Munkekroen bliver til Gæstgivergaarden Jylland

Går det som planlagt bliver Munkekroen i løbet af efteråret pillet ned i Adelgade for at genopstå under sit oprindelige navn på Vestermølle

Artiklens øverste billede
Omkring fem millioner korner regner Vestermølle Møllelaug at det vil koste at genopføre Gæstgivergaarden Jylland på Vestermølle. Foto: Per Bille

Knap var beskeden fra Kulturministeriet om at stadfæste afgørelsen fra 18. april i år om affredningen af Munkekroen landet i indbakken, før endnu en mail tikkede ind i redaktionens postbakke, denne gang fra Vestermølle Møllelaugs formand, Jørgen Lund Christiansen. Han glæder sig til at få samlet kræfterne om at sikre den historiske kros genopbygning på Vestermølle.

"Museumsforeningens klage fik den virkning, at den gamle bygning ikke kunne nedtages i det tørre og varme sommervejr, vi har haft. Nu må der håbes på en god, tør efterårsperiode i september," siger han til UgeBladet.

Vestermølle er klar

"Munkekroens ejer, Finn Damgaard, har i samarbejde med Møllelauget besluttet at arbejde for en genopførelse af huset fra 1700-årene ved indkørslen til Vestermølle. Det er godkendt af Foreningen Vestermølle og dermed af alle de folkelige foreninger, som har til huse på Oplevelsescenter Vestermølle," forklarer møllelaugets Formand.

Finn Damgaard søgte i sidste uge kommunen om nedrivningstilladelse, og den ventes ifølge Jørgen Luns Christiansen at komme hurtigt i hus.

"I Møllelauget har vi haft et godt møde med kommunen om udarbejdelse af et lokalplantillæg, som skal vedtages af byrådet forud for åbning af en byggesag. Samtidig har vi rettet henvendelse til Fredningsnævnet for herfra at få accept til at genopføre Munkekroen på Vestermølle."

Arkitekt Anna Mette Exner, som idémæssigt har stået for renovering af Laden på Vestermølle og har tegnet Okkerhytten neden for Mølledammen – begge dele med Skanderborg Kommunes arkitekturpris til følge – er i gang med at lave oplæg til opførelse og indretning af Munkekroen på Vestermølle, der nu får sit oprindelige navn, Gæstgivergaarden Jylland, tilbage.

Klar til nedtagning

"Vi har i denne uge møde med Finn Damgaard om praktiske forhold vedrørende nedtagningen af Munkekroen. Alle genbrugsegnede materialer køres i depot, og en del frivillige fra Aktiv Fritid og Møllelauget har allerede meldt sig, men der er plads til flere på den historiske opgave," understreger Jørgen Lund Christiansen

Fem millioner kroner

Går alt snorlige efter planen, regner møllelaugets formand med, at papirarbejde og tilladelser kan være på plads i foråret 2019, hvorefter genopbygningen kan sættes igang.

På Vestermølle skal Møllelauget nu til at i gang med et fundraisingarbejde. Der skal skaffes cirka fem millioner kroner for at redde den gamle bygning fra lossepladsen. Finn Damgaard og Skanderborg Kommunes kulturudvalg arbejder begge på at skaffe et millionbeløb fra henholdsvis lokale firmaer og kommunens budget 2019.

"Jeg synes, det nu er tid til handling, og ikke til flæb. I stedet for at flæbe over en trist historie, som ingen i dag kan gøre om, er det nu tid til handling. Det kræver sammenhold og medvirken fra kommune, erhvervsliv, foreningerne på Vestermølle og borgere.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.