Fund af PFAS: Kommunen fraråder fiskeri i Svanesøen

Vandprøver viser et forhøjet PFAS-niveau i Svanesø i Skanderborg. Lystfiskere har fået besked, og skiltning er på vej til stedet.

Artiklens øverste billede
Skanderborg Kommune fraråder fiskeri i Svanesøen efter fund af PFAS. Arkivfoto: Per Bille.

Det frarådes af fiske i Svanesø ved Sølund.

Det sker efter, at Region Midtjylland har meddelt Skanderborg Kommune, at der er fundet PFAS og PFOS i overfladevandet ved Svanesø i Skanderborg C. Regionen har gennemført 10 vandprøver ved Svanesø her i efteråret. De viser alle et niveau, som overstiger de nationale grænseværdier.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Skanderborg Kommune.

Prøven med det højeste PFOS-niveau lød på 6,96 ng/l. Grænseværdien for PFOS er 0,65 ng/l for ferskvand. Dvs. overskridelsen er cirka 10 gange større end det tilladte.

Til sammenligning er der fundet PFOS-niveauer andre steder i landet, som er flere tusinde gange større end grænseværdien.

Nej til fiskeri

En del af området ved Svanesø har tidligere huset en losseplads, og det er derfor, at søen er blevet udtaget til regionens undersøgelse.

Selv om Svanesø er relativt utilgængelig og ofte ligger øde hen, er der ud fra et forsigtighedsprincip iværksat flere tiltag for at undgå fiskeri i Svanesø.

»Det er efter anbefaling fra Fødevarestyrelsen, at vi fraråder fiskeri i søen. Vi har givet direkte besked til de lokale fiskeriforeninger og lodsejere, og vi er i gang med at få skiltet ved søen,« siger Hanne Rewaldt, leder af Vand og Natur i Skanderborg Kommune, i pressemeddelelsen.

Måling ved Sønderbækken

Region Midtjylland har også undersøgt et andet område i Skanderborg Kommune med tilknytning til en losseplads/deponi. Det drejer sig om Affaldscenter Skårup.

Her afledes overfladevand til Sønderbækken, og ved det øverste punkt tættest på deponiet, er der også fundet mindre overskridelser af PFOS-niveauet. Længere nede i vandløbet bliver det fortyndet, så her er der ikke overskridelser ifølge regionens vandprøver.

I den kommende tid foretager Skanderborg Kommune yderligere undersøgelser af overfladevandet i Svanesø og Sønderbækken samt nærliggende søer og vandløb.

Samtidig arbejder kommunen sammen med blandt andet Renosyd og Skanderborg Forsyning om at få fundet årsagen til det forhøjede PFAS-niveau de to steder.

En landsdækkende udfordring

PFAS er en samlet betegnelse for syntetisk fremstillede flourstoffer, som er svært nedbrydelige og som i store mængder kan være problematiske for dyr og mennesker.

PFOS er er stof under PFAS, som blev landskendt, da man fandt PFOS i vandet nær en brandskole i Korsør. Her fandt man PFOS-værdier på over 30.000 ng/L. Det vil sige mere end 45.000 gange højere end grænseværdien.

Siden er der iværksat en landsdækkende undersøgelse af overfladevand, og regionerne gennemfører i disse år en lang række vandprøver i søer og vandløb. Flere af vandprøverne på tværs af landet viser desværre forhøjede niveauer af PFAS.

kfp

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.