Ny fremtid for gamle fag: Det hele bliver i familien

Per Emborg, Kvikkerten, på vej til at sende stafetten videre til søn og svigerdatter.

Artiklens øverste billede
Klar til generationsskifte. Fra venstre Per, Kirstine og Dan Emborg samt deres betroede medarbejder, Jørn Boisen Andersen. Foto: Erland Rasmussen

»Vi er byens ældste butik med samme ejer, og det er jeg stolt af. Jeg blev ikke spået mange overlevelseschancer, da jeg startede her i sin tid.«

Tiden er kommet til, at jeg gerne vil geare lidt ned, og så er timingen perfekt nu, hvor Dan og Kirstine er klar til at overtage.

Per Emborg, Kvikkerten

Sådan lyder det fra Per Emborg, indehaver af Kvikkerten i Asylgade, hvorfra den nu 63-årige låsesmed-, skomager- og gravørmester pr. 1. december har drevet forretning i 40 år med Susanne Emborg som kyndig regnskabschef, og det har kørt godt uden røde tal på bundlinjen, selv om Per Emborg alligevel godt ville have været de to, hårde corona-år foruden.

Glædelig nyhed

Per Emborg hejser imidlertid flaget allerede nu, fordi han gerne vil dele den glædelige nyhed, at hans søn og svigerdatter, Dan og Kirstine Emborg, står klar fra årsskiftet til at gå ind og overtage forretningen i en glidende familieoverdragelse.

Det betyder, at Per Emborg fortsat og i hvert fald i de kommende to år vil være tilknyttet virksomheden.

»Tiden er kommet til, at jeg gerne vil geare lidt ned, og så er timingen perfekt nu, hvor Dan og Kirstine er klar til at overtage,« konstaterer Per Emborg.

Lyst til noget nyt

Både Kirstine og Dan Emborg har valgt at sige farvel til tilværelser som lønmodtagere.

Kirstine har arbejdet som pædagog i 13 et halvt år, mens Dan har en automekaniker-baggrund og arbejdet som værkfører og produktionschef med industrilakering. Begge har lyst til at prøve noget nyt.

Kernen i konceptet bag Kvikkerten er at være en servicevirksomhed, der reparerer sko, laver nøgler og graverer, mens kunderne venter. Dertil kommer en udkørende virksomhed som låsesmed.

Dan Emborg er opvokset i Kvikkertens baglokale og kender allerede virksomheden og dens funktioner godt. Dan skal på kursus i København for at blive autoriseret låsesmed, mens Kirstine skal lære bogføring hos Susanne Emborg og tillige deltage i et iværksætterkursus.

Dertil kommer, at Kvikkertens medarbejder gennem snart 30 år, Jørn Boisen Andersen, fortsætter i forretningen og dermed også er med til at sikre ekspertisen på skomager-området.

God fremtid

Både den nuværende og kommende generation bag Kvikkerten ser en god fremtid for forretningen.

Eksempelvis nævner de skomagerfaget, som de nu vurderer til at opleve en renæssance.

»I kriser får folk repareret de gamle ting. Jeg tror på, vi går en fremtid i møde, hvor skomagerfaget får et boost, « fremhæver Per Emborg.

Samtidig er der også en anden vinkel.

»Det er bæredygtigt, og det skulle vi også gerne kunne fange nogen på. Det er bedre at komme her og få repareret dine yndlingssko, end at du køber nogle nye, så du sparer i virkeligheden penge ved at komme her,« supplerer Kirstine Emborg.

Men også låsesmed-faget er oppe i tiden.

»Når vi taler om krise bliver et område som sikring også meget vigtigere, hvis du eksempelvis ser på, hvad der er af indbrud og stjålne trailere i de her tider,« tilføjer Dan Emborg.

Glæder sig

41-årige Dan Emborg glæder sig til at få en fremtid som selvstændig og ser flere fordele ved den familieoverdragelse, som nu skal i gang.

»Jeg skal jo ikke ned i banken og låne en masse penge for at starte det op, og jeg har en masse år på bagen, så jeg har også noget erfaring, og forretningen er jo ikke fremmed for mig, når jeg er vokset op i baglokalet,« konstaterer han.

Per Emborg glæder sig til gengæld også over, at alt har flasket sig, så næste generation kan overtage forretningen.

»Det er simpelt hen en fantastisk situation. Jeg ved, at mit ”barn”, som jeg har haft i 40 år, får lov til at køre videre,« fremhæver han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.