Stor interesse for Sølunds fremtid

Der var over 100 deltagere til sidste uges borgermøde om, hvad der fremover skal være i de gamle bygninger på SølundAf Claus Sonne

Artiklens øverste billede
Deltager i sidste uge borgermøde om Sølund gav lokalpolitikerne deres bud på stedets fremtid. Her er det Anders Rosenstand Laugesen (V), der lytter. Foto: Sonne

Sølund betyder noget for ret mange skanderborgensere. Det må være konklusionen efter et borgermøde tirsdag i sidste uge om områdets fremtid.

Et pænt stykke over de 100 personer var nemlig mødt frem til borgermødet, der også havde deltagelse af lokalpolitikerne og et par håndfulde ansatte fra Skanderborg Kommune.

Borgermødet havde til formål at give politikerne gode ideer til, hvad der skal ske med de gamle, karakteristiske hvide bygninger, der ikke længere huser borgere med udviklingshæmning. I stedet bruges de til en række andre formål.

I 2015 nedsatte Skanderborg Kommune et særligt udvalg, der skulle kigge på Sølund og Skanderborg Midtby. I 2017 blev et egentligt forarbejde så sat i gang af byrådet.

"Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har besluttet os for en snus i forhold til Sølund, ud over at der kommer til at ligge en børneinstitution herude," sagde borgmester Jørgen Gaarde (S) i sit oplæg til borgermødet og tilføjede:

"Det er afgørende, at Sølund kommer til at hænge sammen med midtbyen, lige som det er afgørende, at vi husker, at Sølund fortsat skal være hjemsted for Danmarks største institution for udviklingshæmmede."

Og så blev bolden ellers givet op til en omgang 'fri leg', hvor de fremmødte blev sendt til fire forskellige stationer med hvert sit tema, bemandet af Jørgen Gaarde, Anders Rosenstand Laugesen (V), Jens Sønderskov (SF) og Thomas Cordtz (K).

Et hav af forslag

Den af de fire byrådsmedlemmer, der havde trukket den vel tungeste station, var Jens Sønderskov. Her var temaet nemlig en eventuel nedrivning, hel eller delvis, af bygninger på Sølund.

Og den idé var der ikke mange, der købte denne tirsdag aften, selv om der dog var tilhængere af en sådan aktion. Jens Sønderskov forsøgte i øvrigt, med et smørret grin og et glimt i øjet, at fortælle, hvad kommunen kunne købe for de penge, et salg af en grund uden bygninger på ville kunne indbringe.

"Det ville være dumt at rive noget ned, der har så stor historisk værdi," lød det fra en tilhører, der henviste til Sølunds relation til 2. Verdenskrig, hvor den tyske besættelsesmagt i 1944 beslaglagde Sølund og rykkede ind.

Et forslag, der flere gange i løbet af aftenen dukkede op, handlede om at flytte Museum Skanderborg, der gerne vil have mere plads, fra Adelgade og til Sølund.

"Jeg kan godt se det for mig. Det kan museet imidlertid ikke," svarede Jens Sønderskov, da emnet blev nævnt for vel fjerde gang.

Hus til de frivillige

Et andet flittigt nævnt forslag handlede om at skabe et sted for de frivillige foreninger. Her kunne blandt andet Selvhjælp Skanderborg melde sig på banen med et ønske om at rykke til Sølund.

Det blev også foreslået at bruge Sølund som hjemsted for en eller anden form for uddannelse, pædagoguddannelsen blev blandt andet nævnt. Der fremkom også ønsker om at flytte Sundhedshuset og Kulturskolen til Sølund, om at lave en naturlegeplads og et outdoorcenter samt om at satse på et skovområde af den vilde slags.

Der var og et forslag, der fik det fleste til at trække på smilebåndet. Det handlede nemlig om at indrette et ungdomshus i en af bygninger - uden at der skulle være det store opsyn med, hvad der foregik.

Forslag om blanding

Fra sin station, der handlede om at udnytte Sølund-bygningerne til erhvervsformål, kunne Thomas Cordtz fortælle om en tendens i form af ønske om at blande kortene.

"Der har været en del forslag om at blande boliger, erhvervs og kultur," kunne Cordtz fortælle.

Et af de argumenter, man kunne høre i løbet af aftenen, handlede om, at Sølund-området skal gøres så attraktivt, at det langt bedre end nu kan trække folk fra midtbyen og ud til Sølund.

"Som det er nu, sker alt i Skanderborg mellem Vestergade og ned til Mindet," lød argumentet.

De mange - rigtig mange - forslag blev skrevet ned på en række store stykker papir, og nu skal administrationen og politikerne så til at kigge på, om der er guldkorn i bunkerne.

Der er i øvrigt ingen grund til at fortvivle, hvis man ikke havde mulighed for at deltage i borgermødet og sidder med ideen til, hvad Sølund fremover skal rumme.

Det er nemlig muligt at fremsende sit forslag - eller flere - på denne mailadresse: lene.brommann.caroe@skanderborg.dk.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.