TV: Hundehuset er klar med zoneterapi til dine firbenede venner

I Hundehuset på Vædebrovej huserer "hundemor" Dorte Juhl. Hun er en af de først uddannede hunde-zoneterapeuter i Danmark

Artiklens øverste billede
Charmetrolden hedder Anton, er otte måneder gammel, Benelux Winner for west highland white racen og et af de seneste stjerneskud på stammen hos "hundemor" Dorte Juhl. Havde det ikke været for den zoneterapi, Dorte gav den lille hvalp, havde Anton næppe været her i dag. Dyrlæger havde opgivet at finde ud af, hvorfor hvalpen var så syg. Foto: Grethe Bo Madsen

Troede du, det kun var os mennesker, der i flæng rammes af folkesygdomme som stress og depression, så tro om igen. Præcis som vi kan også vores pelsede venner lide af ubalancer i krop og sjæl og derfor have stor gavn af behandlingsformer som zoneterapi.

Dorte Juhl, indehaver af Hundehuset og "hundemor" med stort H, har som en af de første i Danmark taget en et-årig lægeeksamineret uddannelse til hunde-zoneterapeut.

"Det er den første og eneste uddannelse i Danmark, hvor vi er dyrlægeeksamineret zoneterapeuter. Zoneterapi til hunde er ikke en anderledes behandlingsform end zoneterapi til mennesker. Det bygger på en holistisk behandlingsmetode indenfor traditionel kinesisk medicin. Hunden har dog lidt flere punkter end mennesker og de sidder også lidt anderledes," forklarer Dorte og tilføjer, at behandlingen faktisk også kan udføres på katte.

Uddannelsen har Dorte taget hos firmaet Sano Canis, der i samarbejde med blandt andre dyrlæger, adfærdsrådgiver og homøopater har sammensat uddannelsen, der udover zoneterapien, akkupressur og medianlære, også giver et godt kendskab til homøopati.

Dorte og hendes familie deler Hundehuset med otte westier - to hanner og seks tæver. Ud over at være hunde-zoneterapeut er Dorte også hunde-coach og tilbyder både hvalpe- og unghundetræning, core træning samt individuel træning og træning af hunde op til konkurrencer. Foto: Grethe Bo Madsen

Hundekrop i ubalance

"Jeg har valgt at tage uddannelsen, fordi jeg gennem mit arbejde med hunde ofte oplever problemer, der skyldes, at hunden er ude af balance og harmoni med sin krop. Det vil jeg gerne hjælpe dem med at genfinde, hvis jeg kan. Jeg ser rigtig mange hunde, der er påvirket af et fysisk eller socialt miljø, som ikke er optimalt for dem. Det kan få dem ud af balance, som zoneterapien kan være med til at genoprette," forklarer hun.

Udover stress og depression peger Dorte også på hormonelle problemer, fertilitetsproblemer, stivhed i muskler og led, allergi, fordøjelsesproblemer samt aggressivitet som bare nogle af de mange lidelser, hvor zoneterapi har en gavnlig effekt på hunde.

"Der er rigtig mange problemstillinger, hvor zoneterapi har en gavnlig effekt. Blandt andet så styrker det immunforsvaret. Jeg har selv oplevet, hvordan dyrlæger opgav at hjælpe vores hvalp Anton, da han som lille hvalp var meget syg. Han fik det først bedre, da jeg begyndte at give ham zoneterapi. Og ja, du kan jo se ham nu," smiler Dorte og peger ned på den ene af de to west highland white terriere, der vimser om fødderne på os.

Charmetrolden Anton strutter af stolthed. Der er ikke noget sølle pjok over ham i dag. Tværtimod. For nylig blev han i Amsterdam kåret som Benelux Winner for westi-racen og er tydeligvis et af Hundehusets små stjerneskud, der venter på en flot karriere som avlshund.

"Hundehuset er først og fremmest et sted, hvor mennesker og dyr er i centrum. Her hygger vi os med og træner vores hunde," konstaterer Dorte. Hundehuset har også sin egen hundesalon, hvor Dorte tilbyder klip og vask af små til mellemstore hunde. Foto: Grethe Bo Madsen

Fjerde generation

Dorte er nemlig også opdrætter af westier og lever side om side med otte af slagsen. Foruden Anton er der også hans farfar, Waldemar, og seks tæver - her iblandt Antons oldemor. Fire generationer. En flok af tæverne er i løbetid, og derfor er "drengene" en smule oppe at køre.

De logrende uldtotter følger med os rundt, da Dorte viser vej ind til sin zoneterapeutklinik i Hundehuset. Her er indrettet et hyggeligt område med en briks til hunden og en stol til Dorte og hundens ejer.

"Når jeg har en hund i min klinik, spørger jeg forud ind til eventuelle sygdomsforløb, symptomer eller skader. Når hunden ankommer, sørger jeg for der er en rolig stemning, så den føler sig tryg her. Ejeren og jeg snakker lidt om hundens dagligdag, miljø, træning og hvilket foder, hunden får, så jeg kan få et godt helhedsindtryk af hunden og det miljø, den er omgivet af," forklarer Dorte.

Mænd er de sværeste at overbevise om, at zoneterapi til hunde har nogen effekt. Men når først de har oplevet, at det virker, så er de de varmeste fortalere.

Dorte Juhl, indehaver af Hundehuset på Vædebrovej

Selve zoneterapi-behandlingen foregår på Dortes behandlerbriks. Hunden har sin ejer tæt på, så den er tryg ved situationen.

"Er hunden utryg ved briksen, så finder vi os til rette på en måtte på gulvet i stedet. Jeg arbejder som udgangspunkt på bagbenene og mærker efter, om der er nogle skader, rifter, små sår eller om hunden har nogle meget ømme punkter, for eksempel på grund af eksem eller svamp."

Mange hunde falder helt til ro og sover nærmest efter få minutter.

"Når jeg er færdig med at behandle, snakker vi om, hvilke bivirkninger der kan komme efter et til to døgn, og ejeren kan altid kontakte mig, hvis de er i tvivl om noget. Jeg har aldrig oplevet at, hundene har fået voldsomme reaktioner efterfølgende. Ofte handler det mest om, at de drikker meget, tisser mere, bliver mere aktive eller sover, men alle de reaktioner, der forekommer, er et tegn på, at jeg har været inde og løsne op for noget ubalance," understreger hun.

På Hundehusets legepladsen udfordres hundene til selv at finde en løsning på, hvordan de kommer fra a til b. Her er både stiger, vipper og andre sjove legeredskaber, der får hundenen ud af deres komfort zone. Foto: Grethe Bo Madsen

Skeptiske mænd

Siden Dorte i sommers blev færdig som hunde-zoneterapeut, er der kommet en lind strøm af hundejere forbi for at prøve den alternative behandlingsform til deres hunde.

"Interessen er ret stor. Mange vil gerne bruge zoneterapien til at styrke deres hunds immunforsvar så de er bedre rustet imod mange af de lidelser, der er meget udbredte i dag," fortæller "hundemor".

"Mænd er de sværeste at overbevise om, at zoneterapi til hunde har nogen effekt. Men når først de har oplevet, at det virker, så er de de varmeste fortalere," konstaterer Dorte grinende.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.