Nu lysner det: Udsigt til bådhal med flersidige funktioner ved Skimminghøj

Nu lysner det for ny bygning på teltpladsen herunder med vinteropbevaring af Gl. Turisten.

Artiklens øverste billede
Visualisering af bådhal med flersidige funktioner ved Skimminghøj før-efter er af landskabsarkitekt Bendt Nielsen.

Frivillige bag Gl. Turisten har i mange år ønsket en bådhal til vinteropbevaring af den 100 år gamle turistbåd med base i Ry Havn.

Sagen er nemlig, at Gl. Turisten er et bevaringsværdigt fartøj, der er udnævnt til historisk monument. Skibsbevaringsfonden fraråder at fortsætte med at løfte den gamle båd forår og efterår ved hjælp af kran og stropper. Der er ganske enkelt fare for, at båden knækker over med tiden.

Sikkert vinterhi

Men nu er der langt om længe udsigt til, at Gl. Turisten kan komme sikkert i vinterhi. En kommunal bevilling af knap 4 millioner kroner på budget 2023 er øremærket til en opføre en bygning med indbygget bådophaling og offentlige toiletter med brusebad til afløsning af nedslidte toiletter i den vestlige ende af Ry Havn.

Facadetegning af bådhal ved Skimminghøj er af arkitekt Steen Hassager.


»Endelig ser det ud til, at vores drøm kan blive en realitet. Med hjælp fra Skanderborg Byråd og supplerende mulighed for fondsstøtte via det tværkommunale projekt om GudenåStien, tegner fremtiden lys. Jeg er overbevist om, at borgerne i Ry, vore mange gæster, kanosejlende på Gudenåen, og vandringsfolket vil få et helt unikt samlingssted. Beliggenheden ved Skimminghøj, Gudenåen og Silkeborgsøerne er ideelle rammer for, at mange forskellige interesser kan udfolde sig,« siger Steen Rytter, formand for Skibslauget Gl. Turisten.

Bygningen skal kunne bruges til eksempelvis: Mødested for vandrere og cyklister, naturelskere, udstillings- og formidlingsformål, madpakkehus, aflåselige bagagebokse og renseplads for lystfiskere.

En af de mere nyskabende ideer er at indrette et sted med hængekøjer som supplement til kanoteltpladsen. Om vinteren, når friluftslivet er mindre intenst, kan bygningen være vinteropbevaring til Gl. Turisten. Folkene bag skibet kan her gå i tørvejr og klargøre skibet til sommerens sejladser med skolebørn og turister i Birksø og Julsø.

Tillæg lokalplan

Området ved teltpladsen er i dag udlagt til et rekreativt område for fritidsaktiviteter – herunder til opbevaring af både, kanolejrplads og kanophaling. Lokalplanen indebærer et byggefelt på kun 70 kvadratmeter. Men den foreslåede bådhal er over 200 kvadratmeter plus ophaleranlæg, så det kræver et tillæg til den eksisterende lokalplan.

Kommunens Klima-, Miljø- og Planudvalg har 4. oktober besluttet at igangsætte en lokalplanproces. Det sker i samarbejde med det grønne partnerskab, der arbejder for at etablere bygningen og få flere friluftsfaciliteter i området - herunder sikre tilgængelighed for alle.

»En ny bygning på Skimminghøj rummer nogle spændende perspektiver. Der er især interessant, at bygningen skal kunne bruges til flere formål hen over året. Vi mærker et stort behov for at bruge naturen aktivt. Her bliver bygningen på Skimminghøj et godt udgangspunkt for et væld af aktiviteter. Vi glæder os til at indgå i et godt samarbejde med GudenåStien og partnerskabet, hvor alle ideerne er født,« siger udvalgsformand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, Claus Leick.

ear

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.