Ny bager er glad for surdej: »Vi ville have et sted, der var vores eget«
Malte Simonsen og kæresten har åbnet ny bagerbutik i Adelgade. Her er det mennesker, råvarer og frem for alt håndværket, der er i centrum.
»Det vigtigste for mig er ikke, hvem der laver det, men hvordan det bliver lavet.«
I HM Bakery er det brødet, der er i centrum. Officielt står HM for hand made, men for manden bag butikken, Malte Simonsen, er det ikke navnet, der er vigtigt. Det der betyder noget, er, at man kan se og smage, at brødet ikke er masseproduceret, men derimod lavet i hånden.
»Jeg kan godt lide, at det er meget uensartet, det hele. Der er ikke noget værre end at komme hjem med en pose rundstykker, der er fuldstændig firkantede og ens i størrelsen. Jeg kan godt lide, at man kan se, at der rent faktisk er en person, der har lavet det.«
Samtidig gør Malte Simonsen meget ud af at bruge lokale og årstidsbestemte råvarer. Det er nemlig der, hans butik adskiller sig fra de store supermarkedsbagere.
»Det er lidt min tanke, at man kommer hjem med ti rundstykker, som ikke er ens, og at man slås lidt om, hvem der får den største. Det tror jeg, er det, vi kan. Give det en lille smule karakter.«
Ny butik
Malte Simonsen er 31 år, og har været bager siden han var 16. Han har eget bageri i Aarslev, hvor han siden 2020 har kørt friskbagt brød ud til forskellige caféer og restauranter i Østjylland. For et år siden blev kæresten Alina Sibechi også en del af forretningen, og nu har de rettet fokus væk fra erhvervssalget og mod den nye butik i Skanderborg. En by som det unge par ikke havde det store kendskab til på forhånd.
»Jeg havde sådan set aldrig rigtig været i Skanderborg, før jeg var nede at kigge på butikslokalerne. Det føltes bare som en sted, hvor der manglede noget; hvor der var potentiale og plads til os. Det var et sats«
Butikken har slået dørene op i en krisetid. Det har dog ikke holdt den unge bager tilbage.
Det er lidt min tanke, at man kommer hjem med ti rundstykker, som ikke er ens, og at man slås lidt om, hvem der får den største. Det tror jeg, er det vi kan. Give det en lille smule karakter.
»Man er nødt til at springe ud i det, mens man kan. Hvis man ser lidt positivt på det, så er det jo kun en god ting for os alle. Jeg tror, det er sådan man kommer længst. Ved at tænke, at det nok skal gå.«
Han fortæller, at folk har taget godt imod dem. Starten har dog mest handlet om at følge med, da de i begyndelsen stadig havde meget travlt på erhvervsfronten.
»Vi arbejder hele tiden. De første tre måneder var meget kaotiske. Jeg var meget i bageriet, og Alina var meget hernede, og det var lidt rodet i starten. Nu er vi her mere begge to, og så kan vi forhåbentlig finde både en bager og en barista som kan hjælpe til hernede.«
En sund forretning
Bagerbutikken startede med tanken om at lave brødudsalg om morgenen. Siden har konceptet udviklet sig, så der nu også er café. Det vigtigste har nemlig været at få mere liv ind i forretningen.
»Tit har det været sådan, at man kun kunne købe vores brød et andet sted for eksempel på en café eller restaurant. Derfor handlede det meget om, at vi gerne ville have et sted, der var vores. Et sted hvor vi kan møde de folk, der køber vores produkter.«
Noget Malte Simonsen vil anbefale alle at prøve i butikken, er deres surdejsstykker med rørt smør og en skive ost.
»Det er sådan nogle af de ting, som er lidt mere krævende; som maskinerne ikke bare kan pumpe ud i samme mængde.«
Selvom Malte Simonsen og Alina Sibechi arbejder meget, så har de alligevel behov for en fridag engang imellem. Som bager er der dog mest at lave i weekenden. Derfor holder HM Bakery også lukket mandag og tirsdag. Tirsdagen bruger de på at forberede den kommende uge, men mandag bliver brugt i deres hjem i Viby, hvor der kun er en aktivitet på dagsordenen.
»Det lyder mega kedeligt, men vi sover! Og for det meste rigtig længe, hvilket er skønt. Ellers står den bare på alt andet end bagværk den dag. Det handler om at komme væk, ud at gå en tur – alt andet end arbejde.«