Julebelysning reddet i sidste øjeblik

Økonomi- og Erhvervsudvalget ændrede indstilling fra administrationen.

Artiklens øverste billede
Juelbelysningen i Adelgade blev reddet i sidste øjeblik. Foto: Per Bille

Der bliver alligevel mulighed for julebelysning rundt omkring i byerne i Skanderborg Kommune, selv om kommunens administration ellers havde indstillet til Byrådet, at den ikke skulle tændes i år på grund af energikrisen.

Politikerne lyttede til os, greb bolden og sagde, at vi finder ud af det i fællesskab. Derfor er vi superglade for Økonomi- og Erhvervsudvalgets og byrådets beslutning.

Jens Juhl, formand Skanderborg City

En tilføjelse

Økonomi- og Erhvervsudvalget kom nemlig med en tilføjelse til indstillingen til Byrådet, således at julebelysningen på offentlige arealer i stedet blot skal reduceres. Og at den konkrete udmøntning skal ske i samarbejde med cityforeningen.

»Med den her tilføjelse, så vil vi også i Skanderborg Kommune være med til at nedbringe forbruget af energi i forbindelse med vores julehandel samtidig med at vi også bevarer en vis julestemning og en glæde ved at komme ud på juleindkøb,« motiverede borgmester Frands Fischer (S) på byrådsmødet i sidste uge.

Byrådet vedtog indstillingen samtidig med, at flere partier tilkendegav støtte til detailhandelen i en ekstraordinær situation.

En direkte appel

Beslutningen ligger ligger helt i forlængelse af den appel om at bruge de lokale butikker, som formanden for Skanderborg City, Jens Juhl, kom med i Ugebladet i ugen forinden.

Her gav Jens Juhl nemlig udtryk for bekymring for en jul uden mulighed for julebelysning, fordi han frygtede, at folk blot ville tage til de store nabobyer som Aarhus, Horsens og Silkeborg og handle der, hvis de har julebelysning, mens de lokale butikker ville ligge hen i mørke.

Dertil kom, at detailhandelen først lige er ved at komme sig efter en lang coronalukning, som ikke har været nem for detailhandelen, lød argumentationen.

Glæde over beslutning

Jens Juhl glæder sig over Byrådets beslutning om at sige ja til julebelysning omend i reduceret udgave.

»Jeg er rigtig glad for det. Cityforeningen reagerede og skrev et brev til borgmesteren, som hørte os og undersøgte, hvad gør de andre byer i hele Østjylland. Det viste sig, at alle byer tændte deres julebelysning, og så ville Skanderborg stå og være lidt mørk. Politikerne lyttede til os, greb bolden og sagde, at vi finder ud af det i fællesskab. Derfor er vi superglade for Økonomi- og Erhvervsudvalgets og byrådets beslutning,« kommenterer Jens Juhl.

En anden udgave

Jens Juhl konstaterer, at der i år skal julebelysning op i en anden udgave. I løbet af oktober skal der være et møde mellem de fire byer i kommunen, hvor detailhandelens repræsentanter skal tale med kommunens embedsfolk om, hvordan opgaven løses bedst muligt i fællesskab.

»Det kan være, at man reducerer mængden af julepynt, at man sparer noget af det væk, eller at man gør perioden kortere end oprindeligt tænkt. Det er de scenarier, vi kan skrue på, og bare det, at julebelysningen går fra et nej til et ja er godt,« lyder det.

Ros til politikere

Jens Juhl roser samarbejdet med Skanderborg Kommune.

»Vi spørger om noget, de lytter, vi bliver hørt, og der ændres på en beslutning. Det er skønt,« kommenterer Jens Juhl.

Formanden ser også Byrådets opbakning som udtryk for, dels at man har forståelse for den ekstraordinære situation efter coronanedlukning og høje energipriser, dels som en anerkendelse af, at detailhandelen bidrager til byernes liv på en meget positiv måde. Og her vil julebelysningen bidrage positivt, lyder holdningen.

Jens Juhl og detailhandelen bakker i øvrigt helt op om behovet for at spare på strømmen for at undgå forsyningskrise.

»Vi hjælper hinanden med at løfte opgaven, og vi skal nok finde nogle gode steder, hvor vi kan vise samfundssind og spare,« siger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.