Beboere i front med at udvikle boligområde: Fra bilafbrænding til oase med orangeri og haver

Drømmen om grønt fristed til samvær og fællesskab realiseret i Grønnedalsparken.

Artiklens øverste billede
Tv. Ole Ramy og Thorkild Rasmussen, som sammen med en halv snes øvrige beboere har været med i orangeri-udvalget. Foto: Erland Rasmussen

Et splinternyt orangeri opført i glas og sort aluminium rejser sig næsten som en oase midt i det store, renoverede boligområde og venter på at huse mange grønne fingre, ideen om at dyrke grøntsager fra jord-til-bord samt bare masser af fællesskab, samvær og højt humør hos beboerne og andet godtfolk i område.

Boligområdet, som orangeriet ligger i, er afdeling 17 Grønnedalsparken hos Skanderborg Andelsboligforening oppe i Højvangen, og det bemærkelsesværdige ved projektet er, at beboerne selv har været involveret fra første ide over planlægning, byggeproces og indretning.

Det er virkelig et privilegium at bo sådan et sted her med fine haver og et orangeri, som vi kan mødes i, og det står til fri afbenyttelse. Det var et område, der tidligere var kendt for bilafbrændringer og ballade. Nu bor vi i et dejligt og trygt område.

Thorkild Rasmussen, beboer Grønnedalsparken

Stolthed over projekt

Det er ikke uden en stor portion stolthed, at to af medlemmerne af orangeri-udvalget, Thorkild Rasmussen, som har været udvalgets tovholder, og Ole Ramy, viser det hele frem.

Herlighederne består af 72 kvadratmeter i selve orangeriet samt et anneks på cirka 10 kvadratmeter til den store pizzaovn. Foran området er der anlagt fliser og opstillet borde og bænke, så alt er klart, når foråret melder sig. Indendørs er der alle moderne bekvemmeligheder med køkken, afløb og strøm.

Orangeriet er bygget af et professionelt firma, og alt hvad der kræver autorisation er naturligvis udført af håndværkere, mens beboerne selv har været kreative og har indrettet det hele med møbler lavet af kabeltromler, rumdelere beregnet til planter, som i øvrigt er produceret på værksteder lokalt, ligesom de valgt plantekasser, køkken og eksempelvis også selv har opført kogeøen.

Drøm realiseret

Projektet er blevet virkeliggjort på grund af en bevilling på godt 600.000 kroner fra Friluftsrådet. Dertil har afdeling 17 selv suppleret med yderligere midler.

Der kom for alvor gang i processen for to år siden på et beboermøde, da man skulle tale om, hvordan pengene skulle bruges. Her blev drømmen om et orangeri luftet som en del af projektet, der også handler om at udvide haverne, hvor det oprindeligt var foreningen Sammen gror vi, der havde været fremsynet og søgt Friluftsrådet om penge.

Vores eget projekt

Både Thorkild Rasmussen og Ole Ramy fremhæver processen bag projektet, som har været beboerdemokrati i ordets bedste betydning.

»Det er en vigtig pointe for os, at det er beboerdrevet. Vi har fået friheden indenfor rammerne af bevillingen til selv at styre, hvordan vi gerne ville have det her fra de første drømme og helt ned til de konkrete ting, og det har været godt,« lyder det.

Den gode udvikling

Thorkild Rasmussen og Ole Ramy ser både processen bag og etableringen af orangeriet og haverne som en forlængelse af den gode udvikling i hele området, der senest kulminerede med tildelingen af hæderen som Nordens bedste boligområde til Højvangen.

Men det er også med til at understrege, at det sociale boligbyggeri i Højvangen er lysår væk fra dengang, da det kortvarigt optrådte på den landsdækkende ghettoliste.

»Det er virkelig et privilegium at bo sådan et sted her med fine haver og et orangeri, som vi kan mødes i, og det står til fri afbenyttelse. Det var et område, der tidligere var kendt for bilafbrændringer og ballade. Nu bor vi i et dejligt og trygt område,« siger Thorkild Rasmussen.

Ole Ramy er enig.

»Men det handler også om, at vi bor i Grønnedalsparken, og vi er rigtig godt tilpas med det, vi har fået mulighed for at lave. Vi er faktisk rigtig godt gammeldags stolte af det,« tilføjer Ole Ramy.

Orangeriet indvies lørdag 26. november klokken 12-16.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.