnit. Dertil kommer styrketræning 3-4 gange om ugen a halvanden time.

Den unge sportsmand er ikke i tvivl om, at det er sliddet værd.

»Jeg har altid godt kunne lide at konkurrere. Golf har mange facetter. Du kan kun give dig selv skylden for, om det går godt eller dårligt? Og så foregår meget af golf-spillet oppe i hovedet. Det er, hvordan du håndterer og administrerer presset, som afgør, om du kan udføre det slag, du har trænet på, når det virkelig gælder.«

Hvad drømmer du om at opnå som professionel golfspiller?

»Man vil gerne prøve at skrive sig selv i historiebøgerne og kunne komme til at leve af det. For mig handler det også om at opnå det spændingsniveau og adrenalinkick, når man er med fremme, og når man vinder. Og så hele tiden bare kunne blive ved med at bygge lag på, så det bliver i større og større turneringer, man opnår det i,« siger Bjørn la Cour Søborg.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.