Større PFAS-forurening opdaget i Søballe

Et jordområde i Søballe er ramt af større PFAS-forureninger. Området er på Region Midtjyllands såkaldte aktivitetsliste for 2023.

Artiklens øverste billede
Det er i området her, der er fundet PFAS i jorden. Foto: Niels Åge Skovbo.

Et område i Søballe er ramt af en større PFAS-forurening. Det oplyser Region Midtjylland, der har forureningen på en såkaldt aktivitetsliste for 2023.

I en pressemeddelelse fra Region Midtjylland står der, at en tidligere losseplads formentlig er skyld i, at jorden i dag er forurenet med PFAS. Det drejer sig især om et område, der blev brugt til tæppeaffald.

Området i Søballe er et af fire større projekter, som regionen har på sin aktivitetsliste for 2023. De andre projekter drejer sig om en tidligere forkromningsvirksomhed i Herning, en tidligere brandøvelsesplads ved Særkærparken i Holstebro og en tæppeproducent i Herning, der tidligere har anvendt PFAS i produktionen.

Region Midtjylland har udarbejdet en plan for indsatser mod jordforurening i 2023, hvor der er afsat 45,6 millioner kroner til opgaven.

»Inden for jordforurening står opgaverne i kø for at blive løst. Sådan har det altid været, og nu har vi også PFAS med i ligningen. Så det er vigtigt, at vi får fordelt pengene, så vi både kommer videre med kortlægning af forurening og kommer videre med at rydde op, de steder, hvor forurening for eksempel truer et lokalområdes drikkevandsressourcer,« lyder det fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Siden 2014 har Region Midtjylland undersøgt for PFAS-forurening, og i 2023 bliver indsatsen mod PFAS-forureninger styrket. Blandt andet med en ekstra bevilling på fire millioner kroner årligt. Midlerne vil i første omgang blandt andet gå til at få undersøgt flere grunde for PFAS og få mere viden om udbredelse af PFAS-forurening fra eksempelvis havskum.

»Med det omfang af PFAS-forurening vi allerede nu kender til, står midlerne langt fra mål med opgaven. Men vi gør, hvad vi kan, for det er en generel samfundsudfordring, som vi arbejder tæt sammen med kommunerne, vandforsyningerne, de øvrige regioner og andre relevante myndigheder om,« siger Anders Kühnau.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.