Fælles om Ry vil skabe platform for involvering og dialog om byens fremtid
Parterne bag Fælles om Ry har gode forventninger til ny model, som skal gøre det gode samarbejde i byen endnu bedre.
»Vi vil gerne skabe en platform, hvor folk får mulighed for at involvere sig i byens fremtid og de værdier, vi skal bygge videre på.«
Sådan lyder den korte version af forklaringen fra formand Per Bille på, hvorfor Fælles om Ry Handel, Erhverv og Turisme, netop har haft premiere på en møderække efter en ny samarbejdsmodel med navnet BID.
Det er et forsøg på at skabe en involverende proces. Vi har ikke en facitliste, men vi vil gerne have de ideer frem, som folk har.
Tidlig dialog
Det med at få folk til at involvere sig og komme med deres ideer er helt centralt for Per Bille. Han henviser også til, at meningen med at starte Fælles om Ry var at skabe et samarbejde, større kommunikation og koordinering om alle de ting, der sker i Ry.
Den nye møderække efter BID-metoden er ifølge Per Bille også et forsøg på at skabe en konstruktiv dialog tidligere i processen.
»Det er et forsøg på at skabe en involverende proces. Vi har ikke en facitliste, men vi vil gerne have de ideer frem, som folk har,« siger Per Bille.
Konstruktiv tilgang
Per Bille håber på, at den nye måde at mødes på vil kunne skabe et endnu bedre samarbejde i byen.
»Jeg håber på, at når vi lærer hinanden at kende, så har vi et bedre fundament for at snakke om det, vi måske ser forskelligt på. Ingen er uenige i, at vi gerne vil bevare Ry som et godt sted at bo, drive erhverv og besøge i fremtiden, men vi kan se forskelligt på fremtidsbilledet, og hvordan vi kommer derhen. Det er den dialog, vi gerne vil skabe med en konstruktiv tilgang til det. Vi vil gerne skabe en platform for, hvordan vi får skabt sammenhæng i tingene,« betoner Per Bille.
En del af baggrunden for Per Billes udtalelser hænger også sammen med, at man hellere vil have en tidligere dialog og involvering, end at nogen føler, at det er nødvendigt at etablere protestgrupper for at blive hørt.
Samle energier
Bag både Fælles om Ry og den nye møderække står Ry City som en af de væsentlige aktører.
Lone Nielsen mener, at både BID-modellen og Mikkel Niess med hans store erfaring fra detailhandlen vil være rigtig god til at samle folk.
»Vi har så meget brug for, at vi står sammen og løfter sammen i Ry - også set på baggrund af den seneste debat, hvor nogen mener, at byen er splittet,« siger hun.
Formanden for Ry City konstaterer, at der er mange gode folk i Ry, der vil rigtig mange ting.
»Vi har brug for at samle de energier, og når der opstår uenigheder, så er det egentlig ikke fordi, at vi ikke har den samme ledestjerne. Jeg tror, at vi i bund og grund vil det samme med vores by, men der er bare forskellige måder at komme derhen på, så vi har brug for dialogen og en fælles forståelse for, hvordan bevarer og udvikler vi vores by,« fastslår Lone Nielsen.
Lone Nielsen henviser også til, at der allerede er mange ideer til Rys udvikling i strategiplanen Handel, Erhverv, Turisme fra Fælles om Ry.
»Det er sådan set ikke ideer, der mangler. Men vi skal være flere omkring bordet til at kunne løfte opgaverne. Det kan være foreninger, private eller politikere. Det kan være hvem som helst, som kan have interesse i udvikling i Ry, og som gerne vil gøre en forskel,« betoner Lone Nielsen.
Løfte i fællesskab
Foreningen Søhøjlandet, der repræsenterer turismen, bakker også om om BID-forløbet i Ry, selv om formand Annette Krogsøe betoner, at foreningen har fokus på hele Søhøjlandet - altså både Silkeborg og Skanderborg kommuner.
Men Annette Krogsøe vil gerne arbejde med lokalt i Ry blandt andet fordi, at Ry er et vigtigt område for den lokale turisme i kommunen.
»Jeg tror og håber på, at BID-modellen kan bidrage til at skabe yderligere udvikling, og vi vil gerne være med til at løfte tingene i et fællesskab,« siger hun.