Cityforening klar med plan for reduceret julebelysning

Borgere og firmaer opfordres til at hjælpe til med at pynte Skanderborg op til jul.

Artiklens øverste billede
I år tændes kun juletræet på Kulturtorvet i Skanderborg den 18. november. Normalt ville man også havde tændt hele gadebelysningen med julelys i Adelgade den dag. Arkivfoto

I år tændes kun juletræet på Kulturtorvet i Skanderborg den 18. november, når julemanden kommer til byen. Normalt ville man den dag også have tændt hele gadelysningen med julelys i Adelgade ved samme lejlighed, men det er udsat til 1. december.

Sådan bliver konsekvensen af den spare-udgave af julebelysningen for Skanderborgs vedkommende, som forleden blev aftalt på et møde på Fælleden mellem Skanderborg Kommune og Skanderborg Cityforening.

»Hjælp os med at tage et medejerskab af byen og hjælp os med at pynte den. Det kan kun blive sjovt.

Jens Juhl, Skanderborg Cityforening

På mødet deltog også de øvrige centerbyer, Galten, Hørning og Ry, som også hver især har lavet en aftale med kommunen om en reduceret julebelysning.

Sparer knap tre uger

Formanden for Skanderborg Cityforening, Jens Juhl, oplyser, at juleudsmykningen i Skanderborg består af stjernekastere, der går ind over vejen, ligesom der er guirlander henover vejen, og al julebelysning har i mange år været led lys, så der ikke bruges så meget strøm.

»Det, vi sparer, er, at vi først tænder julelyset 1. december, så vi sparer fra den 18. november til 1. december, hvor vi normalt ville have tændt, og så slukker vi mellem jul og nytår i stedet for at have julebelysning indtil uge 1, så vi sparer i alt næsten tre uger,« siger Jens Juhl.

Citiforeningsformanden tilføjer, at det ikke er muligt at slukke for julebelysningen om natten.

»Det, der gør det svært, er, at julebelysningen de fleste steder er koblet på gadelyset, og man kan jo ikke bare slukke gadelyset på grund af risiko for faldulykker og lignende, så derfor bliver vi nødt til at finde andre løsninger,« konstaterer Jens Juhl.

Lys i mørket

Oprindelig var der ellers lagt op til, at julebelysningen helt skulle spares væk i år, men Økonomi- og Erhvervsudvalget reddede den i sidste øjeblik, og den var Byrådet helt med på.

I den forbindelse blev det præciseret, at der i år af sparehensyn skulle være julebelysning i reduceret omfang, og at man skulle finde ud af, hvordan det kunne ske på en forsvarlig måde sådan, så julestemningen alligevel kunne sænke sig over byen.

»Vi er blevet enige med kommunen. Alle er glade, og vi skal nok finde ud af at spare. Vi er jo i detailhandelen superglade for, at vi kan tænde julebelysningen, så der kan blive noget hygge i den mørke tid,« siger Jens Juhl.

Pynt et træ

Adelgade pyntes op med grantræer, der sættes op ved alle vejtræer. Her kan både private borgere eller firma tage ejerskab af et træ eller tre, som man frit kan pynte, og så man får en ny historie efterhånden, som man kommer rundt i gaden. Eksempelvis samarbejder cityforeningen med Realskolens SFO, som laver små perleplader, som de vil pynte træer med.

Fra 23. december må borgere i byen gå ned på gaden og klippe et grantræ fri og tage det op i stuen, så det bliver genbrugt. De resterende grantræer bliver indsamlet af elever fra Skanderborg STU, som bruger træerne til at lave knagerækker og lignende af.

Ideen fra Skanderborg Cityforening er klar: »Hjælp os med at tage et medejerskab af byen og hjælp os med at pynte den. Det kan kun blive sjovt,« lyder det fra Jens Juhl.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.