Ophedet debat om Himmelbjerget: Hvad er op og hvad er ned
Det forslag til en helhedsplan for Himmelbjerget, et enigt byråd vedtog 30. maj, var lavet af en styregruppe, som byrådet havde nedsat.
Styregruppen, som efter sommerferien skal fortsætte sit arbejde, består af:
Godsejer Peter Busck, der er formand for Tårnkomiteen, skovrider Søren Hald som repræsentant for Naturstyrelsen, Skanderborg Kommunes planchef Bente Hornbæk, kommunaldirektør Lisbeth Binderup (Formand for styregruppen) samt Kristina Ceravolo, der er formand for Søhøjlandets Turistforening.
Styregruppen har inddraget en række lodsejere i området i arbejdet med planen.
Komiteen: Ja til udvikling
Tårnkomiteen er en organisation, der har til opgave at administrere indtægter - primært fra p-pladsen på Himmelbjerget, leje af stadeplads til boder og skovdrift, at holde mindesmærker i orden og at udvikle faciliteterne. Tårnkomiteens fem medlemmer har især relationer til Ry-området.
Tårnkomiteen er som udgangspunkt åben for udvikling af Himmelbjerget som turistattraktion, blandt andet med udgangspunkt i demokratihistorien og som ramme om events. Men formanden Peter Busck har forleden sagt til Midtjyllands Avis, at han ikke kan støtte en udsigtsterrasse i træ nedenfor Himmelbjergtårnet i den udformning, som er blevet skitseret i helhedsplanen for bjerget.
Venstres gruppeformand i byrådet, Anders Rosenstand Laugesen, har desuden meddelt, at han har fortrudt, han stemte ja til helhedsplanen på byrådsmødet i maj.
Gruppens opgave
Styregruppens opgave var formuleret sådan af byrådet:
"Helhedsplanen skal skitsere det udviklingspotentiale som Himmelbjerget har og bidrage med konkrete forslag til, hvordan tilgængeligheden og synligheden af området kan styrkes. Det handler både om det fysiske og oplevelsesmæssige, det vil sige hvad kan planmæssigt lade sig gøre på de forskellige arealer såvel som om forslag til fremtidige aktiviteter og oplevelser, som arealerne ved Himmelbjergets kan tilbyde."
"I helhedsplanen skal man tydeligt kunne spotte områdets ’dna’ og de værdier, som man forbinder med Himmelbjerget. Nye tanker og ideer til hvordan flere kan få glæde af området og hvordan Himmelbjerget kan styrkes som turistmæssig/naturmæssig/oplevelsesmæssig fyrtårn i Søhøjlandet tager derfor afsæt i arealernes karakter og naturbeskyttelsen heraf, samt i Himmelbjergets særlige historie."
"Realiseringen af de forslag der måtte komme afhænger af lodejernes accept, samt under forudsætning af de nødvendige myndighedsgodkendelser."