En særlig samarbejds-model introduceres i Ry: »Her er alle lige og ideerne bærende element«

Ekspert hentet til byen for at facilitere mødeforløb med workshop.

Artiklens øverste billede
50 deltog i møde og workshop i Ry, og der var mange gode forslag til byens udvikling. Foto: Per Bille

Fælles om Ry Handel, Erhverv og Turisme tog en ny samarbejdsmodel med navnet BID i brug, da der forleden var kickoff på en møderække om at skabe nye ideer og aktiviteter i byen og føre dem ud i livet.

Ekspert hentet til Ry

BID står for Business Improvement Districts, og det var en ekspert på modellen, Mikkel Niess, som er direktør for BIDdanmark ApS, Vejle, som var hentet til Ry for at lære fra sig og være facilitator på mødet, hvor der var tilmeldt en bred repræsentation på et halvt hundrede deltagere for fra foreninger, erhverv og kommune.

BID-modellen er blevet en samarbejdsform, som har spredt sig rundt i landet til 38 byer, hvor virksomheden hjælper med at styrke samarbejdet i byerne om udvikling.

Mikkel Niess peger på en særlig grund til, at modellen har vist sig at virke.

»Alle sidder med rundt om bordet, alle kommer til orde, og der er ikke nogen, som bestemmer mere end andre. Og så er det egentlig ideen, der bærer tingene. Hvis der er en, der har en rigtig god ide og brænder for det, og andre synes, at det er en god ide, så sørger vi for at få dem sat sammen, så tingene kan blive ført ud i livet,« forklarer Mikkel Niess.

Facilitator udefra

Direktøren peger samtidig også på, at en facilitator udefra nemmere kan skabe fremdrift.

»Vi oplever, at der altid er mange aktører, der vil byen det bedste. Vores opgave er at samle alle i byen og prøve at finde fælles fodslag omkring nogle konkrete handlinger, vi kunne sætte i gang. Der kan det godt være en fordel, at der kommer en udefra, som ikke er med i noget og kan se det udefra, og egentlig bare hjælper med, at parterne kommer fremad,« uddyber Mikkel Niess.

Hurtige resultater

»Det er konceptet at få sat gang i noget hurtigt og få skabt nogle resultater, så det faktisk giver mening at mødes og lave noget sammen,« siger Mikkel Niess.

Svaret er i øvrigt er klart nej, hvis man spørger Mikkel Niess, om han har været ude for at måtte opgive at skabe samarbejde.

»Nogle gange kan det være svært, hvis der er mange uenigheder i en by, og så tager det lidt længere tid, men vi har ikke prøvet endnu, at det ikke har kunnet lade sig gøre. Det er et spørgsmål om, hvor villige folk er til faktisk gerne at ville noget. Det er mit indtryk i Ry, at der hurtigt kan blive skabt nogle gode resultater. Der er jo rigtig mange ildsjæle i den by,« lyder det.

Sådan gik det

På mødet, der fandt sted på Udsigten torsdag aften, var der efter en introduktion om BID-modellen gang i en workshop, hvor deltagerne skulle tale om, hvad er godt ved Ry, hvad er de dårlige ting, og hvad kunne være de vildeste ting, man kunne finde på, hvis man fik lov til at drømme.

Formand for Fælles om Ry sagde efter mødet, at der var god stemning, energi, snak og mange konstruktive og spændende forslag.

»Det underbygger jo bare vore tanker om, at der er et kæmpe potentiale i Ry. Det er virkelig en perle både i forhold til natur, hvad vi kan, og de ting, der er skabt. Det fremgik tydeligt, « kommenterer Per Bille.

Men der var også en fin og konstruktiv snak om det, der skal gøres noget ved, ligesom der var mange både vilde ideer og gode forslag.

Først i februar fortsætter man med en workshop, hvor der kigges på ideer, der kan arbejdes videre med på kort sigt og sættes handling på her og nu, og hvilke ideer der har et lidt længere perspektiv.

Per Bille fra Fælles om Ry oplyser i øvrigt, at det bliver de samme 50 deltagere, der inviteres til næste workshop. Men hvis der er andre, som har lyst til at være med, så er de mere end velkommen til at tage fat i formanden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.