For lidt plads: Planer om ny daginstitution vækker harme i Stilling

På et orienteringsmøde tirsdag 8. november var der flere kritiske røster blandt lokale borgere i salen. Tanken om en dagsinsitution i Stilling er god, lød det, men placeringen er dårlig.

Artiklens øverste billede
Omkring 50 bekymrede borgere var mødt op til orienteringsmødet om en ny daginstitution i Stilling. Det var særligt udsigten til øget trafik på Krakesvej samt færre faciliteter i Stilling IF, der blev spurgt ind til. Foto: Mark Sigetty

Nye daginstitutioner har i knap et års tid været på vej i både Galten og Stilling. Og det er der i den grad behov for. Den rekordstore befolkningstilvækst i Skanderborg Kommune presser nemlig dagtilbudene flere steder i kommunen. Derfor er nye daginstitutioner og nye investeringer i dagtilbudsområdet en høj prioritet.

Dette blev understreget med den nye budgetaftale for Skanderborg Kommune, der blev underskrevet i oktober, og som tilfører dagtilbudsområdet 36 mio. kr. Tiden er en stor faktor for de nye byggerier, som forventes klar til allerede i sommeren 2025.

Grænsen mellem effektivitet og forhastelse er dog hårdfin. I hvert fald ifølge en stor gruppe lokale borgere fra Stilling og omegn, der tirsdag 8. november mødte op i byrådssalen i Skanderborg Fælled til et orienteringsmøde om netop den nye daginstitution i Stilling. En gruppe embedsfolk fra Skanderborg Kommune, ført an af Chef for Børn og Unge, Søren Buch og Chef for Anlæg og Ejendomme, Kirsten Andersen, stod for præsentationen af det ideoplæg, som skal afleveres til politikerne i december.

»Den bestilling jeg har fået, det er, at jeg skal prøve at finde ud af, hvordan vi kan bygge en daginstitution i umiddelbar nærhed af Stilling Skole for, at man får skabt det der børneliv, hvor man egentlig har et helt børneunivers samlet et sted,« fortalte Kirsten Andersen.

Udsigten til en daginstitution med 120 pladser, og den ekstra trafik det ville skabe, havde dog indgydt en stor del af de fremmødte med flere bekymringer. Efter embedsfolkenes præsentation var der mulighed for spørgsmål og dialog. Og her fik bekymringerne frit løb.

Mangel på trafiksikkerhed

En stor del af både oplægget og spørgsmålene fra salen handlede om det trafikale.

»Vurderingen er at Krakesvej har kapacitet til at afvikle den trafik, det vil give, hvis vi ligger daginstitutionen i det område,« sagde Kirsten Andersen afslutningsvis i præsentationen af projektet.

Det var dog ikke opfattelsen i salen. Da en af de tilhørende bad beboere fra Krakesvej rejse sig, rejste halvdelen af salen sig pludselig. Dette understregede den store bekymring, der er i området for udsigten til den nye daginstitution.

»Jeg har meget svært ved at forstå, at Krakesvej er egnet til den form for trafik. Hvad har fået jer til at lave indkørslen til en daginstitution af den størrelse på en lille villavej, hvor vores børn gerne skulle kunne færdes trygt og godt? Fremfor landevejen hvor der i forvejen er en vældig trafik?« Spurgte en af deltagerne, og blev bakket op af en anerkendende brummen fra de tilhørende.

»Vi har lavet en trafiktælling på Krakesvej, der viser hvor mange biler, der kører på Krakesvej i dag. Så har vi kigget på Krakesvej. Den er lige omkring seks meter bred, der er fortov i begge sider og en stor dobbeltrettet cykelsti. Det vil sige, at du har adskillelse af bløde trafikanter og du har en bred vej. Derfor siger de vejtekniske beregninger, at så kan den vej tage flere tusinde biler, når der ikke er fast buskørsel,« fortalte repræsentanten fra vejafdelingen.

Vurderingen er at Krakesvej har kapacitet til at afvikle den trafik, det vil give, hvis vi ligger daginstitutionen i det område.

Kirsten Andersen, Chef for Anlæg og Ejendomme, Skanderborg Kommune

Den konklusion var der dog ikke enighed i blandt de tilhørende. Det fik bølgerne til at gå højt for et øjeblik, hvorefter Søren Buch måtte insistere på, at alle i forsamlingen skulle holde den gode tone. Et direktiv der efterfølgende blev fulgt.

Frygt i fritidsklub

Et andet stort emne på mødet omhandlede Stilling IF og måske i særlig høj grad fodboldklubben. Her blev der diskuteret udsigten til det klubhus, som Stilling IF længe har efterspurgt.

»Da vi havde et møde med fodbold, der var der et ønske om, at vi disponerede noget plads i området til et klubhus. Derfor har vi bare vist, at der er plads til det, og vi har prøvet at høre klubbens ønsker for at placere et klubhus ved parkeringspladsen,« fortalte Kirsten Andersen.

Et andet spørgsmål pressede sig dog mere på. SIFs udendørsboldbaner har nemlig stået til at blive berørt af byggeriet. Det blev bekræftet på mødet.

»Som en del af at få kabalen til at gå op står det allerede nu klart, at minimum en ottemands fodboldbane forsvinder fra Stilling IFs nuværende område, såfremt ideoplægget følges til dørs i sin nuværende form,« forklarede Kirsten Andersen.

Dette var årsag til stor frustration i salen, hvor en af de tilhørende stillede sig meget uforstående overfor manglen på langsigtede visioner.

»Det jeg ønsker for fremtiden. Det er, at vi får en fed skole, som vi bygger videre på, ligesom vi allerede er i gang med, og at der kommer rigtig mange børn til Stilling Skole. Men hvor skal de have deres foreningsliv? Hvor skal de have deres fritid henne? Det er det vi fuldstændig barberer væk nu.«

Ny placering

Der var flere, der satte spørgsmålstegn ved, at lokalplanen for området er fra 1980. Særligt fordi der var flere, der var uforstående for placeringen af den nye daginstitution. En kvindelig borger spurgte blandt andet ind til mulighederne for at anlægge byggeriet i området syd for Anebjerg som alternativ.

»Så kunne man finde plads til både daginstitution og fodboldbaner. Der er bare mange flere kvadratmeter. Det her det er jo allerede næsten for lidt, og hvis der skal udvides på sigt, så er der jo slet ikke plads nok. Så hvorfor ikke lave en institution, hvor der er masser af plads?«

Den første udfordring ved den løsning er, at der godt nok er en kommuneplan, men ingen lokalplan for det. Det vil sige, at der i så fald skal der laves en lokalplan. For det andet så var det et politisk spørgsmål, som embedsfolkene forklarede.

Der var dog ikke dukket nogle politikere op til orienteringsmødet til stor ærgrelse for flere af de tilhørende. Derfor må overvejelserne omkring placering og projektet som helhed stå hen i det uvisse for nuværende.

Læs med i næste uges udgave af Uge-Bladet Skanderborg. Her dykker vi dybere ned i tvisten, og forsøger at få et indblik i politikernes overvejelser i sagen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.