Borgere og erhverv i Skanderborg skal være stærke på bæredygtighed

Et opgaveudvalg med politikere, borgere, erhvervsrepræsentanter og organisationer skal sikre øget fokus på bæredygtighed

Artiklens øverste billede
Maria Temponeres (EL) fik som formand for det nye udvalg opbakning til sit syn på udvalgets opgave. Arkivfoto

I august tager et nyt midlertidigt udvalg, der skal fokusere på bæredygtighed og cirkulær økonomi i Skanderborg Kommune, arbejdstøjet på.

Udvalget skal sikre, at kommunen når de aftalte mål om CO2-reduktion og gennemfører en strategi for cirkulær økonomi og øget genanvendelse.

Det skal dels ske ved at støtte borgernes egne tiltag, individuelt og i fællesskaber. Ved at opbygge nye partnerskaber for cirkulær økonomi i samarbejde med erhvervslivet. Samt ved at sikre cirkelær omstilling og bæredygtighed i kommunens egen virksomhed.

Formand med ideer

Marie Temponeras (EL) blev efter byrådsvalget i november udpeget som formand for udvalget, der får et år til arbejdet.

På sidste byrådsmøde før sommerferien forklarede hun, hvordan hun ser opgaven.

"For mig er bæredygtighed hjerteblod. Det tror jeg, det er for os allesammen. Det handler om, hvordan vi i lokalsamfundet allesammen kan leve det gode liv, også om 1.000 år. Det handler om at tænke langsigtet og ikke kun fra byråds-periode til byrådsperiode."

"Der er tre grunddimensioner i bæredygtighed. Det miljø- og klimamæssige. Det økonomiske og det sociale. Hvad angår det klima- og miljømæssige, har vi allerede sat os nogle mål, blandt andet om at nedbringe CO2-udledningen, så vi kan bidrage med vores del, så vi ikke ødelægger menneskehedens livsgrundlag."

"Det økonomiske handler om at have en stærk lokal økonomi og gode arbejdspladser, og at pengene ikke bare forsvinder ud af kommunen. At vi har et stort antal lokale virksomheder og produktion. Det sociale handler om, at der er plads til alle og brug for alles arbejdsindsats."

"Den cirkulære økonomi handler om, hvordan vi når derhen. Det er en grundsten i, at vi ikke bare udvinder ressourcer, forbruger og smider væk," sagde Marie Temponeres.

Der bliver to udvalg

Thomas Cordtz (K) hilste den nye formands udmelding om erhvervslivet velkommen.

"Maria Temponeres skal have ros for, at hun ikke tænker på at pådutte erhvervslivet en hel masse, men i stedet er indstillet på, at vi kan lære af erhvervslivet. Samtidig vil jeg sige, at vi ikke skal tage en masse initiativer til deleøkonomi. I Uber og Airbnb har vi set eksempler, der er en voldsom konkurrent til det traditionelle erhvervsliv," sagde Thomas Cordtz.

Tage Nielsen (R) sagde, udvalget skal arbejde for at gøre valget af det bæredygtige let.

Søren Erik Pedersen (V) pointerede, at det er vigtigt, at resultatet af udvalgets arbejde forholder sig til realiteternes verden.

Medlemmer blev udpeget

På byrådsmødet udpegede byrådet medlemmerne af udvalget. Foruden syv politikere er det en række særligt udvalgt personer. Delt i et borgerrettet arbejde og i et arbejde med fokus på erhvervslivet.

De udvalgte politikere er Maria Temponeras, Karen Schack Lindemann (S), Mira Issa Bloch (Å), Claus Leick (SF), Thomas Cordtz (K), Jens Szabo (V) og Kjeld Jensen (DF).

De menige borgere er Anker Mørk Thomsen, Karna Friis, Tine Sædholm Pedersen, Ditte Jensen, en repræsentat for Hertha og to personer, der endnu ikke er udpeget.

Fra erhvervslivet er udpeget Henrik Rom fra Kamstrup, Lars Brunsø fra Akva Waterbeds, Peter Weldingh fra Aura, Peter Ib fra Smukfest og en person, der endnu ikke er udpeget. Herudover indgår Annemette Fuglsang fra Renosyd, en repræsentant fra Skanderborg Forsyning og Søren Hermansen fra Energiakademiet samt endnu en person, der ikke er udpeget.

De sidste navne kommer

Claus Bloch (V) valgte som eneste hverken at stemme for eller imod nedsættelsen af udvalget.

"Det er en uskik, at vi ikke kender alle navne," sagde han.

Det øvrige byråd accepterer, at borgmester Jørgen Gaarde (S) godkender de sidste navne i samarbejde med formanden for det midlertidige udvalg, Maria Temponeres - ud fra et mål om mangfoldighed, og at kommunen geografisk er bredt repræsenteret.

Ansvaret for at øget bæredygtighed i kommunens egen virksomhed får Miljø- og planudvalget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.