Geotermi skal gøre fjernvarmen endnu mere grøn

Skanderborg-Hørning Fjernvarme A.m.b.a har lavet aftale med Innargi A/S. Målet er gøre fjernvarmen i Skanderborg og Hørning endnu mere bæredygtig og sikre lave, stabile varmepriser i fremtiden.

Artiklens øverste billede
Geotermi er både klimavenligt og prisstabilt, og kan dermed vise sig på længere sigt at være en bedre løsning end biomasse som brændsel. Pressefoto

Som det første forbrugerejede fjernvarmeselskab har Skanderborg-Hørning Fjernvarme A.m.b.a underskrevet en aftale med geotermi-virksomheden Innargi A/S om at undersøge mulighederne for at udvikle geotermi til fjernvarme.

Fjernvarmen i Skanderborg og Hørning er allerede grøn, men ambitionen er, at den skal blive endnu mere bæredygtig. Derfor er planen, at geotermi i fremtiden skal erstatte en stor del af biomasseforbruget. Målet er også at sikre stabile, lave priser på varmen i radiatorerne.

»Vi bruger kun lokal produceret, certificeret biomasse i dag. Og det skal vi også gøre i fremtiden, men vi skal brænde mindre af, og vi skal være mindre afhængige af prisen på biomasse. Derfor ønsker vi, at geotermi skal være en vigtig kilde til vores fjernvarme. Geotermi er en klimavenlig, lokal og meget prisstabil varmekilde, der kan levere varme døgnet rundt, alle årets 365 dage,« siger Erling Weber Jensen, der er bestyrelsesformand for Skanderborg-Hørning Fjernvarme A.m.b.a., i en pressemeddelelse.

Den vision bakker Skanderborgs borgmester, Frands Fischer op om:

»Initiativet passer godt ind i byrådets målsætning om at udfase biomasse som brændsel og i stedet gå over til 100 pct. vedvarende og bæredygtige energikilder i varmeforsyningen. Geotermi er uafhængig af årstider, og er på den måde en både stabil og klimavenlig kilde til varme – også om vinteren. Derfor bakker vi selvfølgelig op og krydser fingre for at undersøgelserne kommer ud med positivt resultat,« fortæller Frands Fischer.

Skanderborg Kommune er medlem af klimapartnerskabet DK2020, som arbejder for at omsætte målsætningerne i Paris-aftalen til konkrete handlinger. Det betyder blandt andet, at kommunen (som geografi) har forpligtet sig til at blive CO2-neutral inden 2050.

Kobles sammen

Bestyrelsen i fjernvarmeselskabet har igangsat arbejdet med en Masterplan, der skal ligge klar i løbet af 2023. Målet er at udbrede den sikre, prisbillige og klimavenlige varme til glæde for flere, at kunne sænke varmeprisen på sigt samt at energieffektivisere hele fjernvarmesystemet. I det arbejde spiller geotermi en nøglerolle. Der er dog en vigtig forudsætning, der skal på plads:

»Vi skal have forbundet nettene i Hørning og Skanderborg, hvis vi skal sikre det tilstrækkelige grundlag for geotermi,« forklarer Erling Weber Jensen, der fortæller at hele arbejdet er drevet frem af den særlige stemning, der er i et forbrugerejet selskab:

»Når man er direkte ejet af forbrugerne, så får man mange kommentarer over køledisken i Brugsen i disse dage, hvor varmepriser er et varmt samtaleemne. Vi er godt stillet i Skanderborg og Hørning. Og det skal vi også være i fremtiden – derfor tager vi nu dette initiativ.«

Når man er direkte ejet af forbrugerne, så får man mange kommentarer over køledisken i Brugsen i disse dage, hvor varmepriser er et varmt samtaleemne. Vi er godt stillet i Skanderborg og Hørning. Og det skal vi også være i fremtiden – derfor tager vi nu dette initiativ.

Erling Weber Jensen, bestyrelsesformand for Skanderborg-Hørning Fjernvarme A.m.b.a.

Andre store projekter

Innargi, der skal bygge og drive det geotermiske anlæg, hvis parterne bliver enige om en endelig aftale, er lige nu i gang med at bygge EU’s største geotermiske fjernvarmeanlæg for fjernvarmeselskabet Kredsløb i Aarhus. Og det er netop virksomhedens store projekter i Aarhus og hovedstadsområdet, der kan gøre geotermi attraktiv for mellemstore fjernvarmeselskaber som Skanderborg-Hørning Fjernvarme, siger adm. direktør Samir Abboud:

»Normalt skal man op i størrelse for at geotermi bliver konkurrencedygtigt. Jo flere brønde, der skal bores og anlæg, der skal bygges, jo lavere bliver varmeprisen. Projekterne i de store byområder gør det imidlertid muligt for fjernvarmeselskaber i mindre byer i nærheden at koble sig på og nyttiggøre en lokal ressource i form af geotermien. Derfor tror jeg, at mange flere fjernvarmeselskaber – og dermed varmeforbrugere – kan få glæde af den geotermisk energi i de kommende år.«

Parterne forventer, at det vil tage ca. et halvt år at komme på plads med en kontrakt. Hvis det lykkes, er det forventningen, at anlægget skal placeres på Danmarksvej i Skanderborg.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.