"Black Friday falder to minutter i første december"

Der er god grund til at besøge butikkerne I Skanderborg i jagten på gode tilbud - og årets julegaver.

Artiklens øverste billede
Fredag den 26. nov er der Black Friday i Skanderborg. Foto Per Bille

Så er det atter tid til gode tilbud og handler til Black Friday i Skanderborg. Det amerikanske fænomen har for længst sat sig fast i Danmark, og mange butikker, især de største af dem, nøjes ikke bare med Black Friday - men har både sorte uge- og måneds tilbud.

Men på fredag bliver det rigtig Black Friday i Skanderborg, og så kommer der gang i butikkerne og folk på gaden. Og det glæder formanden for Skanderborg Cityforening Jens Juhl sig til.

»Der plejer at være rigtig mange mennesker på gaden. Det er en rigtig handelsdag, hvor mange går på tilbudsjagt. Det er dag, hvor det går lidt tjept, og det giver en helt speciel stemning. Butikkerne holder længere åbent, så man har god tid til at nå rundt i de forskellige butikker,« fortæller Jens Juhl.

Det er jo en dag, hvor man gerne vil stå i kø, for de gode tilbud. Folk møder en masse de kender, og så går snakken godt, mens de venter. De sidste år har vi ikke måtte have så mange mennesker i butikken, men det må vi i år igen, så det bliver godt

Lars Østergaard, Kop og Kande

Uden restriktioner

De sidste to år har Black Friday været med restriktioner. Der har været krav om afstandsmarkering i butikkerne og forbud mod at opfordre til store samlinger. De forbud er der ikke i år, og det ser Lars Østergaard fra Kop og Kande meget frem til.

»Det er jo en dag, hvor man gerne vil stå i kø, for de gode tilbud. Folk møder jo en masse de kender, og så går snakken godt, mens de venter. De sidste år har vi ikke måtte have så mange mennesker i butikken, men det må vi i år igen, så det bliver godt « fortæller han.

Så vi kan se frem til en fredag uden restriktioner. Men desværre også til en fredag uden julelys. Og det ærgre Skanderborg City.

»Vi kan godt forstå kommunens valg om at spare på energien i forbindelse med julebelysningen, hvis det virkelig kniber med forsyning af el. Black Friday er en stor dag for butikkerne, så det er lidt ærgerligt, men på den anden side, så har butikkerne pyntet til jul både udenfor og inde i butikkerne så julestemningen skal nok indfinde sig, « siger Jens Juhl.

Julelyset bliver tændt i år, men det sker først den 1. december.

Mærk på varerne og få service

En klar opfordring fra Skanderborg City lyder til at bruge de lokale butikker.

»De har virkelig brug for opbakning. Mange af vores gode butikker er enkeltmandsvirksomheder. Så brug nu anledningen til at komme ned i byen og mærke stemningen, mærk på varerne og få den gode service, som vores finde butikker yder,« fortæller Jens Juhl.

Stort se alle butikker, små som store, har en webshop tilknyttet. Og her skal man være ekstra opmærksom.

»Det er ikke sikkert at salget fra køb i en webshop støtter den lokale butik, hvis det er en af de store kædebutikker. Men man får altså også bedre service i den fysiske butik, og har mulighed for at stille spørgsmål til garanti og ombytning,« forklarer Jens Juhl.

Bæredygtigt at besøge butikken

Black Friday er en forbrugsdag, og det rimer ikke særlig godt på bæredygtighed. Men hvis man besøger butikkerne og ikke køber ind i webshops, så har man truffet et mere bæredygtigt valg.

»Corona lærte os jo at bruge webshops og salget eksploderede der. Men det betyder, at en masse pakker skal sendes frem og tilbage med al den transport, det kræver. Hvis nu man besøger butikken, så kan man prøve tingene, så man ved, det er den rigtige størrelse eksempelvis. Man skal ikke sende pakker frem og tilbage, man kan købe alle sine pakker, og transportere dem alle hjem på en enkelt tur,« siger formanden for Cityforeningen.

Så kom ned i byen og mærk stemningen.

»Ja kom og få lidt mad og et glas vin. Vi er tæt på jul, Black Friday er klokken 2 minutter i første december, og det kommer man til at kunne mærke,« lyder det fra Jens Juhl.

Fra dansk udsalg til nye varer

Black Friday har ændret på de tidligere tiders udsalg. Tidligere holdte man udsalg for at få solgt gamle varer ud af butikken til spotpris, så man fik plads til nye varer og kunne klar til julesalget.

»Nu er der mange butikker, der køber nye varer hjem for at sælge dem på Black Friday. Så kan de købe større ind og på den måde få en bedre pris, så kunderne kan få varerne til spotpriser,« fortæller Jens Juhl.

Black Friday er blevet til den største handelsdag i Danmark. Det er målt flere år i træk. Og den tendens passer også i Skanderborg.

»Det er mange penge, vi snakker om. Kunderne kan spare mange penge, og firmaerne kan tjene godt. Tidligere har det været dagen med det største salg for mange butikker. Det håber vi, det bliver igen,« siger formanden for Skanderborg Cityforening Jens Juhl.

Butikkerne holder åbent til klokken 20. God tilbudsjagt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.