Seks punkter: Her er begrundelserne for placeringen af ny daginstitution i Stilling
Her får du et hurtigt overblik over, hvad politikerne indtil videre har lagt til grund for beslutning om at placere den nye daginstitution i området omkring Stilling Skole og Stilling IF.
Akut behov for øget kapacitet på børneområdet i Stilling, ønsker om synergi og en eksisterende lokalplan. Det er blot nogle af de argumenter, der er blevet præsenteret i forbindelse med planerne for en ny daginstitution i Stilling. I det følgende giver Uge-Bladet Skanderborg et hurtigt overblik over, hvilke argumenter der hidtil er blevet præsenteret i forløbet.
Punkterne er udarbejdet med udgangspunkt i Undervisnings- og Børneudvalgets procesplan for 15. december 2021, samt informationer fra orienteringsmødet 8. november 2022 og diverse udtalelser fra lokalpolitikere.
Tidspres
I et referat fra byrådsmødet 15. december 2021, hvor procesplanen for projektet blev præsenteret, fremgår det, at formålet med en ny daginstitution i Stilling er:
- at sikre den nødvendige kapacitet på børneområdet (0-6 år) i Stilling
- at daginstitutionen er klar til ibrugtagning i sommeren 2024
Pointen om akut pladsmangel i byen blev gentaget på orienteringsmødet 8. november. Her blev fremhævet, at antallet af børn i alderen 0-5 år forventes at stige fra ca. 5500 til knap 6700 frem til 2032 i kommuneplanen. Det betyder, at der for Stilling, Skanderborg by, Højvangen og Virring er behov for at udvide med 380 pladser, hvor 290 nye pladser. På den baggrund besluttede byrådet i forbindelse med budget for 2022-2025 besluttet, at der skal etableres en daginstitution i Stilling med plads til 120 børn.
I forlængelse af den pointe har Socialdemokratiet blandt andet udtalt, at den lokale efterspørgsel i Stilling er høj. Forældre ønsker pasning i eget lokalområde. Det er ikke altid muligt, men i Stilling er der mulighed for at bygge nyt, på en helt central placering og hvor infrastrukturen på forhånd er god. Her menes der blandt andet gode stisystemer m.m.
Midlertidige løsninger er enormt dyre, derfor er det afgørende, at finde en permanent løsning så hurtigt som muligt.
Eksisterende lokalplan
Et andet argument fra Socialdemokratiet er, at byggeriet ligger inden for den lokalplan der er gældende. Samtidig fremgår det af procesplanen, at Skanderborg Kommune ejer størstedelen af det offentlige rammeområde, som det fremgår af procesplanen. Derfor er det muligt at sikre byggeret til både en udvidelse af Stilling Skole og en placering af en ny daginstitution på området.
Den lokalplan der gælder for det område rummer jo alt det der skal rummes i området. Så det er vigtigt, at vi ikke får en ny situation, hvor vi skal lave en ny lokalplan også. For det har vi ikke tid til at vente på.
Den berygtede synergi
Den 15. dec. 2021 behandlede Byrådet et punkt, hvor tre mulige placeringer blev forelagt. Fruering, Anebjerg og ved Stilling Skole. Byrådet vedtog at søge det nye dagtilbud er placeret ved skolen. I procesplanen fremhæves det, at området har et godt udviklet stinet for gående og cyklende, og området kan indrettes på en måde, hvor infrastruktur og parkering til skole og daginstitution kan samtænkes.
Socialdemokratiet har i forlængelse heraf argumenteret for placeringen, da det ifølge dem giver mulighed for at samle mange aktiviteter på ét sted, som kan udgøre et knudepunkt i byen, og hvor det er muligt at arbejde med synergier på tværs, både pædagogisk og i forhold til udnyttelsen af det offentlige areal.
Denne pointe er også blevet fremhævet af Radikale Venstre. Det er fornuftigt at ligge en daginstitution tæt på skolen, fordi der er nogle synergier. Børnene skal jo også begynde i skole på et tidspunkt. Forældre til børn i daginstitutionen bliver jo også forældre i skolen. Derfor er det vigtigt, at de kender de fysiske rammer, omgivelserne og skolen. Ligeså at skolen og daginstitutionen kender hinanden godt, når børnene skal overgå fra det ene sted til det andet. På den måde er det pædagogisk en rigtig god ide, så børnene kender skolen.
Fravalg af Anebjerg Skov
Argumenterne for fravælgelse af Anebjerg Skov og Fruering lader hovedsageligt til at bunde i tid. Som det fremgår af procesplanen ejer Skanderborg Kommune områderne, men der skal udarbejdes lokalplan. Det skal der ikke ved Stilling Skole. Til det har Socialdemokratiet blandt andet fremhævet, at kommunen ikke har mange arealer udlagt til offentligt formål i Stilling. Samtidig påpeges det, at området omkring Anebjerg er i udvikling og at man kan få brug for området til eksempelvis plejecenter eller andre offentlige institutioner.
Udvidelse af skolen
I referatet af dagsordenen fra byrådsmødet i december 2021, fremgår det, at der er planer om at Stilling Skole skal udvides. Det fremhæves blandt andet, at det skal sikres, at der er tilstrækkelig plads til udvidelse af Stilling Skole, og at udvidelsen skal stå klar i 2025 iflg. investeringsoversigten. Der kan dog ske meget på et år. Både Socialdemokratiet og Radikale Venstre har dog den seneste måned understreget, at en udvidelse af skolen ikke er på tegnebrættet. Socialdemokratiet siger blandt andet, at den nyeste børneprognose som kigger frem mod 2030, indikerer, at der ikke er brug for at udbygge skolen. Ligeledes konstaterer Radikale Venstre, at skolen ikke skal udvides, som det ser ud nu.
Høring
Som det fremgår af procesplanen, så er der ikke på forhånd truffet en beslutning om, hvor den nye daginstitution skal placeres. På mødet 15. december 2021 blev det dog besluttet at arbejde videre med en løsning omkring Stilling Skole. Siden da har projektet været i en såkaldt administrativ fase. Derfor er det langt fra sikkert, at den endelige løsning ser ud som ideoplægget eller i det hele taget bliver placeret ved skolen. I den forbindelse har Radikale Venstre blandt andet fremhævet, at selve daginstitutionen endnu ikke er designet, og at byrådet og udvalgene først skal tage stilling til ideoplægget i december. Når de behandler ideoplægget, vil vi de blandt andet se på, hvad det er for nogle overordnede visioner, de har for området, og om det bliver blokeret med det forslag, der foreligger. Samtidig opfordrer de til at bekymrede borgere henvender sig til politikerne enten direkte eller via høringssvar, når projektet skal behandles politisk senere i processen.