Ophedet debat om Himmelbjerget: Hvad er op og hvad er ned

Artiklens øverste billede
Lisbeth Binderup understreger, helhedsplanens visioner er skitser, der først nu skal trykprøves i forhold til fredning med videre. Arkivfoto

Det forslag til en helhedsplan for Himmelbjerget, et enigt byråd vedtog 30. maj, var lavet af en styregruppe, som byrådet havde nedsat.

Styregruppen, som efter sommerferien skal fortsætte sit arbejde, består af:

Godsejer Peter Busck, der er formand for Tårnkomiteen, skovrider Søren Hald som repræsentant for Naturstyrelsen, Skanderborg Kommunes planchef Bente Hornbæk, kommunaldirektør Lisbeth Binderup (Formand for styregruppen) samt Kristina Ceravolo, der er formand for Søhøjlandets Turistforening.

Styregruppen har inddraget en række lodsejere i området i arbejdet med planen.

Komiteen: Ja til udvikling

Tårnkomiteen er en organisation, der har til opgave at administrere indtægter - primært fra p-pladsen på Himmelbjerget, leje af stadeplads til boder og skovdrift, at holde mindesmærker i orden og at udvikle faciliteterne. Tårnkomiteens fem medlemmer har især relationer til Ry-området.

Tårnkomiteen er som udgangspunkt åben for udvikling af Himmelbjerget som turistattraktion, blandt andet med udgangspunkt i demokratihistorien og som ramme om events. Men formanden Peter Busck har forleden sagt til Midtjyllands Avis, at han ikke kan støtte en udsigtsterrasse i træ nedenfor Himmelbjergtårnet i den udformning, som er blevet skitseret i helhedsplanen for bjerget.

Venstres gruppeformand i byrådet, Anders Rosenstand Laugesen, har desuden meddelt, at han har fortrudt, han stemte ja til helhedsplanen på byrådsmødet i maj.

Gruppens opgave

Styregruppens opgave var formuleret sådan af byrådet:

"Helhedsplanen skal skitsere det udviklingspotentiale som Himmelbjerget har og bidrage med konkrete forslag til, hvordan tilgængeligheden og synligheden af området kan styrkes. Det handler både om det fysiske og oplevelsesmæssige, det vil sige hvad kan planmæssigt lade sig gøre på de forskellige arealer såvel som om forslag til fremtidige aktiviteter og oplevelser, som arealerne ved Himmelbjergets kan tilbyde."

"I helhedsplanen skal man tydeligt kunne spotte områdets ’dna’ og de værdier, som man forbinder med Himmelbjerget. Nye tanker og ideer til hvordan flere kan få glæde af området og hvordan Himmelbjerget kan styrkes som turistmæssig/naturmæssig/oplevelsesmæssig fyrtårn i Søhøjlandet tager derfor afsæt i arealernes karakter og naturbeskyttelsen heraf, samt i Himmelbjergets særlige historie."

"Realiseringen af de forslag der måtte komme afhænger af lodejernes accept, samt under forudsætning af de nødvendige myndighedsgodkendelser."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.