Tre bygninger slap igennem nåleøjet med præmiering for god arkitektur

11 projekter indstillet til Museumsforeningens Arkitekturpræmiering 2022.

Artiklens øverste billede
Værdiparken i Ry præmieret. Arkitekturen fortæller god historie om et samfund i færd med at lære grøn omstilling. Bygherre: Reno Syd og Skanderborg Kommune. Arkitekt: Nodo Arkitekter ApS. Ingeniør: Ingeniør'ne. Entreprenør: Brdr. Thybo A/S. Pressefoto

En genbrugsstation, et boligfællesskab og et restaureret bondehus med stråtag.

Det var meget tre meget forskellige projekter, der slap gennem nåleøjet og blev udvalgt til at få hver en præmiering for god arkitektur i Skanderborg Kommune for 2022.

Det får jo folks øjne op for, hvad der er pænt og grimt, og hvad der passer i byen, og hvad der passer i landskabet. Man må jo ikke glemme alle de forpligtelser, man har som bygherrer og som arkitekter og entreprenører.

Jørgen Frost Larsen, arkitekt og formand Museumsforeningen

Således strøg Værdiparken, Boligfællesskabet Balancen og en privat bolig på Siim Bygade 123, alle tre fra Ry, helt til tops med præmiering og ret til at sætte et messingskilt på facaden som dokumentation for hæderen.

Tre vindere fra Ry

Det er Museumsforeningens Udvalg for Bygnings- og Bykultur, der står for præmieringen.

Balancen i Ry præmieret. Bygherre: Pension Danmark. Arkitekt: Vandkunsten Arkitekter. Ingeniør: Ingeniørfirmaet Viggo Madsen. Entreprenør: Lph Byg. Pressefoto

I det hele taget var det et meget alsidigt felt, der var indstillet, og som blev bedømt af foreningens udvalg, der i øvrigt for uvildighedens skyld er suppleret med arkitekter udenfor Skanderborg kommune, hvis stemmer i øvrigt vægter tungest, oplyser formanden, arkitekt Jørgen Frost Larsen, Skanderborg.

Dermed er det også en tilfældighed, at de tre præmierede projekter alle er fra Ry, for de er valgt udelukkende, fordi de oplyser kriterierne for præmiering, som handler om æstetisk og byggeteknisk høj kvalitet, funktionel kvalitet, lokal tilpasning med respekt for omgivelser og historie samt bæredygtig indsats med fokus på materialevalg og ressourceforbrug.

»De tre præmierede projekter blev simpelt hen valgt, fordi de var de bedste,« konstaterer Jørgen Frost Larsen kort og godt.

En god bredde

Formanden fremhæver, at der i år har været indstillet flere projekter end tidligere.

»Vi fik 11 indstillinger. Det er tilfredsstillende og en fin størrelse,« siger Jørgen Frost Larsen, som også mener, at det er et godt antal for en kommune som Skanderborg.

De 11 projekter var meget mangfoldige og dækkede mange aspekter af arkitekturfaget, men også de tre præmieringer var forskellige.

»En genbrugsstation som Værdicentralen, et seniorkollektiv som Balancen og et restaureret bondehus på Siim Bygade. Det er udtryk for bredde,« konstaterer Jørgen Frost Larsen.

Udvalget har også givet fire projekter en rosende omtale. Det er Søbadet, Byparken i Skanderborg, en villa på Nørregade 60 i Skanderborg, en tre-længet gård, Stjærvej 70, Stjær, samt Rohdelund ved Galten.

I år blev præmieoverrækkelsen holdt på Ry Højskole, og det sker forskellige steder i kommunen netop for at understrege, at præmierings-ordningen gælder hele kommunen.

Håb for arkitekturen

Formålet med præmieringen er at fremme den gode arkitektur, som ikke altid kommer af sig selv.

Restaureret bolig, Siim Bygade 123, Ry, præmieret. Bygherre: Annette Holm Jensen, Ingeniør: Aage Jensen. Entreprenør: Tømrermester Kent Klode Sørensen m.fl. Pressefoto

»Det får jo folks øjne op for, hvad der er pænt og grimt, og hvad der passer i byen, og hvad der passer i landskabet. Man må jo ikke glemme alle de forpligtelser, man har som bygherrer og som arkitekter og entreprenører. Der er jo nogle af de projekter herinde i bymidten, som jo er eksploderet og blevet for omfattende, og hvor tilpasningen til bymiljøet mangler. Det er jo sådan noget, man skal undgå,« mener Jørgen Frost Larsen.

Men når man kigger på årets præmieringer og rosende omtaler, er der så alligevel håb for arkitekturen i kommunen?

»Jo, der foregår virkelig prisværdige ting. Det gør der jo,« svarer arkitekt Jørgen Frost Larsen, formand for Skanderborg Museumsforening og Udvalg for Bygnings- og Bykultur.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.