Lokale landmænd laver grøn aftale med kommunen

Skanderborg og Odder Kommuner indgår nyt samarbejde om grøn omstilling med ti lokale landmænd.

Artiklens øverste billede
Borgmester i Skanderborg Kommune, Frands Fischer (S), landmand Ole Larsen samt borgmester i Odder Kommune, Lone Jakobi (S), ser alle frem til det nye samarbejde mellem lokale landmænd. Pressefoto.

Det kan være kompliceret at gennemskue, hvor meget Co2 man egentlig udleder. Det gælder ikke mindst for landmænd.

Derfor er Skanderborg og Odder Kommune nu gået sammen med Landboforeningen Odder-Skanderborg om at give ti lokale landbrug hjælp til at komme videre med den grønne omstilling.

De ti landmænd får rådgivning til at lave et CO2-regnskab i et it-værktøj, og de får en klimahandlingsplan. Over den to-årige periode projektet løber, skal de arbejde med handlingsplanen og dermed gøre en indsats for den grønne udvikling.

»Mange af os landmænd vil gerne gøre noget godt for klimaet, men vi har helt lavpraktisk behov for at vide, hvor det bedst kan betale sig at begynde den grønne omstilling. Hvad kan lade sig gøre her og nu? Hvilke tiltag skal vi lave på sigt? Med dette værktøj kan vi se, hvor det batter mest på den grønne konto,« siger Ole Larsen, svineproducent ved Mesing.

Landmænd vil kæmpe

Med regneprogrammet kan landmændene taste forskellige data om deres bedrift ind, eksempelvis type afgrøder, arealstørrelse, dyrehold og foder, så man kan se, hvor i det enkelte landbrug man med fordel kan lave grønne tiltag.

»Vi er glade for at kunne hjælpe landmændene, da landbruget vejer tungt på udledningen af CO2. Ofte handler det om helt lavpraktiske benspænd i hverdagen, når man vil gøre noget godt for miljøet. Derfor var det ikke svært at spidse blyanten og skrive under på denne aftale, og på den måde støtte lokale landmænd endnu mere i den grønne omstilling,« siger Frands Fischer, borgmester i Skanderborg Kommune.

Jeg håber mit og flere andre lokale landbrug, får en grøn udvikling som resultat af projektet. Det bliver godt at få synliggjort udfordringerne, så vi kan handle på dem. Det, at jeg kan se tallene på min bedrift, er den største motivationsfaktor – for så bliver det konkret, om det er i staldene eller på markerne, man skal begynde investeringerne i den grønne omstilling.

Ole Larsen, landmand

Både Skanderborg og Odder Kommune er med i klimapartnerskabet DK2020, som arbejder for at omsætte målsætningerne i Paris-aftalen til konkrete handlinger. Det betyder blandt andet, at kommunerne har forpligtet sig til inden 2023 at lave lokale klimahandlingsplaner som dækker kommunernes geografi. Målet er at blive CO2-neutral inden 2050.

»Jeg er glad for, at vi nu sætter fokus på klimabelastningen fra landbrugsbedrifter og hjælper landmændene med at finde muligheder for at begrænse CO2-udledningen.Landbruget fylder en stor del arealet i Odder Kommune, så når landbruget lykkes med at reducere deres CO2, så bidrager det også til at Odder Kommune kan nå sit reduktionskrav,« siger Lone Jakobi, borgmester i Odder Kommune.

Ole Larsen og de ni andre landmænd er begejstrede for, at de to kommuner bakker op om tiltaget, og går aktivt ind i det.

»Jeg håber mit og flere andre lokale landbrug, får en grøn udvikling som resultat af projektet. Det bliver godt at få synliggjort udfordringerne, så vi kan handle på dem. Dét, at jeg kan se tallene på min bedrift, er den største motivationsfaktor – for så bliver det konkret, om det er i staldene eller på markerne, man skal begynde investeringerne i den grønne omstilling,« siger Ole Larsen.

Aftalen fungerer som et pilotprojekt over to år, hvor de ti landmænd kan sparre med hinanden og inspirere andre lokale landmænd undervejs.

msb

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.