Ny daginstitution i Stilling: Lokal fodboldklub frygter spillerflugt, hvis nuværende planer gennemføres

Udsigten til at miste et stort stykke af klubbens ude areal vækker stor bekymring i Stilling IF Fodbold.

Artiklens øverste billede
Efter planerne vil klubben som minimum miste en ottemands bane, hvis byggeriet af den nye daginstitution gennemføres. SIF frygter, at det vil få konsekvenser for klubben både kortsigtet og på den lange bane. Foto: Mark Sigetty

»Vores position er, at vi rigtig gerne ser, at daginstitutionen ikke skal placeres her.«

Sådan er stemningen i fodboldklubben Stilling IF (SIF) lige nu, fortæller formanden for SIF Fodbold, Nicolaj Simonsen. Projektet er for stort, og pladsen for lille. Kort og godt. Det kan ifølge klubben medføre en lang række konsekvenser, hvis planerne gennemføres.

»På den korte bane er det fleksibilitet og samhørighed, der bliver ofret. På længere sigt er det udvidelsesmulighederne, som er de mest kritiske faktorer,« fortæller Jan Erik Andersen, kasserer i Stilling IF Fodbold.

Problemet med fleksibilitet handler i høj grad om, hvordan baner vil komme til at ligge, hvis daginstitutionen, som det ser ud nu, bliver bygget på en del af klubbens nuværende baner. Efter planerne vil klubben som minimum miste en ottemands bane. Det vil låse klubben i forhold til, hvordan deres baner skal ligge. Og det er et problem.

»Banerne går vi jo og ændrer på alt afhængigt af, hvilke hold vi har. Nogle sæsoner har vi flere yngre hold, der går fra femmands- til ottemandsbane. Andre år har vi behov for flere femmandsbaner. Det kan vi ikke rigtigt tilpasse, hvis de fjerner det stykke som lige nu er tiltænkt daginstitutionen. Så bliver det faste baner, og så har vi ikke samme mulighed for at være fleksible og lave rotation på vores baner,« siger Nicolaj Simonsen, der udover at være formand også træner klubbens seniordamer.

Problemet handler dog om mere en blot banestørrelser.

Mindre fællesskab

En anden bekymring handler om sammenhængskraften i klubben. I dag ligge klubbens baner nogenlunde samlet. Hvis planerne gennemføres, vil en del af klubbens baner blive flyttet ud på den anden side af det læhegn, der er på det øvre område. Hvis det sker, vil banerne ligge endnu mere spredt, og det vil påvirke samhørigheden, mener klubben.

»Det vil påvirke den fællesskabsfølelse, der er i klubben. Hvis man i dag siger »der er boldspil på banerne,« så kan alle se hinanden mere eller mindre. Det vil blive mere spredt, og kan medføre mindre holdfølelse. Desuden vil der blive meget langt fra de nuværende omklædningsfaciliteter,« siger Jan Erik Andersen.

Samtidig gør det planlægningen til et mareridt. Faste baner vil det øge presset på banerne, især ift. skemalægning af træninger og kampe.

Med den her plan låser man ligesom området fast til at andre udvidelser stort set bliver umulige, hvis der skal være plads til udendørsssport i Stilling.

Jan Erik Andersen, kasserer, Stilling IF Fodbold

»Vi kan ikke bede 11-årige børn om at spille mellem 20.30-21.00 om aftenen, så der bliver meget pres på banerne i timerne efter skole og indtil senge/spisetid,« siger Jan Erik Andersen.

Og hvis klubben ikke har baner nok til holdene, kan det få store konsekvenser for klubben.

»Hvis vi eksempelvis ikke har mulighed for at tilbyde et hold at spille ottemands uden, at de skal rykke rundt på en masse træningstider, så bliver det svært at imødekomme deres ønsker. Hvis spillerne ikke kan træne på de samme baner som de spiller kamp på eller på fornuftige tidspunkter på døgnet, så kan det i værste fald betyde, at der er spillere, der vælge at stoppe eller skifte til andre klubber,« siger Nicolaj Simonsen.

Udvikling eller afvikling

For SIF Fodbold er det samtidig et spørgsmål om, at klubben på sigt mister muligheden for at udvide de faciliteter de allerede har. Her tænkes især på klubbens store ønske om et klubhus. Klubben er ligeledes bekymrede for, at fremtidige udvidelser enten af skolen eller af Stilling IF generelt vil betyde, at endnu flere baner vil blive inddraget til disse formål i fremtiden, da der ikke er andet udendørsplads at tage af.

»Med den her plan låser man ligesom området fast til at andre udvidelser stort set bliver umulige, hvis der skal være plads til udendørsssport i Stilling,« siger Jan Erik Andersen.

I byrådet i Skanderborg Kommune er der forståelse for klubbens bekymringer.

»Helt principielt er det jo væsentligt for os i udvalget, at idrætsområdet har nogle gode rammer,« siger Tage Nielsen (R), der er formand for Kultur-, Fritids og Idrætsudvalget.

Han understreger dog samtidig, at der er en udfordring med en akut mangel på kapacitet i daginstitutionerne i Stilling. Den udfordring skal adresseres hurtigst muligt. Her er den bedste løsning umiddelbart, at den kommende daginstitution placeres ved Stilling Skole.

»Det er meget vigtigt for sammenhængen mellem daginstitutionen og skolen, at de ligger tæt på hinanden. Det er vigtigt, fordi forældre i daginstitution også bliver forældre i skolen. Pædagogisk er det også en rigtig god ide.«

Fælles løsning

Tage Nielsen understreger, at det er vigtig at alle trækker i samme retning

»Det er selvfølgelig afgørende, at fodboldklubben og andre involverede parter bliver hørt i den her proces. Det der undrer mig, er at jeg har forstået på administrationen, at de har holdt møder med klubben løbende. At de så pludselig ikke føler de kan være med mere. Og hvad der er sket der. Det ved jeg sådan set ikke. Men det er selvfølgelig også vigtigt, at børnene kommer til at kende idrætsforeningen. De løfter en kæmpe opgave med at skabe fællesskab og trivsel hos børnene.«

I et skriftligt svar til Uge-Bladet fremhæver formanden for Børne- og Ungdomsudvalget, Trine Frengler ligeledes behovet for en ny daginstitution.

»Forældre ønsker pasning i eget lokalområde. Det kan ikke altid lade sig gøre. Her har vi en mulighed for at bygge nyt, på en helt central placering og hvor infrastrukturen på forhånd er god.«

Og her er området ved Stilling Skole det mest ideelle, skriver hun.

»Argumentet for at placere en ny daginstitution ved skolen er, at det giver mulighed for at samle mange aktiviteter på ét sted, som kan udgøre et knudepunkt i byen, og hvor det er muligt at arbejde med synergier på tværs, både pædagogisk og i forhold til udnyttelsen af det offentlige areal.«

Både Trine Frengler og Tage Nielsen fremhæver ligeledes, at selve daginstitutionen er ikke tegnet endnu. Den skal først i behandling.

I SIF håber de dog på, at politikerne vil udvise rettidig omhu og ikke lade sig forhaste pga. det akutte behov for dagtilbudspladser i området.

»Behovet er der, men placeringen er helt forkert. Var det ikke det værd at vente et ekstra år til halvandet? På at få en holdbar løsning, som både idrætsmæssigt og lokalt ikke ødelægger forholdene for de ting, der er her i forvejen,« siger Jan Erik Andersen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.