Store vandmasser skaber bekymring i Skanderborg Kommune

Vandstanden er kun gået en vej siden 20. december: opad. Kommunen er dog velforberedte, og er ikke nervøse for en gentagelse af de massive oversvømmelser i Alken i 2020.

Artiklens øverste billede
Illerup Å onsdag 4. januar. Kommunen melder, at diget ved åen virker som det skal. Alken enge er dog vandmættede, hvilket vil sige, at al nedbør giver afstrømning. Foto: Skanderborg Kommune.

Først var det snestorm, siden blev det nedskaleret til regnvejr. Begge dele udgør dog udfordringer for Skanderborg Kommunes entreprenørafdeling, der blandt andet står for snerydning og oversvømmelser. 

Da vi snakkede sammen i sidste, var jeg fortrøstningsfuld, men nu synes jeg godt nok prognosen er lidt bekymrende. Vi kigger ind i en uge med op mod 30mm regn. Så vi skal ikke have en lang periode med det her før det bliver spændende. Vi holder i hvert fald vejret lidt.

Jens-Erik Dengsøe, entreprenørchef i Skanderborg Kommune

Onsdag 4. januar kunne entreprenørchef i Skanderborg Kommune, Jens-Erik Dengsøe fortælle, at de følger situationen tæt lige nu, men er forberedt på de store vandmasser.

»Vi tager det indtil videre stille og roligt. Vi er rundt nogle steder, hvor der er søer og høj vandstand. Men der er ikke panik endnu. Vandstanden i Gudenåen er heller ikke unormal for årstiden, men vi er opmærksomme på, at den er stigende.«

I kommunens søer og åer er der monteret en række såkaldte loggere, som konstant måler vandstanden. Foto: Skanderborg Kommune.

Rundt omkring ved kommunens søer og åer er der monteret en række såkaldte loggere, som måler vandstanden hele tiden.

»Både ude ved Alken og ved Skanderborg sø er vi fortrøstningsfulde indtil videre. Vi er dog spændte på, hvor meget vand der kommer fredag. Vi ved, at vandstanden i vores åer er kraftigt opadgående, men den er ikke kritisk endnu. Der er i hvert fald en buffer på 10-15 centimeter, før det bliver kritisk.«

Årsagen til, at vandstanden er på et fornuftigt niveau for denne tid af året, er, at oktober og november måned var usædvanligt tørre med forholdsvis lav vandstand til følge. Alligevel var der en vis ængstelighed at spore hos Jens-Erik Dengsøe forud for fredagens meldinger om store vandmasser.

»Lige nu mest har vi mest fokus på Præstdam i Galten, hvor rørsystemerne tager alt det, de kan trække. Der er en cykelsti, der er oversvømmet lige nu. Det er jo ikke sådan kritisk infrastruktur. Det er værre, hvis vandmasserne når vores vejsystemer, da der så er risiko for aquaplaning. Det er der dog ingen meldinger om lige nu.«

På vagt

Faktisk er det på nuværende tidspunkt vinden, som kommunen er mest opmærksomme på. Det kan nemlig skabe en anden type sikkerhedsrisiko.

»Vi vil meget gerne have os frabedt meget kraftigt blæsevejr. Når jorden bliver meget våd, tager rødderne dårligere fast, og så kan træerne vælte. Hvis vindhastigheden når 16 sekundmeter, så bliver det kritisk.«

Mandag tog Uge-Bladet Skanderborg endnu engang kontakt til Jens-Erik Dengsøe. Nu var det tid til at gøre status over weekendens uvejr.

»Fredag forløb okay. Vi havde få meldinger om oversvømmelser, og så måtte vi rykke ud til noget strømudfald på nogle landbrugsejendomme på Tåningvej.«

Oplevelsen er, at vandstanden kun er gået en vej siden 20. december – den er stigende, og det er den stadigvæk. Derfor ved kommunen heller ikke rigtig, hvad de skal forvente.

»Da vi snakkede sammen i sidste, var jeg fortrøstningsfuld, men nu synes jeg godt nok prognosen er lidt bekymrende. Vi kigger ind i en uge med op mod 30mm regn. Så vi skal ikke have en lang periode med det her før det bliver spændende. Vi holder i hvert fald vejret lidt.«

Ikke som i 2020

I marts 2020 resulterede de store vandmasser i massive oversvømmelser ved Alken. I sommer blev der dog bygget et helt nyt dige langs Illerup Å. Det er en afgørende forskel i forhold til 2020. 

»Det var Illerup Å, der forsagede de voldsomme oversvømmelser i 2020, hvor vandet blev fragtet helt op til sommerhusene. Det var dog et sammenfald af flere forskellige omstændigheder blandt andet en kraftig vestenvind, og det har vi ikke lige nu, så det er vi ikke så bekymrede for.«

Mandag morgen modtog kommunen en anmeldelse om oversvømmelse fra en borger, der har Alken Å lige i baghaven. Alligevel er Jens-Erik Dengsøe fortrøsningsfuld. 

»Vi er ikke i rød alarm, for der er ikke tegn på skybrud. Der er altså ikke risiko for 50-100 mm, men vejrudsigten har noget regn indenfor de næste døgn. Lige pt. er markerne så våde, at vandet nogle steder løber ud på vejene i sådan grad, at vi må spærre vejene af.«

Hvis man bor i et område, hvor man har udfordringer med store vandmasser, har Jens-Erik Dengsøe et par gode råd.

»Man kan kontakte os, så er vi behjælpelige med sandsække. Vi vil gerne hjælpe, hvis vi kan. Der skal nogle gange ikke så meget til – 20-30 sandsække måske – så løber vandet ned af vejen i stedet.«

Samtidig opfordrer han til, at man holder øje med kloakristene på vejen. Hvis de er blokeret, kan det nogle gange hjælpe at rense ristene, så vandet kan løbe ud. 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.