Speed-date med en uddannelse: 400 gymnasieelever mødtes med det lokale erhvervsliv

Arrangementet Mød en Mulighed var en anledning til at parre gymnasieelever med de lokale erhvervsuddannelser.

Artiklens øverste billede
Flere boder havde kuglepenne, bolcher og flyers klar. Et af de mere originale tiltag kom fra Frisør Pia Roed, der demonstrerede, hvordan man påfører hårextensions. På den måde gav virksomheden et indblik i en af de mange arbejdsopgaver, man kan stå overfor som elev hos dem. Foto: Mark Sigetty

Der er for mange akademikere og for få på erhvervsuddannelserne i Danmark. Det er en udfordring, der den seneste tid har fået mere og mere bevågenhed på landsplan. Også i Skanderborg. På den baggrund var omkring 440 afgangselever fra STX, HHX, HTX, HF, EUX og EUD på Campus Skanderborg onsdag mødt op til uddannelsesmessen Mød en Mulighed, hvor 21 lokale virksomheder stod klar.

Det var tale om virksomheder, der alle tager imod elever/lærlinge, og dermed var stævnemødet sat an. 1. viceborgmester i Skanderborg Kommune, Frank W. Damgaard (S), indledte messen, og bød eleverne velkommen.

»I står overfor et af de helt store og svære valg i livet. Et valg som på mange måder vil definere jeres fremtid. Vejen kan virke uoverskuelig med masse af små svingveje man kan dreje ned af. Den er fyldt med gode råd, drømme og glansbilleder. I sidste ende er valget dit. Det er dit liv, det gælder. Husk det.«

Det er svært at vælge noget man slet ikke kender, lød pointen herefter. Det var netop også det, som stævnemødet med det lokale erhvervsliv, skulle tilbyde. Et møde med en af de mange stier, de unge har mulighed for at gå ned ad. Og muligheder var der nok af.

Kø til kaffen

Det lokale erhvervsliv var repræsenteret af en lang række forskellige virksomheder. Både frisør-, bank-, vandforsynings- og IT-virksomheder, var dukket op. De havde hevet en masse forskellige værktøjer op af tasken i et forsøg på at tiltrække så mange elever som muligt. Flere boder havde kuglepenne, bolcher og flyers klar. Et af de mere originale tiltag kom fra Frisør Pia Roed, der demonstrerede, hvordan man påfører hårextensions. På den måde gav virksomheden et indblik i en af de mange arbejdsopgaver, man kan stå overfor som elev hos dem.

»Vi slår os meget på at være en social og ung arbejdsplads,« fortalte en af medarbejderne fra Team Blue. IT-virksomheden var gået all inn, og havde både slush ice-maskine, fladskærm og lykkehjul med konkurrencer, som en del af deres stand.

Alle standene var generelt velbesøgte. Alligevel var den med afstand største kø til kaffevognen, hvor Kaffeskuden serverede gratis kaffe til de fremmødte. De fleste af de fremmødte virkede dog til at være oprigtigt interesserede i de forskellige muligheder, som virksomhederne tilbød.

Klar på et sabbatår

To af de deltagere der havde besøgt flere af standene var 3.G’erne Dicte Haugaard Christensen, 19 år og Julie Laursen, 18 år. De fortalte begge, at de ikke havde tænkt meget over, hvad fremtiden byder på i form af job og uddannelse. Derfor var udgangspunktet klart: information.

»Det nok mest på grund af arrangementet i dag, at jeg tænker på fremtiden er gymnasiet. Jeg er stadig meget åben overfor alt muligt. Både universitetet, men også hvad man ellers kan,« sagde Dicte Haugaard Christensen. Hun blev bakket op af Julie Laursen, der dog brugte arrangementet som inspiration, da hun har planer om at tage et sabbatår til næste år.

»Nu talte jeg lidt med dem fra SOSU, og det gav nogle muligheder eller satte nogle tanker i gang om, hvad man egentlig kunne i sit sabbatår. I forhold til mennesker og sådan. Det har været lidt en øjenåbner.«

Lige netop sabbatåret var også en af de muligheder som arrangementet åbnede for de lokale virksomheder, fortalte Anja Ellersgaard Basse, Erhvervschef i Erhverv Skanderborg.

»Vi har en masse virksomheder her i området, som frygtelig gerne vil i dialog med de her unge mennesker. Hvis man ved, hvad der er af muligheder i området, så er der måske en større sandsynlighed for, at det er en af dem man vælger.«

Samtidig understregede hun det frugtbare i at skabe opmærksomhed om, at selvom man har valgt en gymnasieuddannelse, så kan man godt finde ud, at en mere erhvervsrettet fremtid er det rette skridt.

»Vi skal ikke kun præsentere de her uddannelser for elever i folkeskolen. For som 13-, 14-, 15-årig er det absolut ikke sikkert, at man er klar til at finde ud af, at man vil være tømrer.«

Dicte Haugaard Christensen og Julie Laursen ville dog ikke så langt at sige, at de kunne forestille sig, at starte på en erhvervsuddannelse. Messen havde dog give dem en større indsigt i en retning, de på forhånd ikke havde det store kendskab til.

»Lige nu er den retning ikke rigtigt på min radar. Jeg tror min familie og deres baggrund har en stor indflydelse. Jeg kender ikke rigtig så mange, der har en erhvervsuddannelse, så jeg kender ikke så meget til det, tror jeg,« sagde Dicte Haugaard Christensen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.