Sværvægter inden for dansk skak fyldte 100 år med stil

Selvom det var klubbens historie, der skulle fejres, var det især ungdommen og klubbens fremtid, der var i centrum på aftenen.

Artiklens øverste billede
I forbindelse med sin tale overrakte formanden for Dansk Skak Union, Poul Jacobsen (tv) et gavekort til Skanderborg Skakklub og Torkild Salling (th), som en anerkendelse for klubbens bidrag til sporten i Danmark. Foto: Mark Sigetty

»Skak er verdens farligste sport.«

Sådan indleder stormesteren Sune Berg Hansen en joke, som satte flere deltagere skak ved receptionen onsdag 4. januar, hvor Skanderborg Skakklubs 100 års jubilæum blev fejret med maner. Som 7-dobbelt danmarksmester i skak og tillige forhenværende landstræner ved han selvsagt, hvordan man spiller et flot parti skak. Onsdag aften viste han dog også, at han er kyndig til at fortælle vittigheder.

»Der er simpelthen flere, der dør, mens de spiller skak end nogen anden sportsgren. Det er der selvfølgelig en grund til. For det første tager det rigtig lang tid at spille skak. For det andet er dem, der spiller rigtig gamle, men det er dog alligevel verden farligste sport.«

Udover at være sjovt er det dog også sandt. Størstedelen af dem der spiller skak oppe i alderen. På en aften hvor det var klubbens historie, der skulle, og blev, hyldet, var der samtidig stor fokus på fremtiden. 

»Skakklubben har den rolle hele tiden at skulle sikre sit levegrundlag. Det vil sige vi forsøger at skabe en konstant tilgang til klubben. En skakklub er, må vi nok indrømme, kendetegnet ved gamle mennesker. En tredjedel af medlemmer er vel over 60 år, så derfor er der en naturlig afgang, hvis vi kan kalde det sådan. Så vi skal også have en tilgang, og den skal vi gerne have fra de unge,« fortalte Skanderborg Skakklubs formand, Torkild Salling inden aftenen for alvor gik i gang.

I løbet af aftenen blev der spillet Simultan. Stormester og syvdobbelt danmarksmester Sune Berg Hansen spillede her mod otte lokale spillere. Foto: Claus Qvist Jessen.

Konstant fornyelse

Formanden indledte da også sin velkomsttale med at fremhæve, at klubben, som det er typisk for skakklubber generelt, er underrepræsenteret af kvinder og yngre mennesker. Derfor har klubben et stort fokus på at tiltrække de unge.

»Skak kan udvikle folk. Det kan især udvikle børn, tror vi på. Skak er en form for fordybelse, og hvis børn kan finde interesse for skakken, så udvikler de også en evne til koncentration, så på den måde tror jeg, det kan gøre en masse godt for børns udvikling.«

Jeg spillede skak indtil jeg var omkring 16-18 år, og så holdt jeg halvtredsårs pause indtil jeg gik i gang igen

Torkild Salling, Formand for Skanderborg Skakklub

Klubben arrangerer blandt andet skakcaféer, hvor børn og unge kan komme op i klubben og prøve kræfter med spillet i hyggelige omgivelser. Samtidig har klubben gennem mange år været en del af projektet Skoleskak. Initiativet har dog lidt et knæk siden coronakrisen. 

»Vi underviser ude på skolerne, men det er utroligt få der er efterhånden. Det har desværre næsten ikke været til at få op at køre igen efter corona. Det er virkelig en udfordring.«

Stort potentiale

I løbet af aftenen var der taler fra blandt andre formanden for Dansk Skak Union, Poul Jacobsen og formanden for Kultur,- Fritids- og Idrætsudvalget i Skanderborg Kommune. Samtlige talere nævnte i varierende omfang behovet for en indsprøjtning af unge spillere. Klubben forsøger da også ihærdigt at ændre kurven.

»Vi er aktive på Facebook især overfor forældrene, så vi måske kan ramme nogle af dem, der selv har interesseret sig for skak på et tidspunkt i deres liv, hvor det måske kunne være sjovt for dem at tage deres børn med,« fortalte Torkild Salling.

Han er selv en af dem, der genfandt glæden ved skak senere i livet.

»Jeg spillede skak indtil jeg var omkring 16-18 år, og så holdt jeg halvtredsårs pause indtil jeg gik i gang igen«, griner formanden, der har været tilknyttet klubben siden 2018.

På trods af det store fokus på at få nyt og ungt blod til, ser det dog solidt ud på medlemsfronten. Klubben har gennem de sidste mange år konstant haft omkring 50-60 medlemmer. Samtidig er klubben en af de mest succesfulde skakklubber i Danmark. Især i de senere år. Klubben kan prale af tre stormestre af egen avl – flest af alle klubber i Danmark, hvis man ser på spillernes alder, da de startede i klubben.

»Vi har ligget i toppen af ligaen, hvis man kigger på præstationerne. Fremfor alt har vi to af Danmarks absolut bedste skakspillere i Jonas Bjerre og Mads Andersen, der begge er vokset op her i distriktet, og har stormester titler.« 

Med en alder på henholdsvis 18 og 27 år er de to profiler da også unge i forhold til gennemsnittet. Derfor ser fremtiden også lys ud.

»Vi har nogle visioner for, hvordan klubben skal se ud, og hvordan vi kan tiltrække flere børn, unge, voksne og pensionister. Man kan spille skak hele livet. Ligesom med så meget andet så falder folk fra og kommer tilbage igen, og så skal vi stå klar til at samle dem op, når de genfinder interessen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.